5 voordelen van een groen geraamte | ECOstyle 5 voordelen van een groen geraamte | ECOstyle
Isabelle van Geenen24/03/2023

Tuinieren, het zit vol verhalen. Iedereen krijgt er een ander gevoel van en iedereen doet het op zijn eigen manier. Er is geen goed of fout! Om elkaar te inspireren met deze verhalen gaan wij met verschillende mensen in gesprek. Dit keer spreken we Linda, wij vroegen haar naar de voordelen van een groen geraamte. Hieronder lees je 5 voordelen van een groen geraamte!


Hoe het allemaal begon

Super leuk dat ik hier mag schrijven over het groene geraamte. Ik ben Linda en blog zelf op LindaSchrijft.nl. Hier kun je onder andere artikelen vinden over de nieuwste woon- en tuintrends, maar ook verdiep ik me graag in duurzame producten en oplossingen.

Het groene geraamte klinkt als leek misschien wat luguber, maar in feite is het de groene basis van iedere tuin. Met dit groene geraamte, bepaal je de sfeer van je tuin of border en geeft het je tuin meer diepte. In dit blog deel ik graag de 5 voordelen van een groen geraamte met je.

1. De groene basis

Zoals ik al even noemde zet je met een goed doordacht groen geraamte, de basis neer van je tuin. Het is dus goed om vooraf te bedenken waar je welke bomen, struiken en planten wil hebben, maar ook waar je ze kunt planten. Op plekken waar veel schaduw of juist veel zon is, kunnen weer andere bomen, planten of struiken staan. Zo zet je de verschillende planten in hun kracht, dat zie je uiteindelijk terug in de groei en gezondheid van de plant.

2. Diepte en massa in de tuin of border

Het groene geraamte geeft, doordat je varieert in hoogte en diepte aan de tuin. Een mooie boom breekt bijvoorbeeld het zicht en zorgt voor schaduw, hoogte en diepte. Hogere heesters zorgen voor extra beschutting en privacy in de tuin. Door bomen en hoge heesters af te wisselen met lagere heesters en wintergroene planten, geef je je tuin meer massa. Dit maakt de tuin verrassend, beweeglijk en spannend, het hele jaar door!

3. Vormgeving

Bij het bedenken van de invulling van de tuin, heb je vast een bepaald beeld in gedachten gehad. Door het groene geraamte kan deze vormgeving worden versterkt en ziet je tuin of border er nog veel mooier uit dan je eigenlijk eerst bedacht had.

4. Bepaal zelf de sfeer

Door te kiezen voor bepaalde beplanting, kun je de sfeer van je tuin of border bepalen. Ga je voor een moderne tuin?Dan kun je voor een strakke beplanting kiezen. Maar misschien wil je juist wel de andere kant op en hou je meer van een wildere avontuurlijkere tuin? Of wil je juist meer mooie vakken met planten van dezelfde soort? Doe waar jij je prettig bij voelt en wat jij mooi vindt.

5. Het hele jaar door genieten van kleur

Een ander voordeel van een groen geraamte in de tuin of border is dat er het hele jaar door kleur te vinden is. Je kunt kiezen voor bladhoudende haagplanten, zoals een buxus of conifeer. Maar je kunt ook kiezen voor een boom of struik die met zijn bladeren gedurende de seizoenen verschillende kleuren laat zien zoals de kardinaalshoed die in het najaar prachtig roze-rood verkleurt. Eén van mijn favoriete struiken!

Welke planten gebruik je voor het groene geraamte?

Voor het maken van een groen geraamte gebruik je voornamelijk groenblijvende bomen, struiken en planten. Hagen en blokvormen zoals: taxus, haagbeuk, buxus en ligustrum worden het meest gebruikt. Maar ook grote en kleine bomen en groenblijvende heesters zoals de hulst en coniferen, die zowel in de zomer als de winter de tuin of border sfeer geven. Het mooiste is dus ook om te kiezen voor planten die verkleuren gedurende het jaar. Zo kun je nog langer genieten van kleur in de tuin!

Het verder invullen van de groene basis

Nu de basis voor de tuin of border is gemaakt, kun je verder met het invullen ervan. Welke planten zou je nog willen toevoegen en hoe wil je deze gaan planten? Kies je voor een speelse tuin en plant je op verschillende plekken of maak je nette perken? Je kunt spelen met verschillende kleuren of juist kiezen voor rust in je tuin. En denk bij het invullen van je border ook eens aan bloembollen. Deze kunnen in het voorjaar of in de zomer ook voor een ware kleurexplosie zorgen!

Aan de slag met een groen geraamte

Ik hoop je met dit blog te hebben geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met het groene geraamte in de tuin of border. Bemest je tuin regelmatig met organische mest zodat je planten voldoende voeding krijgen. Zo kun je elk seizoen genieten van de mooiste kleuren!

Bestel organische tuinmest

Ben je op zoek naar nog meer tips om mee aan de slag te gaan? Lees dan nog meer blogs vol groene inspiratie.


Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift