Hondsdraf bestrijden in de tuin: vriend of vijand? | ECOstyle Hondsdraf bestrijden in de tuin: vriend of vijand? | ECOstyle
Hondsdraf bestrijden in de tuin: vriend of vijand?

Hondsdraf bestrijden in de tuin: vriend of vijand?

Isabelle van Geenen12/10/2023

Hondsdraf (Glechoma hederacea), een bescheiden plantje dat vaak in tuinen en gazons opduikt, roept uiteenlopende reacties op. Sommigen beschouwen het als een onkruid dat hun perfecte tuin verstoort, terwijl anderen de voordelen van deze plant juist vieren. In dit artikel bespreken we hoe je hondsdraf kan herkennen, bestrijden maar ook wat de verrassende eigenschappen van deze plant zijn.


Hoe herken je hondsdraf?

Hondsdraf is een laagblijvende, kruipende plant met ronde, gekartelde bladeren. De bladeren zijn groen en hebben een hartvormige basis. Een kenmerk van hondsdraf is de paarsblauwe bloem die in het voorjaar verschijnt. Deze bloemen groeien in de oksels van de bladeren en trekken bijen en andere bestuivers aan. Als je hondsdraf in je tuin hebt, herken je het misschien aan de sterke muntgeur die vrijkomt als je de bladeren kneust.

Waarom is hondsdraf vervelend?

Voor veel tuiniers is hondsdraf een bron van frustratie. Het kan opeens opdruiken en zich vervolgens snel verspreiden en andere planten overwoekeren. Bovendien is het moeilijk te verwijderen omdat het zich via bovengrondse als ondergronds vermenigvuldigt. Hierdoor is het vaak een lange strijd om het plantje onder controle te houden.

Hoe kun je hondsdraf bestrijden?

Als je besluit om hondsdraf in je tuin te bestrijden, zijn er verschillende methoden die je kunt overwegen. Het handmatig verwijderen van de plant is een optie, maar dit kan tijdrovend zijn omdat de plant zich ook ondergronds kan vermenigvuldigen. Het gebruik van sterke bodembedekkers of mulch kan helpen om hondsdraf onder controle te houden. Je verstikt het plantje op deze manier als het ware.

Waarom is hondsdraf nuttig in de tuin?

Hoewel hondsdraf vaak als een onkruid wordt beschouwd, heeft het ook veel nuttige eigenschappen. Veel planten die wij als onkruid bestempelen zijn namelijk ontzettend goed voor de biodiversiteit: zo ook hondsdraf. De bloemen trekken ontzettend veel nuttige bestuivers aan, zoals bijen, hommels en vlinders. Dit draagt bij aan de biodiversiteit in je tuin. Daarnaast kan hondsdraf ook als mooie bodembedekker dienen, waardoor de grond beschermd wordt tegen erosie en uitdroging. Ook zijn de paarsblauwe bloemen met de felgroene, gekartelde bladeren lang zo erg nog niet om naar te kijken.

Wat kun je met hondsdraf doen?

Naast de tuin heeft hondsdraf enkele verrassende toepassingen. Het is eetbaar en kan worden gebruikt in salades, soepen, en als smaakmaker voor thee. Van oudsher wordt het ook gebruikt in de kruidengeneeskunde vanwege de geneeskrachtige eigenschappen, zoals het verlichten van keelpijn en maagklachten. Het is zelfs te vinden in cosmetische producten vanwege de heerlijke muntgeur. Een echte alleskunner dus die hondsdraf.

Hondsdraf in de tuin: het kan zowel een vijand zijn als een vriend. Het is maar net afhankelijk van hoe je het bekijkt. Door te leren hoe je hondsdraf kunt herkennen en op gepaste wijze te bestrijden, kun je de balans vinden tussen het handhaven van een gezonde tuin en het benutten van de verrassende voordelen die deze plant te bieden heeft.


Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift