5 duurzame schutting ideeën | ECOstyle

5 duurzame schutting ideeën: kies voor bewuste tuinafscheidingen

 • , door Isabelle van Geenen
5 duurzame schutting ideeën: kies voor bewuste tuinafscheidingen

Streef jij naar milieubewustzijn en duurzaamheid? Dan is het tijd om ook je tuin een groenere make-over te geven, bijvoorbeeld de schutting. Schuttingen zijn niet alleen functionele elementen die privacy en veiligheid bieden, maar ze kunnen ook een positieve impact hebben op het milieu. In dit artikel delen we enkele praktische en milieuvriendelijke schutting ideeën om jouw tuin te transformeren tot een groenere plek.


Waarom zijn duurzame schuttingen belangrijk?

Duurzame schuttingen zijn belangrijk vanwege hun positieve effecten op het milieu en de samenleving. Traditionele schuttingen die zijn gemaakt van niet-hernieuwbare materialen, zoals geïmpregneerd hout of PVC. Hierdoor hebben ze vaak een aanzienlijke ecologische voetafdruk. Het kappen van bomen en de productie van schadelijke chemicaliën voor deze schuttingen dragen bij aan ontbossing en luchtvervuiling. Daarnaast hebben deze schuttingen vaak een beperkte levensduur en belanden ze als afval op stortplaatsen. Zonde natuurlijk!

Door te kiezen voor duurzame schuttingen, zoals natuurlijke materialen, levende groene schuttingen, gerecyclede materialen en bamboe, kunnen we deze negatieve effecten minimaliseren. Duurzame schuttingen zijn gemaakt van hernieuwbare en milieuvriendelijke materialen, die minder impact hebben op de aarde. Bovendien gaan ze vaak langer mee en kunnen ze na hun levensduur opnieuw worden gebruikt of worden afgebroken zonder schade aan het milieu.

Waar op te letten bij het kiezen van een schutting?

Bij het kiezen van een schutting zijn er enkele belangrijke overwegingen om rekening mee te houden. Ten eerste is het essentieel om het materiaal te selecteren op basis van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Zoek naar schuttingen gemaakt van gerecyclede materialen, FSC-gecertificeerd hout, bamboe of wilgentenen. Deze materialen zijn hernieuwbaar en hebben een lagere impact op het milieu.

Ten tweede is het belangrijk om het ontwerp en de stijl van de schutting af te stemmen op jouw behoeften en de omgeving van de tuin. Overweeg levende groene schuttingen als je een natuurlijke uitstraling en extra biodiversiteit wilt toevoegen. Daarnaast is het verstandig om te investeren in kwaliteit. Hoewel duurzame schuttingen vaak een iets hogere investering vergen, betalen ze zichzelf op de lange termijn terug door hun langere levensduur en lagere onderhoudskosten. Kies voor schuttingen die bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden.

Duurzame groene schutting

1. Groene schutting

Kies voor een levende groene schutting, zoals een verticale tuin of een haag, om een natuurlijk scherm te creëren. Verticale tuinen met klimplanten zoals klimop, jasmijn of wingerd zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ze absorberen ook CO2 en verbeteren de luchtkwaliteit. Een haag van inheemse planten trekt nuttige insecten en vogels aan, waardoor een gezond ecosysteem ontstaat. Bovendien is een groene schutting een ecologisch keuze die het hele jaar door kleur en leven aan je tuin geeft.

2. Houten schutting

Het gebruik van natuurlijke materialen is een van de meest duurzame benaderingen voor schuttingen. Hout is een uitstekende keuze, maar zorg ervoor dat het afkomstig is van verantwoord beheerde bossen en voorzien is van een keurmerk zoals FSC. Houten materialen voegen een natuurlijke en warme uitstraling toe aan je tuin, en na verloop van tijd zullen ze mooi verouderen, wat bijdraagt aan de charme van je buitenruimte. Laat er bijvoorbeeld klimplanten tegenaan groeien om voor een prachtige combinatie van groen en hout te zorgen.

3. Gerecyclede schutting

Een ander duurzaam schuttingidee is het hergebruiken van oude materialen. Geef bijvoorbeeld oude pallets, houten planken of metalen hekwerken een nieuw leven als schutting. Door materialen te recyclen, verminder je de vraag naar nieuwe grondstoffen en help je afval te verminderen. Dit levert niet alleen een unieke en creatieve uitstraling op, maar het is ook een fantastische manier om jouw tuin een persoonlijk tintje te geven en tegelijkertijd het milieu te sparen.

4. Wilgentenen schutting

Wilgentenen schuttingen zijn een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een natuurlijke en veelzijdige optie. Wilgenhout is snelgroeiend en kan op een duurzame manier worden geoogst. De tenen kunnen worden geweven tot diverse patronen en stijlen, waardoor je een unieke en organische uitstraling aan jouw tuin geeft. Bovendien biedt een wilgentenen schutting een natuurlijke barrière en trekt het verschillende diersoorten aan.

wilgenschutting

5. Bamboe schutting

Overweeg een bamboe schutting als je op zoek bent naar een stijlvolle en milieuvriendelijke optie voor jouw tuin. Bamboe is een van de snelstgroeiende planten ter wereld. Het materiaal heeft een enorm lange levensduur, wat betekent dat je lang kunt genieten van jouw bamboe schutting. Met verschillende ontwerpen en afwerkingen beschikbaar, kun je een eigentijdse en elegante uitstraling creëren die bij de rest van jouw tuin past.

Met deze duurzame schutting ideeën kun je jouw tuin transformeren in een groenere en milieuvriendelijkere ruimte. Door te kiezen voor duurzame schuttingen draag je bij aan een positieve impact op het milieu terwijl je geniet van een prachtig aangelegde tuin. Laten we samen streven naar een eco-bewuste toekomst, beginnend bij onze eigen achtertuinen!

Toe aan nog meer groene content?

 • Zijn oude zaadjes nog goed? Doe de kiemtest

  Zijn oude zaadjes nog goed? Doe de kiemtest

  Lees meer 

 • Tomaten dieven - houd je tomatenplant gezond en gelukkig!

  Tomaten dieven - houd je tomatenplant gezond en gelukkig!

  Lees meer 

 • Een smaakvol avontuur: zelf knoflook kweken doe je zo!

  Een smaakvol avontuur: zelf knoflook kweken doe je zo!

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.