Tips tegen schimmel op potgrond | ECOstyle 🪴 Tips tegen schimmel op potgrond | ECOstyle 🪴
schimmel in potgrond

Help, er zit schimmel op mijn potgrond - wat nu?

Isabelle van Geenen16/10/2023

Help, zit er van de ene op de andere dag opeens schimmel op je potgrond? We geven je geen ongelijk dat je daar even van schrikt. Witte schimmel, gele schimmel of zelfs een hele paddenstoel in je plant? Wees gerust: schimmel op je potgrond is heel normaal en zelfs heel nuttig!


Schimmel op potgrond

Schimmels spelen een ontzettend belangrijke rol in ons ecosysteem. Ze zijn essentieel voor het afbreken van dood materiaal, waardoor voedingsstoffen weer beschikbaar komen voor de natuur. Het is dan ook geen verrassing dat schimmels ook in de potgrond van je geliefde kamerplanten kunnen verschijnen. Maar maak je geen zorgen, want deze schimmels leven van dood materiaal en doen je kamerplant over het algemeen geen kwaad.

Laten we bij het begin beginnen: Wat zijn schimmels eigenlijk? Schimmels variëren van eencellige organismen tot complexe structuren, zoals paddenstoelen. Sommige schimmels leven van levend materiaal, terwijl anderen zich voeden met dood plantmateriaal. Deze laatste groep speelt een essentiële rol bij het recyclen van organisch materiaal, wat de basis vormt van een gezond ecosysteem. Onder de grond vormen schimmels een netwerk rond de wortels van planten. Dit symbiotische partnerschap helpt planten bij de opname van water en mineralen. In ruil daarvoor voorziet de plant de schimmel van suikers, een win-winsituatie dus!

Wanneer wordt schimmel een probleem?

Schimmel op de potgrond is meestal onschadelijk. Vaak is het een combinatie van veel water, een hoge luchtvochtigheid in combinatie met weinig luchtcirculatie. Een soort waarschuwingsteken dat je de verzorging van je kamerplant even onder de loep moet nemen. Maar in principe is het dus een goed teken dat er schimmels in de grond zitten.

Schimmel die op de plant zelf verschijnen zijn een wat minder goed teken. Dit zijn schimmelsoorten die leven van levend materiaal en zorgen dus voor schade aan je plant. Denk bijvoorbeeld aan meeldauw of botrytis. In deze gevallen is het raadzaam om actie te ondernemen.

Hoe om te gaan met schimmel op potgrond?

 1. Verbeter de omstandigheden: Zorg voor goede ventilatie rond je kamerplant en voorkom overmatige vochtigheid in de potgrond.
 2. Verwijder de schimmel: Je kan de schimmelsporen kapot maken door de grond licht met een satéprikker of lepel door elkaar te mengen. Je kan er ook voor kiezen de schimmelplek weg te scheppen.
 3. Herplant indien nodig: Als de schimmel blijft terugkomen en je dit vervelend vindt, dan kun je er voor kiezen om de plant in verse potgrond te planten.

Maar maak je vooral niet te druk. Onthoud, bodemschimmels zijn een belangrijk onderdeel van de gezondheid van een plant. Zit de schimmel op je blad? Dan is er wat anders aan de hand en is het nodig om maatregelen te treffen. Hier lees je meer over schimmels op je plant. Veel succes!


Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift