Wil je gezonde potplanten? Dan is het slim om ze zo nu en dan te verpotten. Kijk, het hoeft niet, hè. Maar voor je plant is het wel heel fijn, om weer een groter huisje te krijgen. Blijft je plant er pico bello uitzien en krijgt hij de kans om torenhoog te groeien. Je leest hier alles over het verpotten van potplanten als een pro.
Waarom kamerplanten verpotten?
Verpotten, waarom doe je dat? Hoewel verpotten dus niet altijd hoeft, doe je jouw plant er wel een groot plezier mee. We hebben vier redenen op een rijtje gezet. Lees je mee?
1. Laat je plant groeien
Zit jouw plant nog in het oorspronkelijke potje waarmee je hem in huis haalde. Of zit hij al drie jaar op rij in dezelfde pot? Dan is het hoogst tijd om jouw plant in een grotere pot te zetten. Als je wilt dat de plant groter wordt, dan moeten ook de wortels de kans krijgen om te groeien. Zonder wortels geen nieuw blad. Wanneer de wortels geen ruimte krijgen, gaan ze in een soort ruststand en groeien pas door als daar weer de ruimte voor is.
2. Plantje kan weer lekker drinken
Zit jouw plant wat krap in zijn pot? Dan betekent dit dat er in verhouding tot de wortels maar weinig aarde is. Als je water geeft, dan houdt de aarde het water vast zodat de wortels het water langzaam op kunnen nemen. Hoe minder aarde, hoe minder water vastgehouden wordt. En hoe sneller je dus weer water moet geven. Wil jij wat meer relaxen? Geef je plant dan zeker een grotere pot.
3. Een verse maaltijd
Na ongeveer drie maanden heeft jouw plant álle voedingsstoffen uit de potgrond geslurpt. Naast water heeft een plant nog heel wat andere bouwstoffen nodig om lekker door te groeien. Denk aan stikstof, fosfor en kalium. Het zijn eigenlijk net mensen die planten. Al die stoffen zitten normaal gesproken in de aarde. Maar staat jouw plant al jaar in, jaar uit in dezelfde aarde? Dan is deze vrij arm aan voedingsstoffen geworden.
Tuurlijk is het ook mogelijk om je plant in de tussentijd bij te voeden. Maar na een aantal jaar in dezelfde aarde is deze simpelweg ‘op’. Om te zorgen dat de aarde weer goed voedingsstoffen en water opneemt is het zaak om de héle plant te voorzien van een nieuw bedje aarde.
Bestel potgrond voor kamerplanten
4. Meer lucht voor de wortels
Potgrond wordt dus oud. Hoe langer de grond in een pot zit, hoe minder goed de textuur. Het moet lekker luchtig zijn. Een plant en zijn wortels hebben geen zin om in een klef modderbad te vertoeven. Daar zit namelijk geen zuurstof in. Resultaat? Wortels gaan rotten en de plant sterft een zielige dood. Wil je niet!
Wanneer verpotten?
Gun je planten daarom eens in de één á twee jaar verse potgrond. Ook als je jouw plant in dezelfde pot houdt! Je ziet vaak makkelijk of een plant toe is aan meer ruimte. Zie je bijvoorbeeld wortels uitsteken, groei afnemen, veel gele bladeren of is de pot in verhouding tot het aantal bladeren wel erg mager? Zie je daarnaast dat de wortelkluit een erg grote klomp is geworden met weinig ruimte om door te groeien? Tijd om aan de slag te gaan!
Verpotten doe je het liefst in de lente! Dit is het moment dat het groeiseizoen aanbreekt. De plant ontwaakt uit zijn winterslaap, de groeikracht keert terug en de wortels gaan weer groeien. Verpot je in de lente? Dan herstellen wortels makkelijker na de verpot operatie en heeft het de hele lente en zomer de tijd om lekker door te groeien.
Bestel potgrond voor kamerplanten
Waarmee verpotten?
Wil je jouw potplanten verpotten? Dan gebruik je potgrond. Potgrond is een mengsel van verschillende natuurlijke grondstoffen. De basis van potgrond bestaat vaak uit veen of kokosgrond dat verder wordt vermengt met andere natuurlijke materialen.
ECOstyle kiest bewust voor potgrond zonder turf of veen, maar op basis van kokosvezels. De vezels zijn heerlijk rul, er hoeven geen natuurgebieden voor worden afgegraven én het geeft en behoorlijke CO₂-besparing ten opzichte van het afgraven van veen. Het vormt de perfecte basis om jouw groene vriend stevig in zijn of haar potje te laten staan.
Kamerplanten verzorgen met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
5x ideeën voor zelf vogelvoer maken
-
Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm
-
Kerstboom recyclen: duurzaam genieten van de feestdagen