Hulst is een ontzettend makkelijke plant, stelt weinig eisen aan de grond en blijft in de winter prachtig groen. Het is dan ook niet vreemd dat deze plant, die kan uitgroeien tot het formaat van een boom, een lieveling is in Nederlandse tuinen! Om hem in een mooie vorm te houden is het wel belangrijk om je hulst op de juiste manier te snoeien. In dit artikel delen we de twee momenten waarop je dit het beste doet én delen we tips voor de verzorging van je hulst.
Wanneer hulst snoeien?
Voordat je gaat snoeien is het belangrijk om te weten dat een hulst twee keer per jaar een groeispurt heeft: een in de loop van het voorjaar en een halverwege de zomer. Je hulst snoeien plan je dan ook het beste rondom deze momenten.
In de loop van voorjaar snoei je de hulst na de bloei. Wees niet bang om dan goed te snoeien! Er volgt namelijk sowieso een tweede groeispurt waardoor je zeker weet dat de plant weer snel herstelt. Belangrijk: wacht met de eerste snoeibeurt totdat je zeker weet dat er geen vorst meer komt. Open snoeiwonden en vorst zijn namelijk geen goede combinatie voor je hulst.
In tegenstelling tot de eerste keer, moet je de hulst snoeien ná zijn groeispurt - dat is halverwege de zomer. Deze snoeibeurt is namelijk belangrijk voor een mooie vorm. Na de zomer zal hij niet meer zo veel groeien, de vorm die je hem dan geeft houdt hij dus voor de rest van de herfst en de winter. Ook nu is het belangrijk om rekening te houden met eventuele vorst. Deze keer snoei je hem het beste ruim voordat de eerste vorst verwacht wordt, zodat de hulst niet met open snoeiwonden in de vrieskou staat.
Ga je jouw hulst snoeien? Dan kun je best rigoureus aan de slag gaan. Wees niet bang dat je te veel snoeit, over het algemeen reageert de plant daar goed op.
💡 Tip: gebruik een scherpe en schone snoeischaar zodat de wonden zo snel mogelijk herstellen!
Verzorging van hulst
De hulst is een ontzettend makkelijke plant die weinig eisen stelt aan zijn omgeving. Half in de zon, wat meer in de schaduw; deze plant doet het bijna overal in je tuin goed! Toch kan ook deze plant wat extra’s gebruiken om een gezonde groei te stimuleren. Gebruik bij het planten bijvoorbeeld een duurzame, organische tuinmest. Deze bevat extra voedingsstoffen die hij goed kan gebruiken wat hem weerbaar maakt tegen ziektes. Daarnaast kun je de hulst na het snoeien ook Vaste Panten-AZ geven. Aan deze organische meststof zijn micro-organismen toegevoegd die het herstel van je plant zullen bevorderen.
Hulst als haag in de tuin
In veel tuinen wordt de hulst gebruikt als haag. Wanneer hij een mooie vorm heeft is het dan ook echt een aanwinst voor je tuin! De plant is misschien niet de snelste groeier, maar toch is af en toe snoeien belangrijk om hem in vorm te houden. Bijkomend voordeel van snoeien is dat de haagplant dichter groeit, waardoor hij ook voor de nodige privacy zorgt! En niet alleen jij bent blij met een prachtige dichte haag in je tuin, ook vogels en nuttige insecten zullen hier hun voordeel mee doen en zich graag verschuilen in je hulst.
Wist je dat?
Tot slot een aantal leuke weetjes waardoor jij je hulst de volgende keer met andere ogen bekijkt. Wist je namelijk dat je aan de vorm van de bladeren kunt zien of het blad jonger of al wat ouder is? Jonge bladeren zijn stekelig en de oudere bladeren krijgen op den duur gave, gladde randen. Nog een fun fact: alleen de vrouwelijke exemplaren van deze plant dragen rode of gele bessen. De volgende keer dat jij je hulst snoeit kun jij dus zien hoe oud zijn bladeren zijn én of het een mannelijke of vrouwelijke hulst is.
Succes met het snoeien van je hulst en geniet van deze prachtige groene plant in je tuin!
Tuin onderhouden met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
5x ideeën voor zelf vogelvoer maken
-
Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm
-
Kerstboom recyclen: duurzaam genieten van de feestdagen