Er is iets magisch aan het plukken van verse frambozen rechtstreeks uit je eigen tuin. Deze sappige, zoete bessen zijn een ware traktatie. Maar om een rijke oogst van frambozen te garanderen, is er één belangrijk geheim: je frambozen snoeien. In deze blog gaan we dieper in op alles wat je moet weten over het snoeien van frambozen. Dus, laten we onze snoeischaren pakken en aan de slag gaan!
Waarom framboos snoeien?
Het snoeien van frambozen is als een soort grote schoonmaak voor je frambozenstruiken. Door oude, uitgeputte takken weg te knippen, geef je ruimte aan de nieuwe takken om te groeien en die lekkere bessen te produceren. Ook houdt het je planten gezond en voorkomt het een soort frambozenwirwar in je tuin.
Soorten frambozenstruiken
Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om te weten wat voor soort frambozenstruik je hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten en hiervan hangt het juiste moment om frambozen te snoeien af. Er zijn twee type frambozen: zomerdragende en herfstdragende frambozen.
- Zomerdragende frambozen: Deze produceren bessen op takken die in het voorgaande jaar zijn gegroeid.
- Herfstdragende frambozen: Deze produceren bessen op takken die in hetzelfde jaar groeien.
Tip: Wil je van juni tot oktober genieten van frambozen uit eigen tuin? Plant dan zowel zomer- als herfstframbozen. Dan kan je 5 maanden lang genieten van je eigen oogst: hoe leuk is dat!
Wanneer frambozen snoeien?
Je moet frambozen snoeien als de plant in rust is, dus in de late winter of vroege lente voordat het groeiseizoen begint. Je snoeit frambozen na de pluk, als het blad (grotendeels) gevallen is. Voor de exacte timing, moet je goed kijken naar het soort framboos dat je hebt. Als het zomerdragende frambozen zijn, snoei je in het voorjaar en in de winter. Voor de herfstdragende varianten snoei je tussen november en maart.
Je kan in principe de hele winter (november tot maart) een frambozen snoeien, maar het is wel aan te raden om het te doen als het niet te hard vriest.
Zomer framboos snoeien
De vruchten van de zomerframboos groeien aan tweejarige scheuten: dit zijn de scheuten van de voorgaande zomer. Na de oogst moet je ook in de winter snoeien.
- Snoei in het voorjaar zwak groeiende scheuten weg tot vlak boven de grond. Aan andere scheuten groeien zijscheuten met bloemen: hier groeien later de vruchten. Ook groeien er weer nieuwe scheuten uit de grond, laat deze staan. Hier groeien volgende zomer de vruchten aan.
- Maak in de winter de takken los waar frambozen aan hebben gegroeid. Knip deze laag bij de grond af: deze takken sterven namelijk altijd af nadat er vruchten aan hebben gezeten.
- In het voorjaar begin je weer opnieuw. Kies de sterkst groeiende grondscheuten en knip de zwak groeiende scheuten weg. Zo gaat er meer energie naar de gezonde scheuten.
De zomervariant van de framboos moet je dus twee keer per jaar snoeien. Je kan een zomerframboos dus niet helemaal terugsnoeien, dan zul je namelijk geen oogst hebben.
Herfst framboos snoeien
Herfstframbozen bloeien op eenjarige scheuten die in het voorjaar uit de grond komen. In tegenstelling tot zomerframbozen, krijgen herfstframbozen dus vruchten op de scheuten die in één zomer gegroeid zijn. Herfstframbozen zijn dus een stukje makkelijker om te snoeien dan zomerframbozen.
- Knip in de winter alle scheuten af. In de loop van het voorjaar komen er namelijk weer nieuwe scheuten uit de grond.
- Wanneer de nieuwe scheuten beginnen te groeien kan je deze vastbinden aan een stok of rek om ze rechtop te houden. Zo voorkom je dat de plant te veel gaat buigen onder het gewicht van de bessen.
Frambozen oogsten
Naast het snoeien is het plukken van je eigen frambozen natuurlijk het allerleukst. Zomerframbozen oogst je in juni en juli, de herfstframbozen oogst je van juli tot september. Welke soort je ook in jouw tuin hebt staan, frambozen groeien met lange slappe takken en hebben daarom vaak een steuntje in de rug nodig. Zet je framboos daarom het liefst tegen een schutting, rek of steun. Door te bemesten met organische mest bevorder je de smaak en groei van de vruchten. Alleen dan zul je een zo groot mogelijke oogst krijgen.
Veel succes!
Toe aan nog meer groene content?
-
5x ideeën voor zelf vogelvoer maken
-
Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm
-
Kerstboom recyclen: duurzaam genieten van de feestdagen