Planten beschermen tegen vorst | ECOstyle Planten beschermen tegen vorst | ECOstyle
Isabelle van Geenen18/10/2023

In de koude wintermaanden kunnen onze tuinplanten uit Mediterrane gebieden extra kwetsbaar zijn voor de Nederlandse kou. Deze planten zijn simpelweg niet aangepast aan de lage temperaturen en vorst. Het is daarom van essentieel belang om passende maatregelen te nemen om deze vorstgevoelige planten te beschermen. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen, is het gebruik van vliesdoek. In dit blog zullen we ontdekken waarom het beschermen van Mediterrane planten tegen vorst cruciaal is.


Waarom planten beschermen tegen vorst noodzakelijk is

Steeds meer mensen halen Mediterrane planten naar de tuin, bijvoorbeeld omdat ze er mooi uitzien of lekkere vruchten maken. Deze planten zijn simpelweg niet aangepast aan de lage temperaturen en vorst die de Nederlandse winters kenmerken. Vorst kan leiden tot bevriezing van wortels en bladeren, wat de overlevingskansen van deze planten drastisch vermindert. Hieronder noemen we een aantal redenen waarom bescherming tegen vorst noodzakelijk is:

 1. Voorkomt schade aan wortels en bladeren
 2. Behoudt plantengezondheid
 3. Verlengt levensduur

Vorstgevoelige planten beschermen

In de winter is het essentieel om de juiste standplaats te kiezen voor vorstgevoelige planten. Planten die niet goed beschermd staan, hebben het namelijk een stuk moeilijker. Deze vorstgevoelige planten zijn niet bestand zijn tegen vorst, flinke wind of regen. De temperatuur waarbij ze sterven verschilt per plant. Het is daarom aan te raden om vorstgevoelige planten in potten te zetten, zodat ze gemakkelijk verplaatst kunnen worden. Bijvoorbeeld naar een garage, schuur of kas. Is dit geen optie? Geen probleem. Dan kan vliesdoek of afdekmateriaal gelukkig helpen om je planten te beschermen.

Shop afdekmaterialen

olijfboom vorst

Planten in potten beschermen tegen vorst

Laat je vorstgevoelige planten in potten niet zomaar in de tuin staan. Planten in potten zijn in de winter namelijk een stuk kwetsbaarder dan planten in de volle grond. Dit komt doordat de wanden van een pot dun zijn en de wortels daardoor sneller kunnen bevriezen. Ook wordt het materiaal van de pot snel koud. Gelukkig kun je planten in potten makkelijk beschermen door de pot te bekleden met afdekmateriaal, bijvoorbeeld gemaakt schapenwol, jute of kokosvezel. Dit houdt de pot lekker warm en beschermt je planten tegen vorst. Geef buitenplanten in potten als het vriest geen water meer om te voorkomen dat de aarde - en dus de wortels - bevriezen.

5 vorstgevoelige planten

Twijfel je of je vorstgevoelige planten hebt? Hieronder vind je een lijstje van 5 populaire planten die je moet beschermen tegen vorst.

 1. Olijfboom
 2. Citroenboom
 3. Stamroos
 4. Palmboom
 5. Vijgenboom
vliesdoek kopen

De voordelen van vliesdoek

Vliesdoek biedt talloze voordelen voor de bescherming van je planten in de winter. Je pakt je plant als het ware in met dit afdekmateriaal. Het helpt de temperatuur rond de planten te reguleren, wat vorstschade voorkomt. Bovendien beschermt het tegen uitdroging door vocht vast te houden, terwijl het licht en lucht doorlaat. Zo kun je dus veel langer van je planten genieten!

Het beschermen van vorstgevoelige planten uit mediterrane gebieden is geen overbodige luxe. Het gebruik van vliesdoek is een effectieve methode om deze planten te beschermen tegen de Nederlandse kou. Met de juiste zorg en aandacht kunnen we ervoor zorgen dat onze Mediterrane planten de winter doorstaan en in het voorjaar weer prachtig groeien. Zorg er dus voor dat je de nodige maatregelen treft om deze waardevolle planten te beschermen tegen vorst en kou.

Shop afdekmaterialen


Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift