Luchtplantjes: een gezellige toevoeging aan je interieur | ECOstyle

Luchtplantjes: een makkelijke en gezellige toevoeging aan je interieur

 • , door Isabelle van Geenen
Luchtplantjes: een makkelijke en gezellige toevoeging aan je interieur

Ben je op zoek naar een eenvoudige maar toch charmante toevoeging aan je huisplantencollectie? Overweeg dan eens luchtplantjes! Deze unieke planten, ook bekend als Tillandsia's, zijn populair geworden vanwege hun gemakkelijke verzorging en interessante esthetiek. In deze blog zullen we bespreken wat luchtplantjes zijn, hoe je ze kunt verzorgen en waarom ze een leuke toevoeging zijn aan elk interieur.

Wat zijn luchtplantjes?

Luchtplantjes behoren tot de bromeliafamilie en komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Wat hen zo speciaal maakt, is dat ze geen grond nodig hebben om te groeien. In plaats daarvan halen ze water en voedingsstoffen uit de lucht en kunnen ze op verschillende oppervlakken groeien, zoals stenen, hout en zelfs andere planten. Deze unieke eigenschap maakt luchtplantjes perfect voor creatieve en decoratieve arrangementen.

Luchtplantjes verzorgen

Een van de redenen waarom luchtplantjes zo geliefd zijn, is hun eenvoudige verzorging. Hier zijn enkele tips om je luchtplantjes gezond en gelukkig te houden:

 1. Licht: Plaats je luchtplantjes op een plek met helder, indirect licht. Ze gedijen goed bij natuurlijk licht, maar vermijd direct zonlicht, vooral tijdens de warmste uren van de dag.
 2. Water: Geef je luchtplantjes regelmatig water door ze één tot twee keer per week te besproeien. Je kunt ze ook af en toe onderdompelen in lauw water gedurende 20-30 minuten. Zorg ervoor dat ze goed kunnen drogen om schimmel of rot te voorkomen.
 3. Luchtvochtigheid: Luchtplantjes gedijen in een vochtige omgeving. Als je huis te droog is, kun je een luchtbevochtiger gebruiken of de plantjes af en toe benevelen met water om de luchtvochtigheid te verhogen.
 4. Temperatuur: Ze voelen zich het beste bij kamertemperatuur, ergens tussen 15-30°C. Bescherm ze tegen extreme kou of hitte, zoals tochtige plekken of te dicht bij de verwarming of airco.

Waarom luchtplantjes als kamerplant?

Luchtplantjes zijn niet alleen gemakkelijk te verzorgen, maar ze voegen ook een vleugje groen toe aan elk interieur zonder dat ze veel plek innemen. Hier zijn enkele redenen waarom ze een leuke toevoeging zijn:
 • Ruimtebesparing: Omdat luchtplantjes geen grond nodig hebben, kun je ze op allerlei creatieve manieren tentoonstellen, zoals in hangende versieringen, speciale standaards voor luchtplantjes, op drijfhout of zelfs in een glazen stolp.
 • Esthetiek: Hun unieke vormen en texturen voegen een interessant element toe aan je huis. Je heb ze in veel soorten en maten: van pluizige ballen tot krullende, krokelende bladeren.
 • Veelzijdigheid: Door hun kleine formaat en gebrek aan wortels die in de grond moeten worden geplant, kun je luchtplantjes vrijwel overal neerzetten, van kantoorruimtes tot badkamers en keukens.
Kortom: luchtplantjes zijn een geweldige keuze voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers. Met hun eenvoudige verzorging, veelzijdigheid en charmante uitstraling voegen ze een beetje groen toe aan elke ruimte. Het voordeel: het kan haast niet mislukken met luchtplantjes.

Toe aan nog meer groene content?

 • Luchtplantjes: een makkelijke en gezellige toevoeging aan je interieur

  Luchtplantjes: een makkelijke en gezellige toevoeging aan je interieur

  Lees meer 

 • Zijn oude zaadjes nog goed? Doe de kiemtest

  Zijn oude zaadjes nog goed? Doe de kiemtest

  Lees meer 

 • Tomaten dieven - houd je tomatenplant gezond en gelukkig!

  Tomaten dieven - houd je tomatenplant gezond en gelukkig!

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.