Wat betekent NPK op een verpakking mest? | ECOstyle Wat betekent NPK op een verpakking mest? | ECOstyle
Isabelle van Geenen29/07/2023

Op een verpakking meststof ben je ze vast tegen gekomen: de letters NPK. Achter deze letters staan vervolgens drie getallen. Deze horen bij de N, P en K, bijvoorbeeld: NPK 7-7-5. We vertellen je er graag wat meer over.


Waar staan de letters NPK voor?

NPK staat voor de drie belangrijkste voedingsstoffen die een plant nodig heeft. De N staat voor stikstof, de P voor fosfaat en de K voor kalium. Dit zijn dé drie hoofdelementen voor een sterke en gezonde groei en bloei. Wat zij precies doen voor je planten? Dat lees je hieronder:

 • Stikstof: dit is een onmisbare bouwsteen voor de groei van planten en de ontwikkeling van de bladeren. Daarnaast bevordert het de fotosynthese. Als de plant een tekort aan stikstof heeft dan kun je dat goed zien; de oudere bladeren van de plant verliezen hun groene kleur en worden geel. Een stikstofgebrek in de bodem herstel je met bloedmeel.
 • Fosfaat: Zorgt vooral voor de ondergrondse ontwikkeling van de plant. De wortels groeien goed door fosfaat. Ook is fosfaat nodig voor de energiehuishouding van de planten. Als er een tekort aan fosfaat is zie je dat terug in een mindere groei van de plant, dit heet ook wel dwerggroei. Ook kunnen bladeren een donkere kleur krijgen en afsterven. Een fosfaatgebrek in de bodem herstel je met beendermeel.
 • Kalium: Dit is nodig voor een goede waterhuishouding van de plant. Het zorgt ervoor dat de plant het vocht goed kan vasthouden, ook in moeilijker omstandigheden zoals droogte. Als de plant een gebrek aan kalium heeft zie je dat de randen van de bladeren afsterven en verkleuren. Als je een moestuin hebt, dan heeft kalium ook effect op onder meer de smaak, geur en houdbaarheid. Een kaliumgebrek in de bodem herstel je met vinassekali.
tuinmest

Hoe werkt de opname van een organische meststof precies

Zon, water en CO2 vormen de voeding voor planten, organische meststoffen zijn de bouwstenen in de bodem die de plant nodig heeft. De plant zet deze vanuit de grond vervolgens zelf om in bruikbare voedingsstoffen. De plant kan zo zelf precies bepalen wat hij nodig heeft en uit de voorraad halen.De wortels gaan hiervoor, samen met schimmels, aan het werk en ontwikkelen zich optimaal. Dit heeft een extra positief effect op de totale plant.

Ook is een gezonde grond erg belangrijk, dit vormt de basis voor een gezonde plant. In een gezonde grond leven heel veel verschillende bacteriën, schimmels en protozoa. Daarom voegen wij ook bodemleven toe aan onze meststoffen. Het speelt een hele belangrijke rol op de weerstand van de planten.

Wat zijn samengestelde NPK meststoffen?

Een samengestelde meststof bevat zowel N, P als K waarden om de planten breed en gezond te voeden.

Zo zijn er meststoffen die geschikt zijn voor het gazon, de moestuin en de siertuin. Gras groeit snel en we zien het graag mooi groen van kleur. Dat vraagt een wat andere voeding dan voor planten die bloemen vormen of voor groenten in de moestuin.

Er is dan ook verschil in NPK waarden in de verschillende meststoffen. Hieronder wat voorbeelden:

 • Gazon-AZ+: NPK 7-3-4.
  In verhouding heeft de meststof meer stikstof omdat gras snel groeit en mooi op kleur moet blijven.
 • Vaste planten-AZ: NPK 7-7-5.
  Bij deze meststof zijn stikstof en fosfaat in balans. Zo blijft de kleur, groei en bloei in de siertuin gewaarborgd.
 • Moestuin-AZ: NPK 5-3-6.
  In verhouding heeft de meststof wat meer kalium, voor lekker smakende, stevige groenten en vruchten.
druiven bemesten

Speciale meststoffen

Naast samengestelde NPK meststoffen zijn er de zogenaamde ‘speciaal meststoffen’. Dit zijn samengestelde meststoffen die ontwikkeld zijn voor een bepaalde plantensoort, zoals rhododendron, hortensia, rozen, klimplanten of druiven. De NPK in deze meststoffen is speciaal afgestemd op de specifieke plant om zo extra zorg en voeding op maat te geven.

Shop speciale meststoffen

vinassekali mest

Enkelvoudige meststoffen

Naast samengestelde meststoffen zijn er ook enkelvoudige meststoffen. Deze bestaan uit één hoofd voedingselement: N, óf P óf K. Zo geeft Bloedmeel specifiek stikstof (N), Beendermeel fosfaat (P) en Vinassekali kalium (K). Zo kun je een bepaald voedingstekort verhelpen bij planten of ze juist wat extra’s aanbieden om de plant te ondersteunen.

Denk bijvoorbeeld aan Vinassekali, dit wordt vaak gebruikt in de moestuin om groenten extra smakelijk en stevig te laten groeien.

Waarom is NPK-meststof belangrijk?

Met een goede, samengestelde NPK-meststof kun je jouw tuin prima onderhouden en voorzien van de juiste voedingsstoffen. Je bemest de tuin in het voorjaar en na ongeveer drie tot vier maanden geef je een tweede bemesting. Zo houd je jouw planten gevoed, blijven ze weerbaar tegen ziekten en plagen en groeien ze gezond en mooi.

Onze AZ-meststoffen hebben daarbij ook nog eens speciaal bodemleven meegekregen voor extra bodem- en plantgezondheid. Dat zie je terug in het resultaat; een prachtig en sterk gazon, een rijk bloeiende border en een moestuin die een heerlijke oogst opbrengt. Dat is toch puur genieten?!

Shop organische meststoffen


Toe aan nog meer groene content?

 • 5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin

  5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin

  Lees meer 

 • Waarom stinzenplanten een must-have zijn voor je voorjaarstuin

  Waarom stinzenplanten een must-have zijn voor je voorjaarstuin

  Lees meer 

 • Alles wat je moet weten over het snoeien van clematis

  Alles wat je moet weten over het snoeien van clematis

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.