Zelf gember kweken - een handige gids voor thuis tuiniers – ECOstyle Zelf gember kweken - een handige gids voor thuis tuiniers – ECOstyle
Isabelle van Geenen19/02/2024

Gember is niet alleen een veelgebruikt ingrediënt in de keuken, maar het is ook een fascinerende plant om thuis te kweken. Met zijn unieke smaak en diverse gezondheidsvoordelen is het een waardevolle toevoeging aan elke moestuin. In dit blog gaan we dieper in op het proces van gember kweken, van het selecteren van de juiste gemberwortel tot het oogsten van je eigen verse gember thuis.


Zelf gember kweken is niet moeilijk

Voordat we dieper ingaan op het stapsgewijze proces van het kweken van gember, laten we eens stilstaan bij de rijke geschiedenis en de vele toepassingen van deze fascinerende wortel. Al eeuwenlang wordt gember niet alleen gewaardeerd vanwege zijn unieke smaak en aroma, maar ook vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Van het kalmeren van de maag tot het verlichten van pijn en ontsteking, gember heeft een prominente plaats in de traditionele geneeskunde over de hele wereld.

Door gember thuis te kweken, kun je deze veelzijdige plant ervaren vanaf het moment dat de eerste groene scheuten tevoorschijn komen tot aan het moment dat je geniet van je eigen vers geoogste gember. 

Gember kweken in 5 stappen

Benieuwd hoe je zelf gember kweekt? Hieronder geven we een handig stappenplan.

Stap 1: De gemberwortel kiezen

Het begint allemaal met de juiste gemberwortel. Ga op zoek naar een stevige wortel met knobbels, wat aangeeft dat het klaar is om te ontkiemen. Biologische gember van de supermarkt is vaak een goede keuze, omdat deze niet is behandeld met chemicaliën die de groei remmen.

Stap 2: Voorbereiding en planten

Geef je gemberwortel een kickstart door hem een nachtje te laten weken in water. Dit zal het kiemproces versnellen. Snijd vervolgens de wortel in stukken, elk met minstens één knobbeltje. Plant de stukken gember in een pot gevuld met goed doorlatende grond, met de knobbeltjes naar boven gericht en bedek ze met een dun laagje aarde.

Bestel turfvrije moestuingrond

Stap 3: Geduld en verzorging

Nu begint het wachten. Plaats je gemberpot op een warme, zonnige plek en houd de grond vochtig. Binnen enkele weken zul je de eerste groene scheuten zien verschijnen. Blijf de plant regelmatig water geven en geef hem af en toe een biologische meststof om de groei te stimuleren.

Stap 4: Groeien maar

Naarmate de tijd verstrijkt, zal je gemberplant zich ontwikkelen tot een weelderige plant met prachtige groene bladeren. Je kan kiezen om de plant in potten te laten groeien of plant hem uit in de volle grond. 

zelf gember kweken

Stap 5: Oogsten en genieten

Na ongeveer 8-10 maanden zijn je gemberwortels volgroeid en klaar om geoogst te worden. Graaf de wortels voorzichtig op en snijd af wat je nodig hebt. Spoel de gemberwortels af onder koud water. Geniet van de versheid en de unieke smaak van je eigen huisgekweekte gember. Maak er lekkere gemberthee van of bijvoorbeeld een zelfgemaakte curry.

Het kweken van je eigen gember is niet alleen leuk om te doen, maar biedt ook een super smakelijke toevoeging voor in de keuken rechtstreeks uit je eigen tuin. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met gember kweken.

Bestel turfvrije moestuingrond


Moestuin keuzehulp 💡 Moestuin keuzehulp 💡

Moestuin keuzehulp 💡

Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw moestuin probleem?

Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift