Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers – ECOstyle Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers – ECOstyle
Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

Isabelle van Geenen28/05/2024

Salvia, ook bekend als salie, is een veelzijdige en kleurrijke plant die een prachtige toevoeging kan zijn aan elke tuin. Om ervoor te zorgen dat je salvia gezond en bloeiend blijft, is regelmatig snoeien essentieel. In deze blog geven we je alle informatie over wanneer en hoe je salvia het beste kunt snoeien.

Waarom snoeien belangrijk is

Snoeien speelt een cruciale rol in het bevorderen van de gezondheid en de groei van salvia. Door regelmatig te snoeien, kun je:

 • Bloei stimuleren: Snoeien stimuleert de plant om meer bloemen te produceren.
 • Vorm creëeren: Door te snoeien help je de plant om een compacte en nette vorm te behouden.
 • Gezondheid verbeteren: Het verwijderen van dode of zieke delen voorkomt ziektes en plagen.

Wanneer moet je salvia snoeien?

Het snoeien van salvia hangt af van de soort. Over het algemeen snoei je 1 keer per jaar in het vroege voorjaar, zo rond maart. Maar soms kan het nodig zijn om later in het seizoen nog een keer te snoeien - dit is zeker mogelijk. 

 • Voorjaar: Dit is de belangrijkste snoeiperiode voor de salvia. In het vroege voorjaar, nadat de kans op vorst voorbij is, kun je oude en dode takken verwijderen om nieuwe groei te bevorderen maar ook kun je ervoor kiezen om je salvia drastisch te snoeien. De plant zal dan weer opnieuw uitlopen. 
 • Zomer: Licht snoeien na de eerste bloei kan een tweede bloeiperiode stimuleren. Verwijder verwelkte bloemen om energie ter besparen om de groei van nieuwe knoppen te bevorderen.
 • Herfst: Vermijd zwaar snoeien in de herfst. Je kunt wel licht snoeien en dode bloemen verwijderen, maar laat de meeste stelen intact om de plant te beschermen tegen de winterkou. 

Hoe moet je salvia snoeien?

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om een scherpe snoeischaar in huis te halen. Zo voorkom je beschadigingen aan de plant. Werk ook altijd met een gedesinfecteerde schaar om zo het verspreiden van ziektes te voorkomen. Nu is het tijd om aan de slag te gaan:

 1. Inspecteer de plant: Controleer de plant op dode, zieke of beschadigde delen. Deze moeten als eerste worden verwijderd.
 2. Verwijder dode bloemen: Snijd verwelkte bloemen weg om nieuwe bloei te bevorderen. 
 3. Snoei naar de basis: Is je plant te groot geworden of vind je de vorm niet mooi? Dan kun je kiezen voor een grondige voorjaarssnoei. Knip de stelen terug tot de basis. Laat ongeveer 5-10 cm van de stelen intact, de plant zal al snel opnieuw uitlopen. 
 4. Vorm de plant: Is je plant te bossig geworden? Dan kan je snoeien om te zorgen voor een mooiere vorm. Snoei de plant in een ronde, compacte vorm. Dit voorkomt dat de plant te lang en slungelig wordt.

Tijdens het groeiseizoen kun je regelmatig lichte snoeiwerkzaamheden uitvoeren om de plant in vorm te houden en nieuwe groei te stimuleren.

Door je salvia regelmatig te snoeien, kun je blijven genieten van deze prachtige plant. Wil je de salvia na het snoeien wat extra’s geven? Bemest je plant dan met Lavendel-AZ. Deze volledig organische meststof bestaat uit alle voedingsstoffen die jouw salvia en andere geurende planten nodig heeft. Daarnaast zorgen de extra toegevoegde micro-organismen voor sterke wortels waardoor je salvia na het snoeien snel herstelt. Wil je meer weten over salvia verzorgen? Check dan onze Plantenbieb!

Happy gardening!


Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift