Perenboom snoeien: tips voor een grote oogst | ECOstyle Perenboom snoeien: tips voor een grote oogst | ECOstyle

Perenboom snoeien: tips en technieken voor een grote oogst

 • , door Isabelle van Geenen
Perenboom snoeien: tips en technieken voor een grote oogst

Een perenboom in volle bloei is een prachtige aanwinst voor elke tuin. De sierlijke bladeren en de belofte van sappige, zoete peren maken het tot een favoriete keuze voor veel mensen om een perenboom in de tuin te halen. Bij het verzorgen van de perenboom is het snoeien een essentieel onderdeel van het onderhoud van deze fruitbomen. In dit artikel vertellen we hoe je stap voor stap hoe je de perenboom moet snoeien.


Waarom perenboom snoeien?

Snoeien helpt om de gezondheid en structuur van de boom te behouden en kan ook de opbrengst van fruit verhogen. Door de takken op de juiste manier te snoeien, zorg je ervoor dat er voldoende licht en lucht in de boom komt en dat er genoeg ruimte is voor nieuwe takken en vruchten om te groeien.

Het snoeien van een perenboom is cruciaal om verschillende redenen:

 1. Vorm en structuur: Snoeien helpt bij het behouden van mooie vorm. Dit voorkomt dat takken elkaar kruisen en zorgt voor een goede luchtcirculatie, waardoor de kans op ziekten en schimmels wordt verminderd.
 2. Fruitproductie: Snoeien stimuleert de productie van fruit. Door ongewenste takken te verwijderen, kan de boom meer energie besteden aan het ontwikkelen van vruchten.
 3. Onderhoud: Het verwijderen van dode of beschadigde takken helpt bij het bevorderen van de gezondheid van de boom.

   

Perenboom soorten

Er zijn veel verschillende soorten perenbomen. Een aantal veel voorkomende soorten in Nederland zijn:

 • Conference
 • Doyenné du Comice
 • Saint Rémy
 • Gieser Wildeman
perenboom snoeien

Wanneer perenboom snoeien?

Terwijl de meeste bomen en struiken in het voorjaar worden gesnoeid, heeft de perenboom twee snoeibeurten per jaar nodig. De eerste is de wintersnoei, die plaatsvindt tussen december en februari. De tweede snoeibeurt vindt plaats in de zomer, tussen juni en augustus, en staat bekend als de zomersnoei van de perenboom.

Perenboom snoeien in de winter

De boom is in rust, daarom kun je tijdens de wintersnoei een grote snoeibeurt geven. Snoei door dikke, oude takken weg te knippen met een takkenschaar. Snoei daarnaast takken weg die naar binnen groeien én de verticale takken (waterloten). Zo zorg je voor meer lucht in de boom. Let wel goed op dat je niet alle knoppen wegsnoeit, anders krijg je straks maar weinig peren. Laat bij voorkeur twee knoppen aan de tak, die naar buiten of naar onder wijzen.

Snoei je perenboom het liefst op een droge dag. Anders blijft er vocht op de snoeiwonden staan waardoor schimmels en infecties kunnen optreden. Snoei daarnaast ook niet als het vriest, dit helpt niet bij het herstel van de boom.

Perenboom snoeien in de zomer

Van juni tot augustus kun je ervoor kiezen om de perenboom nogmaals te snoeien. Na de wintersnoei kan de boom namelijk erg veel waterloten gaan produceren. Dit zijn snelgroeiende takken die recht omhoog schieten en gemakkelijk te herkennen zijn. De takken kunnen veel energie bij de boom weghalen, maar je hebt liever dat dit naar het groeien van de peren gaat. Op waterloten zal geen bloesem komen. Je kan waterloten makkelijk verwijderen met een goede en schone snoeischaar.

snoeien schaar

Hoe perenboom snoeien?

Bij het snoeien van een perenboom zijn er verschillende technieken om in gedachten te houden:

 1. Verwijder dode of beschadigde takken: Begin altijd met het verwijderen van dode, zieke of beschadigde takken. Deze takken gaan toch niet meer gezond worden dus kun je het best als eerst verwijderen, dan weet je hierna goed waar nog meer gesnoeid moet worden.
 2. Dun de kruin uit: Verwijder vervolgens enkele van de binnenstek takken om de kruin te openen. Dit helpt om meer licht en lucht in de boom te krijgen waardoor de vruchten sneller rijpen.
 3. Leidende takken behouden: Laat zoveel mogelijk leidende takken in tact. Dit zorgt voor een goede structuur en voor zo min mogelijk impact op de boom.
 4. Snoei naar buiten gerichte knoppen: Snoei het liefst boven een naar buiten gerichte knop. Dit bevordert de groei van nieuwe takken naar buiten toe, wat voor een mooie en volle boom zorgt.

Perenboom verzorgen

Het is belangrijk om jouw perenboom na het snoeien een extraatje te geven. Kies voor een organische mest in de vorm van Fruit-AZ, deze is speciaal ontwikkeld voor fruitbomen. De organische mest bevat speciale bacteriën, schimmels en protozoa voor een sterk wortelstelsel waarmee de fruitboom voedingsstoffen beter kan opnemen. Zo herstelt je perenboom snel van de snoeibeurt. Daarnaast is snoeibalsem handig als je grote takken hebt weggesnoeid, dit helpt de wonden snel af te dichten. Zo voorkom je dat ziektes de boom kunnen binnendringen.


Toe aan nog meer groene content?

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

 • Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

  Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.