Rhododendron snoeien: hoe en wanneer | ECOstyle Rhododendron snoeien: hoe en wanneer | ECOstyle
Isabelle van Geenen25/09/2023

Rhododendrons, met hun prachtige bloemen in verschillende kleuren, toveren ze elke tuin om. Wil je zorgen dat je rhododendron gezond blijft groeien en prachtige bloemen maakt? Dan is snoeien essentieel, maar daar komt wel het een en ander bij kijken. In dit blog zullen we dieper ingaan op het snoeien van rhododendron en de belangrijkste vragen beantwoorden: wanneer, hoe, en waarom moet je de rhododendron snoeien.


Waarom rhododendron snoeien?

Het snoeien van je rhododendron is van belang voor de gezondheid en vitaliteit van de plant. Hier zijn enkele redenen:

 • Bevorder gezonde groei: Door dode en zieke takken te verwijderen stimuleer je de plant om zijn energie voor nieuwe, gezonde groei te gebruiken.
 • Verbeter de luchtcirculatie: Het dunner maken van de struik bevordert een betere luchtcirculatie, wat kan helpen bij het voorkomen van schimmelziektes zoals meeldauw.
 • Behoud de vorm: Snoeien helpt bij het behouden van de gewenste vorm en grootte van je rhododendron, waardoor hij er aantrekkelijk blijft uitzien in je tuin.
 • Stimuleer bloei: Door uitgebloeide bloemen te verwijderen, moedig je de plant aan om nieuwe knoppen te vormen.

Wanneer rhododendron snoeien?

Het tijdstip waarop je je rhododendron moet snoeien is erg belangrijk. De meest geschikte periode om je rhododendron te snoeien is direct na de bloei, meestal in de late lente tot vroege zomer. Op dit moment heeft de plant net zijn prachtige bloemen laten zien, maar is hij nog niet begonnen met het ontwikkelen van nieuwe bloemknoppen voor het volgende jaar. Snoeien na de bloei zorgt ervoor dat je de knoppen niet per ongeluk verwijdert. Is je plant echt te groot geworden en wil je hem flink inkorten? Dan kun je de plant ook eventueel voor de bloei snoeien. Houd er dan wel rekening mee dat plant dat jaar niet meer zal bloeien.

Benodigdheden voor het snoeien

Voordat je aan de slag gaat met het snoeien van je rhododendron, is het belangrijk om de juiste gereedschappen en uitrusting bij de hand te hebben. Deze items heb je in ieder geval nodig nodig:

 • Snoeischaar: Investeer in een scherpe, hoogwaardige snoeischaar om mooie sneden te maken zonder de takken te beschadigen.
 • Tuinhandschoenen: Bescherm je handen met tuinhandschoenen om snijwonden en krassen te voorkomen, vooral bij het werken met dichte struiken. Ook is de rhododendron giftig, dus is het dragen van handschoenen verstandig.
 • Snoeizaag: Voor dikkere takken kan een snoeizaag handig zijn om gemakkelijkere en schonere sneden te maken.
 • Desinfectiemiddel: Zorg voor een ontsmettingsmiddel om je snoeigereedschap na gebruik schoon te maken, om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

Met deze benodigdheden binnen handbereik ben je klaar om aan de slag te gaan.

Hoe rhododendron snoeien?

Het snoeien van een rhododendron vereist wat aandacht. Hieronder vind je een handig stappenplan om je een beetje op weg te helpen:

 1. Verwijder dode takken: Begin met het verwijderen van alle dode, zieke of beschadigde takken. Dit helpt de plant om zijn energie te richten op gezonde groei.
 2. Knip uitgebloeide bloemen af: Verwijder voorzichtig de uitgebloeide bloemen om de plant er netjes uit te laten zien. Ook zorg je dat de plant geen energie meer stopt in de uitgebloeide bloemen en zich kan focussen op het herstel.
 3. Dun de struik uit: Als je rhododendron te dicht begint te groeien, kun je enkele van de oudere takken aan de basis afsnijden om luchtcirculatie te bevorderen en nieuwe groei aan te moedigen. Knip bij voorkeur boven een scheut dat naar buiten wijst. Zo gaat de nieuwe tak ook wat naar buiten groeien en blijft het hart van de struik mooi open.
 4. Pas op voor de knoppen: Wees voorzichtig om de knoppen voor het volgende jaar niet te verwijderen tijdens het snoeien. De knoppen zijn klein en kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Knip net boven een jonge scheut of knop, hier gaat de struik namelijk volgend voorjaar weer op bloeien.

Rhododendron bemesten na snoeien

Na het snoeien is het belangrijk om je rhododendron te bemesten. Dit zal de plant voorzien van de voedingsstoffen die hij nodig heeft om snel te herstellen en gezond te blijven. Gebruik een gebalanceerde meststof die geschikt is, zoals Rhododendron & Azalea-AZ. Breng de meststof gelijkmatig aan rond de basis van de boom en geef hierna goed water. Met de juiste verzorging zal je rhododendron er snel weer bovenop komen.

Bestel rhododendron mest

Dit alle tips om je rhododendron te snoeien. Beginnen je handen te jeuken en wil je ook aan de slag met de andere planten, struiken en bomen in je tuin? Bekijk dan onze andere blogs boordevol tips voor het snoeien en verzorgen van jouw groene vrienden.


Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift