Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom? | ECOstyle ūüíö Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom? | ECOstyle ūüíö

Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

 • , door Isabelle van Geenen
Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

Het snoeien van een pruimenboom is een essenti√ęle taak voor elke tuinier die een gezonde boom wil hebben met een rijke oogst. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld een appel- of perenboom heeft de pruim een andere groeiwijze. Hierdoor het is belangrijk om de boom ook anders te snoeien. We vertellen je er hieronder van alles over!


Waarom snoeien?

Pruimenbomen hebben van nature veel lange omhooggaande takken en een volle kroon. Dit ziet er mooi uit maar is niet erg handig als je een pruimenboom in de tuin hebt voor vruchten. Deze verticale takken geven namelijk geen fruit en de dichte kroon zorgt voor een grotere kans op schimmelziektes. Hieronder noemen we een aantal redenen waarom het belangrijk is om de pruimenboom te snoeien:

 1. Gezondheid van de boom: Snoeien helpt bij het verwijderen van zieke, beschadigde of dode takken. Dit voorkomt de verspreiding van ziektes en bevordert de gezondheid van de hele boom.
 2. Betere vruchtproductie: Door te snoeien komt er meer licht en lucht in de boom. Dit leidt tot een betere en grotere vruchtproductie.
 3. Vorm: Een goed gesnoeide boom heeft een sterke structuur die goed bestand is tegen wind en zwaar fruit.

Wanneer pruimenboom snoeien?

De meeste fruitbomen worden in de winter gesnoeid, maar dit geldt niet voor pruimenbomen. De belangrijkste snoei van een pruimenboom doe je na de oogst, maar voordat de herfst begint. Het beste moment om de pruimenboom te snoeien is in augustus of september.

Pruimenbomen snoeien in de winter wordt vermeden vanwege de hoge kans op schimmelinfecties zoals loodglans. In augustus of september is de kans op deze infectie klein. Snoei wel alleen op een droge dag.

Een jonge pruimenboom snoeien kan ook in het voorjaar, zo rond april. Kies dan een dag zonder nachtvorst of regen. In het voorjaar zijn de bloesemknoppen beter zichtbaar, waardoor je zeker weet dat je geen vruchthout verwijdert.

Je kan pruimenbomen ook snoeien aan het begin van de zomer, als er nog fruit hangt. Snoei dan geen grote takken maar snoei alleen de waterloten weg. Dit zijn de verticaal groeiende takken die in korte tijd erg hard snoeien. Ze nemen veel licht en energie weg van de pruimen, door deze weg te snoeien rijpen de pruimen beter en wordt de smaak beter.

  Hoe snoeien?

  1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat je scherpe en schone snoeischaren en takkenzagen gebruikt. Desinfecteer materiaal altijd voordat je aan de slag gaat, dit voorkomt schade aan de boom en verspreiding van ziektes.
  2. Basisstructuur: Begin met het verwijderen van dode, zieke of beschadigde takken. Dit is essentieel voor de gezondheid van de boom.
  3. Vormgeven: Snoei om een open kroon te cre√ęren. Dit betekent dat je de binnenste takken dunner maakt zodat licht en lucht goed door de¬†hele boom kan.¬†
  4. Waterloten: Je kan in de zomer de waterloten blijven snoeien om de energie van de boom te richten op vruchtproductie.

   Veelvoorkomende fouten bij pruimenboom snoeien

   1. Te veel snoeien: Overmatig snoeien kan de boom stress geven en de groei belemmeren.
   2. Verkeerde tijd: Snoeien tijdens het verkeerde seizoen kan leiden tot ziektes, een verzwakte boom en slechte vruchtproductie.
   3. Slecht gereedschap: Botte of vuile gereedschappen kunnen de boom beschadigen en ziektes verspreiden. Doe dit niet!

   Pruimenboom verzorgen na snoeien

   Na een snoeibeurt is het belangrijk dat je pruimenboom er snel weer bovenop komt. Dit doe je door je pruimenboom de juiste verzorging te geven. Het is aan te raden om de organische meststof Fruit-AZ te gebruiken. Deze meststof zorgt voor sterke planten en wortels, zo ben je verzekert van een snel herstel na het snoeien.


   Toe aan nog meer groene content?

   • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

    Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

    Lees meer 

   • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

    Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

    Lees meer 

   • Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

    Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

    Lees meer 

   Login

   Wachtwoord vergeten?

   Heb je nog geen account?
   Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.