Oleander snoeien - We vertellen je hoe! | ECOstyle 🌸 Oleander snoeien - We vertellen je hoe! | ECOstyle 🌸

Oleander snoeien? Dit is waarom, hoe en wanneer!

 • , door Isabelle van Geenen
oleander snoeien

Heb je een prachtige oleander in de tuin staan en vraag jij je af of je hem moet snoeien? We vertellen je graag meer over het snoeien van de oleander. Het is beslist niet elk jaar nodig, maar de plant kan er prima tegen en zal snel weer uitlopen. Ideaal als jouw plant wat kaler wordt of wat minder mooi groeit. Hieronder vertellen we hoe je aan de slag gaat!


Wat is een oleander?

Wat is een oleander eigenlijk voor plant? De oleander kent zijn oorsprong in het Middellandse zeegebied. Daar groeit ‘ie makkelijk uit tot een struik van meters hoog met prachtige, felkleurige bloemen. In ons koude kikkerlandje gaat de plant dat waarschijnlijk niet lukken. Hier blijft de plant een tikkeltje kleiner.

Je kan de oleander in de een border plaatsen, maar ook wordt hij vaak als potplant op het terras geplaatst. Aangezien het een Mediterrane plant is, is de plant wel erg kwetsbaar voor vorst. Zorg in de winter dus voor genoeg beschutting. De bloemen bloeien tussen juli tot september, in de winter is het een groenblijvende plant. Kortom: een ideale plant!

Waarom oleander snoeien?

Waarom zou je een oleander snoeien? Snoeien is zeker niet ieder jaar nodig. Toch zijn er een aantal redenen waarom je de oleander kan snoeien:

 • Je plant is te groot geworden
 • De oleander heeft veel kale takken zonder blad
 • De plant groeit in een rare vorm die jij niet mooi vindt.

snoeien oleander

Wanneer oleander snoeien?

Een oleander snoeien is niet nodig als de plant de gewenste maat heeft en er gezond uitziet. Voldoet de plant niet meer aan je wensen? Dan kun je de oleander snoeien, dat doe je het best in het najaar. Kun je écht niet om een snoeibeurt heem omdat de oleander veels te groot geworden? Dan kun je de oleander snoeien in het voorjaar. Snoei dan het best eind februari of begin maart.

Oleander giftig

Let wel goed op: de sappen van de oleander zijn giftig. Daarom is het belangrijk dat je altijd handschoenen draagt bij het snoeien en je gereedschap na afloop weer goed ontsmet.

Hoe oleander snoeien?

Tijd om aan de slag te gaan, we gaan de oleander snoeien! Je snoeit de plant het best door de takken terug te snoeien tot de gewenste lengte. Knip maximaal de helft van alle takken af, doe dit blak boven een zijscheut of knop. De plant zal zich vertakken op de plek waar je knipt. Volgend jaar zal hij daar pas weer bloeien.

Let op dat je de oleander niet te veel snoeit in het voorjaar. De bloemknoppen zitten vaak al aan het eind van de takken, die wil je natuurlijk niet wegknippen. Snoei uitgebloeide takken niet weg, volgend jaar zal de plant daar namelijk opnieuw bloeien. Vind je de verwelkte bloemen een lelijk gezicht en wil je deze verwijderen? Haal die dan voorzichtig weg met de hand, vergeet dan geen handschoenen te dragen.

oleander boom snoeien

Oleander verzorgen

Na een snoeibeurt is het belangrijk dat je plant er snel weer bovenop komt. Dit doe je door je oleander een goede verzorging te geven. Aangezien de roots van de oleander rondom de Middelandse Zee liggen is het aan te raden om Mediterrane planten-AZ meststof te gebruiken. Zo weet je zeker dat je jouw plant alles geeft dat het nodig heeft. Ook kun je perfect Vaste planten-AZ gebruiken.


Toe aan nog meer groene content?

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

 • Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

  Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.