De leilinde is een prachtige, smal en sierlijk groeiende boom en dé perfecte, groene erfafscheiding in je tuin. Naast dat ze perfect zijn om inkijk te voorkomen zorgen ze daarnaast ook nog eens voor verkoeling. Om de bekende, strakke vorm te behouden moet je ze alleen wel goed snoeien. Daarvoor heb je meer nodig dan alleen een snoeischaar. Lees meer over hoe je je leilinde zo snoeit dat hij niet alleen mooi, maar ook nog eens gezond blijft!
Leilinde snoeien benodigdheden
Een leilinde is een prachtige manier om je tuin de nodige privacy en verkoeling te geven. Daarnaast groeit de boom smal en rank, wat hem een sierlijke, elegante uitstraling geeft. Je houdt hem mooi door hem op het juiste moment te snoeien. Over de tijd waarin je het beste snoeit lees je verderop meer, dit is in ieder geval wat je nodig hebt voordat je aan deze klus begint:
- Schone en scherpe snoeischaar
- Snoeibalsem
- Organische mest
Meestal worden uitlopers van de leilinde niet dik en alleen lang. Heb je toch wat dikkere takken om te snoeien? Zorg dan dat je ook een geschikte takkenschaar hebt.
Wanneer leilinde snoeien?
Voordat je al te enthousiast gelijk aan het snoeien slaat, check eerst de kalender. Je leilinde snoei je het beste op twee momenten per jaar. De eerste, grotere snoeibeurt doe je in de winterperiode tussen november en begin maart. Snoei alle takken die de verkeerde kant op uitgelopen zijn en knip ze in het geheel of tot één of twee knoppen af.
Heb je een snelgroeiende leilinde en raakt hij snel uit zijn strakke vorm? Dan heeft hij misschien een extra snoeibeurt nodig in de zomermaanden. Knip dan de uitlopers af op ongeveer twintig à 30 centimeter van de horizontale takken. Deze extra snoeisessie zorgt er dan voor dat je de rest van het jaar geniet van je prachtige, natuurlijke groene scherm in de tuin!
Leilinde verzorgen na het snoeien
Na het snoeien heeft je leilinde overal open snoeiwonden. Het is daarom belangrijk om een scherpe, schone snoeischaar te gebruiken zodat er schone snijwonden ontstaan. Met die open snijwonden zijn leilinden vatbaarder voor ziektes van buitenaf. Om je leibomen te beschermen kun je daarom ook snoeibalsem gebruiken. Normaal gesproken beschermt de bast namelijk de boom tegen ziektes van buitenaf, een snoeibalsem kan deze functie na het snoeien tijdelijk overnemen.Â
Leilinde bemesten na het snoeien
Na het snoeien hebben leilindes behoefte aan wat extra voedingstoffen om goed te herstellen. Hier is een organische meststof geschikt voor, zoals Vaste Planten-AZ. Het voordeel van dit product is dat er micro-organismen aan toegevoegd zijn die het herstel van de leilinde bevorderen. Gewone tuinmest bevat die niet. Samen met het dichtlakken van de snoeiwonden is deze organische meststof het beste wat je kunt doen voor je leilinde na het snoeien.
Dit zijn ze, de tips om je leilinde te snoeien én hem gezond te houden! Geen zorgen als je wat overweldigt bent, de leilinde is een ontzettend makkelijke boom om te snoeien en met deze voorzorgsmaatregelen kan er haast niks mis gaan. Plan een goed moment, pak je snoeischaar erbij en geniet het hele jaar van je prachtige leilinde!
Tuin onderhouden met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
5x ideeën voor zelf vogelvoer maken
-
Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm
-
Kerstboom recyclen: duurzaam genieten van de feestdagen