De liguster wordt in Nederlandse tuinen veel gebruikt als tuinafscheiding. Niet gek, want de liguster groeit mooi vol, blijft groen in zachte winters en leent zich perfect voor snoeien in strakke vormen! Daarnaast gedijt hij perfect in ons klimaat én zowel vogels als insecten zijn gek op deze haag. Ga je zelf aan de slag met het snoeien van je liguster? Lees dan zeker eerst onze tips!
Voordat je je liguster gaat snoeien
Begin nooit onvoorbereid aan het snoeien van je liguster. Je maakt het jezelf makkelijker door van tevoren alles wat je nodig hebt klaar te leggen. Wij raden aan:
- Heggenschaar: voor het snoeien van dikkere takken
- Snoeischaar: voor het snoeien van dunnere takjes
Belangrijk: zorg er voor dat je gereedschap schoon en scherp is. Hiermee krijg je nette snijwonden waardoor je liguster na het snoeien sneller zal genezen.
Wanneer liguster snoeien
Wanneer en hoe vaak je snoeit hangt af van een aantal dingen. Wil je een bloemrijke liguster houden? Dan raden we je aan één keer per jaar te snoeien. Wil je juist een strakke, groene haag dan kan je je liguster twee tot drie keer terug in vorm snoeien. Omdat je dan wat radicaler snoeit ontkom je er niet aan om ook de bloemen weg te snoeien.
De liguster snoeien kun je in principe doen tussen maart en november. Wel zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden, afhankelijk van jouw wensen:
- Wil je drastisch snoeien? Doe dit dan rond april, de plant krijgt hierna een groeispeurt waardoor hij snel herstelt.
- Wil je één keer snoeien? Dan doe je dit het best voor de langste dag: 21 juni.
- Wil je bloemen? Snoei dan een keer na de bloei, rond juli.
- Wil je een strakke haag? Snoei dan een keer tussen april of juni en nogmaals in september of oktober.
De liguster snoeien is een makkelijke taak, let er vooral op dat je niet gaat snoeien als het vriest. Maar snoei ook het liefst op een bewolkte dag. De zon kan jonge blaadjes laten verbranden omdat die nog niet gewend zijn aan zonlicht. Houd daarnaast rekening met vogels, ze zijn gek op de liguster en bouwen hier vaak nestjes in. Ga pas aan de slag met snoeien als alle jongen het nest hebben verlaten.
Zo snoei je de liguster
Kies dus voor een bewolkte dag om je liguster te snoeien. Wil je je het jezelf nog makkelijker maken, kies dan voor een regenachtige dag of besproei je haag van tevoren. Door het vocht worden de takken zachter en dus makkelijker te snoeien. Werk van boven naar beneden en houdt de onderkant van je haag tien centimeter breder dan de bovenkant. De bovenkant vangt namelijk meer zonlicht en groeit daardoor sneller.
Snoei per keer ongeveer een derde van de haag terug en houdt in gedachten dat de liguster ongeveer 30 centimeter per jaar groeit. Bereken dus van tevoren wat je ideale hoogte is en hoeveel centimeter je kunt terugsnoeien zonder dat je haag te laag wordt.
Waar groeit hij het beste
De liguster is perfect geschikt voor het Nederlandse klimaat. Met regelmatig water geven groeit hij al heel makkelijk! Wil je hem een extraatje geven en hem zo ondersteunen in zijn groei? Kies dan voor een organische mest in de vorm van Hagen-AZ die speciaal ontwikkeld is voor hagen. Deze organische mest bevat speciale bacteriën, schimmels en protozoa die zorgen voor een sterk wortelstelsel waarmee de liguster voedingsstoffen beter kan opnemen. Het houdt je haag topfit, weerbaar en vitaal!
Liguster en biodiversiteit 🦋
Tot slot vertellen we je graag nog meer over de meerwaarde van de liguster voor de natuur. Insecten zoals vlinders zijn namelijk gek op de bloemen die in de liguster groeien en zij komen die maar wat graag bestuiven. Op hun beurt trekken insecten vogels aan, voor wie ze een belangrijke voedingsbron zijn. Daarnaast groeit de liguster in het najaar ook nog eens besjes waar vogels dol op zijn. Tel daarbij op dat ze de perfecte beschutting bieden voor nestjes en je begrijpt waarom de liguster een echte aanwinst is mens én dier! Wij raden je dan ook aan om voordat je gaat snoeien de natuur in gedachten te houden en een duurzame, bewuste keuze te maken in het terugsnoeien van je haag.
Liguster snoeien doe je zo
Dit zijn ze, onze tips voor het snoeien en verzorgen van de liguster, een prachtige aanwinst in elke tuin! Wij wensen je veel succes met het snoeien en lees zeker ook onze andere blogs boordevol snoeitips voor planten, hagen en bomen in je tuin.
Tuin onderhouden met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
5x ideeën voor zelf vogelvoer maken
-
Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm
-
Kerstboom recyclen: duurzaam genieten van de feestdagen