

Kiemgroenten zijn de minihelden in de keuken. In slechts een paar dagen tover je van kale zaden de meest voedzame, knapperige spruiten die je eten net dat beetje extra geven. Van avocado-toast tot salades en soepjesâmet kiemgroenten ga je voor een gezonde levensstijl.
Waarom kiemgroenten zo populair zijn
Kiemgroenten, of âmicrogroentenâ, zitten bomvol vitamines, mineralen, eiwitten, antioxidanten en enzymen â precies wat jonge plantjes nodig hebben om te groeien. Studies tonen aan dat kiemgroenten, zoals linzen of broccolikiemen, een hogere vezel- en voedingswaarde kunnen hebben dan hun volwassen tegenhangers.Â
Bovendien helpen ze bij de spijsvertering, mineraalopname en het behoud van je bloedsuikerspiegel. En als dat nog niet genoeg is: je kweekt ze zonder aarde, het is goedkoop en er komt bijna geen afval bij kijken. Perfect voor iedere beginneling, kan haast niet mislukken!

Zo kweek je zelf eenvoudig kiemgroenten
Kiemgroenten kweken is echt kinderspelâje hebt er geen tuin, aarde of groene vingers voor nodig. Je kunt ze op drie populaire manieren kweken: op watten, op keukenpapier of in een glazen pot.
1. Op watten of keukenpapier
Leg een laagje vochtige watten of dubbelgevouwen keukenpapier in een lage schaal. Strooi hier je zaden overheen (denk aan tuinkers, alfalfa of radijs). Besproei licht met water en zet de schaal op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Houd het papier/watten vochtig, maar niet drijfnat. Binnen 3 tot 5 dagen zie je frisse groene sprietjes die klaar zijn om te oogsten.
2. In een glazen pot
Voor zaden zoals mungbonen, linzen of broccoli gebruik je een schone glazen pot met een speciaal kiemdeksel of een stukje gaas vastgezet met een elastiek. Doe er een eetlepel zaden in, vul met water en laat ze 6â8 uur weken (grotere zaden zoals linzen een nachtje langer). Giet het water af en spoel de zaden twee keer per dag. Zet de pot schuin in een kom zodat overtollig water kan weglopen. Na 3â6 dagen zijn je kiemen klaar.
Spoel je kiemgroenten nog één keer af, laat ze goed uitlekken en bewaar ze in de koelkast in een bakje met keukenpapier om vocht te absorberen. Zo blijven ze tot wel vijf dagen vers en knapperig.Â

Kiemgroenten oogsten
De meeste kiemgroenten zijn binnen vijf tot tien dagen al klaar om te oogsten. Knip de gewenste hoeveelheid kiemgroenten af op â van het plantje. De kiempjes zullen daarna weer aangroeien. Bij de tweede keer oogsten kun je het hele plantje oogsten en voor consumptie de wortels eraf knippen.
Kiemgroenten blijven maar een paar dagen vers, dus zaai liever kleine hoeveelheden die je in één of twee maaltijden kunt gebruiken. Zo geniet je altijd van verse, knapperige kiemen en voorkom je verspilling.
Gebruik je kiemen in je keuken
Of je nu alfalfa bovenop je sandwich strooit of een flinke schep broccoli-kiemen bij je soep doetâkiemen geven crunch, kleur en een smaakboost. Ze zijn ook lekker in wraps, op toast of door je smoothie. En met hun volle voedingswaarde zijn ze vooral slim om in te zetten in een snelle, plantaardige levensstijl
Moestuin verzorgen met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
Vierkante meter moestuin â groots oogsten op klein oppervlak
-
DIY: Kiemgroenten kweken - hoe en wat zijn microgroenten?
-
10x eetbare bloemen â fleur je bord op met bloemen