Japanse esdoorn snoeien? Lees onze tips | ECOstyle 🍁 Japanse esdoorn snoeien? Lees onze tips | ECOstyle 🍁
Isabelle van Geenen13/09/2023

Een tuin vol kleurrijke bloemen en planten is een lust voor het oog. Maar er is een boom die ook ontzettend geliefd is onder tuiniers: de Japanse esdoorn. Met zijn elegante bladeren en opvallende kleuren voegt de Japanse esdoorn een vleugje magie toe aan elke tuin. Om ervoor te zorgen dat deze prachtige boom zijn schoonheid behoudt en gezond blijft, is het essentieel om te weten hoe je hem moet snoeien. In dit artikel ontdek je alle informatie rondom het snoeien van de Japanse esdoorn.


Waarom japanse esdoorn snoeien?

Voordat we in de details van het snoeien duiken, is het belangrijk om te begrijpen waarom het snoeien van een Japanse esdoorn noodzakelijk is. Ten eerste helpt snoeien om de boom gezond te houden. Dode of zieke takken worden verwijderd om problemen te voorkomen. Bovendien kan snoeien ervoor zorgen dat de vorm en het uiterlijk van de boom verbetert, waardoor deze nog aantrekkelijker wordt.

Japanse esdoorn soorten

Voordat je begint met snoeien, is het belangrijk om te weten welke soort Japanse esdoorn je hebt. Enkele populaire soorten zijn de 'Acer palmatum', 'Acer japonicum' en 'Acer shirasawanum'. Let erop dat elke soort weer specifieke snoeiwensen kan hebben.

Wanneer japanse esdoorn snoeien?

Het beste moment om een Japanse esdoorn te snoeien, is tussen juli en november. De boom is in de late herfst of vroege winter in rust. Op dit moment is de sapstroom minimaal, wat het risico op bloeden (het verlies van sap) vermindert. Vermijd snoeien in de lente, de boom groeit dan actief en de sapstroom is erg sterk. De boom kan na het snoeien gaan 'bloeden' wat leidt tot erge verzwakking.

snoeien japanse esdoorn

Hoe moet je japanse esdoorn snoeien?

Nu je weet wanneer je moet snoeien, is het tijd om aan de slag te gaan. Hieronder vind je een handig stappenplan voor het snoeien van de Japanse esdoorn:

 1. Bereid je gereedschap voor: Zorg ervoor dat je scherpe, schone snoeischaren of een takkenschaar hebt. Dit minimaliseert schade aan de takken en kans op infectie.
 2. Bekijk de takken: Kijk naar de takken die dood, beschadigd of ziek zijn. Deze moeten als eerste worden verwijderd. Daarna kun je takken snoeien om de gewenste vorm van de boom te bereiken.
 3. Snoei met beleid: Het is beter om te weinig dan te veel te snoeien. Te veel snoeien kan de boom verzwakken.
 4. Gebruik snoeibalsem: Nadat je takken hebt gesnoeid, kun je snoeibalsem aanbrengen op de snijvlakken van de takken. Dit helpt bij het afdichten van de wonden en voorkomt infecties.

Japanse esdoorn snoeitechnieken

Bij het snoeien van Japanse esdoorns is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Het is vooral belangrijk om voldoende lucht en licht in de boom te krijgen. Dit doe je door de volgende technieken:

 • Verwijder kruisende takken: Snijd takken af die elkaar kruisen
 • Uitdunnen: Verwijder overtollige takken om luchtcirculatie en zonlichttoegang te verbeteren.
 • Behoud de natuurlijke vorm: Probeer de natuurlijke vorm van de esdoorn zo veel mogelijk te behouden, verwijder uitstekende en raar groeiende takken.

Japanse esdoorn bemesten

Na het snoeien is het belangrijk om je Japanse esdoorn te bemesten. Dit zal de boom voorzien van de voedingsstoffen die hij nodig heeft om te herstellen en gezond te blijven. Gebruik een gebalanceerde meststof die geschikt is, zoals Vaste planten-AZ. Breng de meststof gelijkmatig aan rond de basis van de boom en geef hierna goed water. Met de juiste zorg zal je Japanse esdoorn er snel weer bovenop komen.

Bestel mest voor Japanse esdoorn

Dit zijn ze, onze tips om je Japanse esdoorn te snoeien. Beginnen je handen te jeuken en wil je ook aan de slag met de andere planten, struiken en bomen in je tuin? Bekijk dan onze andere blogs boordevol tips voor het snoeien en verzorgen van jouw groene vrienden.


Toe aan nog meer groene content?

 • 5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin

  5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin

  Lees meer 

 • Waarom stinzenplanten een must-have zijn voor je voorjaarstuin

  Waarom stinzenplanten een must-have zijn voor je voorjaarstuin

  Lees meer 

 • Alles wat je moet weten over het snoeien van clematis

  Alles wat je moet weten over het snoeien van clematis

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.