Klimop, ook bekend als Hedera, is het een geliefde aanvulling op veel tuinen. Met zijn weelderige groene bladeren en klimmende eigenschappen kan het muren, hekken en bomen bedekken en een prachtige groene uitstraling aan je buitenruimte geven. Om ervoor te zorgen dat je klimop er gezond en mooi uitziet, is regelmatig snoeien essentieel. In deze blogpost delen we enkele waardevolle tips en trucs voor het snoeien van klimop.
Waarom klimop snoeien?
Het snoeien van klimop is cruciaal om verschillende redenen:
- Beheersing van de groei: Klimop staat bekend om zijn snelle groei. Zonder regelmatig snoeien kan het alle kanten op groeien en andere planten overwoekeren. Dit kan niet alleen ten koste gaan van de diversiteit in je tuin, maar het kan ook schade veroorzaken aan de oppervlakken waarop het groeit.
- Luchtcirculatie: Bij een te dichte klimop is de luchtcirculatie beperkt, wat kan leiden tot schimmelproblemen, vooral op muren of hout. Door de klimop te snoeien en de luchtcirculatie te verbeteren, kun je deze problemen voorkomen.
- Uiterlijk: Klimop ziet er het beste uit als het goed wordt onderhouden. Regelmatig snoeien helpt bij het behouden van een nette, verzorgde uitstraling.
Wanneer hedera snoeien?
Het is belangrijk om te weten dat klimop een sterke groeier is, dus regelmatig snoeien, het liefst twee keer per jaar, is meestal nodig. Over het algemeen zijn er twee momenten om Hedera te snoeien:
- Voorjaar: Dit is een geschikte tijd om klimop te snoeien als je wilt dat hij zich snel herstelt. Het snoeien in het voorjaar stimuleert nieuwe groei en helpt bij het verdikken van de plant.
- Najaar: Een tweede moment is in het najaar, zo beheers je de groei voordat de plant de winter in gaat. Zo voorkom je dat de klimop het jaar erop te ver uitgroeit en onbeheersbaar wordt.
Wanneer je de Hedera gaat snoeien, doe dit dan het liefst bij vochtig en bewolkt weer. Is het alleen bewolkt? Dan kun je de Hedera nog een beetje natspuiten, zo maak je mooie, strakke snoeiwonden. Wanneer je de klimop snoeit in de zon kan er schade ontstaan, de bladeren die eerst bedekt waren zijn het zonlicht nog niet gewend. Deze bladeren kunnen dan dus verbranden. Spuit bij zonnig weer de bladeren ook zeker niet nat, dan versterk je het verbranden van de bladeren alleen maar extra.
Hoe klimop snoeien?
Benieuwd hoe je aan de slag gaat met de Hedera snoeien? We geven je hieronder een handig stappenplan.
- Verzamel de juiste tools: Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaren of een heggenschaar bij de hand hebt. Dit helpt bij een schone snede en minimaliseert schade aan de plant.
- Verwijder dode en beschadigde delen: Begin met het verwijderen van eventuele dode of beschadigde takken. Dit helpt bij het bevorderen van de gezondheid van de klimop. Zo weet je hierna ook goed waar er nog meer gesnoeid moet worden.
- Vormgeven: Snoei de takken en scheuten weg om de gewenste vorm te krijgen. Snijd de zijtakken en overmatige groei weg.
- Terugsnijden: Als je wilt voorkomen dat de klimop te ver uitgroeit, snoei dan alle lange uitlopers terug naar de gewenste lengte. Dit zal de groei beheersen en voorkomen dat de plant andere planten of objecten overwoekert.
Voorkom dat de plant gaat woekeren
Een klimop is een klimplant die erg snel groeit. Het kan voorkomen dat de klimop daarom in de dakgoot, tegen een muur of hek gaat groeien. Als je dit niet wilt dan is het belangrijk om de klimop te blijven snoeien op die plekken. Laat je dit toe dan is het lastig om er later nog vanaf te komen. Een klimop groeit namelijk wel 60 tot 100 centimeter per jaar! Dus het is aan te raden om de klimop goed in de gaten te houden. Als je het geen probleem vindt dat de klimop alle kanten op gaat dan kun je het zo laten.
Weet wel: als je te lang wacht met snoeien dan krijg je te maken met een ongecontroleerde klimop. Deze kan zich vastklampen aan muren en daken, wat kan leiden tot veel schade. De wortels waarmee de klimop zich vastklampt aan materialen zijn erg sterk en kunnen metselwerk of hout flinke schade aanbrengen.
Natuurlijke mest voor je klimop
Na het snoeien is het belangrijk om je plant wat extra voedingsstoffen te geven. Gebruik Klimplanten-AZ, een organische mest speciaal voor klimplanten zoals Hedera. Deze organische mest bestaat uit een mix van bacteriën, schimmels en protozoa. Dit zorgt voor sterke planten en een gezonde bodem. Ook helpt het om de wortels versterken, waardoor je plant makkelijker herstelt na het snoeien.
Dit zijn ze, onze tips voor het snoeien van de klimop! Wil je meer lezen over het snoeien van planten, struiken, hagen en bomen in je tuin? Bekijk dan zeker onze andere blogs met snoeitips. Veel succes!
Tuin onderhouden met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
Bamboe snoeien: zo houd je deze groene gigant in bedwang
-
Fruitbomen snoeien: zo snoei je jouw fruitbomen als een pro!
-
Egels naar de tuin lokken: egelhuisje plaatsen