DIY: zelf een planten terrarium maken | ECOstyle 🌱 DIY: zelf een planten terrarium maken | ECOstyle 🌱
Isabelle van Geenen29/11/2023

Als je op zoek bent naar een leuke en creatieve manier om meer groen in je huis te brengen, dan is het maken van je eigen planten terrarium het perfecte DIY-project. Een planten terrarium is niet alleen een prachtige toevoeging aan je interieur, maar het brengt ook een stukje natuur naar binnen. In deze blogpost nemen we je stap voor stap mee in het proces van het maken van een prachtig planten ecosysteem.


Wat is een planten terrarium?

Een terrarium is een afgesloten, vaak glazen container of kas waarin planten in een klein ecosysteem worden gekweekt. Het is een zelfvoorzienend mini-ecosysteem waarin planten groeien binnen een perfecte omgeving. Het afgesloten karakter van een terrarium zorgt ervoor dat vocht en warmte worden vastgehouden, waardoor een microklimaat ontstaat dat gunstig is voor de groei van planten.

Terrariums zijn onwijs populair vanwege hun prachtige uiterlijk, maar ook vanwege het feit dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Ze bieden een creatieve manier om een stukje natuur in huis te brengen. Wil je graag een ecosysteem met planten in huis halen? Goed nieuws: een terrarium maken is niet moeilijk!

zelf terrarium maken

Benodigdheden voor het maken van een terrarium

Voordat we beginnen, zijn er een aantal benodigdheden nodig voor dit project:

 1. Een glazen container of pot met deksel
 2. Turfvrije potgrond
 3. Terrarium planten
 4. Bolmos
 5. Kiezels, grind of hydrokorrels voor drainage
 6. Decoratieve elementen zoals kleine steentjes, houtsnippers of schelpen

Terrarium maken: zo doe je dat

Kies de juiste container

Begin met het kiezen van een glazen container of pot voor je terrarium. Dit kan een traditionele glazen pot met deksel zijn, of je kunt creatiever worden en een oude glazen stolp of zelfs een vintage aquarium gebruiken. Zorg ervoor dat de container schoon is voordat je begint.

Stap 2: Voeg de drainage toe

Leg een laagje hydrokorrels, kiezels of grind op de bodem van de container om drainage te bieden voor overtollig water. Dit voorkomt dat de wortels van je planten gaan rotten.

Bestel hydrokorrels

Stap 3: Voeg de potgrond toe

Plaats een laagje potgrond op de drainagelaag. Zorg ervoor dat de laag dik genoeg is om de planten in te plaatsen maar maak het ook zeker niet te hoog.

Bestel potgrond voor terrarium

Stap 4: Kies je planten

Nu komt het leuke gedeelte! Kies verschillende planten die goed groeien in een terrarium. Vetplanten, varens, calathea's en fittonia's zijn uitstekende keuzes. Ze hebben weinig onderhoud nodig en groeien goed in vochtige omgevingen.

Stap 5: Creëer je mini-landschap

Plaats je planten in de potgrond, zet ze op een manier die visueel aantrekkelijk is. Voeg ook decoratieve elementen toe, zoals mos, stenen, houtsnippers of schelpen, om je mini-landschap wat extra flair te geven.

Stap 6: Onderhoud

Sluit de container af met het deksel en zet je terrarium op een plek met indirect licht. Besproei de planten lichtjes met water. Geniet van je zelfgemaakte groene oase! De eerste weken kan het terrarium geregeld beslaan: het ecosysteem moet nog worden gevormd. Merk je dat het terrarium erg droog is? Dan kun je wat water sprayen. Op een gegeven moment is het ecosysteem in balans en heeft het geen onderhoud meer nodig.

Hieronder vind je een handig how-to filmpje:

Terrarium planten: welke planten zijn geschikt voor een ecosysteem?

Terrarium planten zijn zorgvuldig geselecteerde soorten die goed groeien in een afgesloten omgeving. Ze moeten van een vochtige omgeving houden en niet te snel groeien. Populaire keuzes zijn bijvoorbeeld de varen, ficus, vetplanten en calathea. Bonte planten zoals de fittonia voegen kleur en textuur toe aan het terrarium. Het is belangrijk om planten te kiezen die qua grootte en groeigedrag goed bij elkaar passen. Zo krijg je een gezond terrarium dat evenwichtig groeit.

Het maken van een planten terrarium is niet alleen een leuke DIY-activiteit, maar het resultaat is ook een prachtige en levendige toevoeging aan je huis. Door te spelen met verschillende planten en decoratieve elementen, kun je telkens weer een uniek stuk creëren. Ook super leuk om iemand cadeau te geven. Dus waar wacht je nog op? Pak je benodigdheden en ga aan de slag met het maken van je eigen planten terrarium!


Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift