Groene daken, ook wel sedum daken genoemd, winnen snel aan populariteit, en terecht! Deze innovatieve groene oplossingen bieden talloze voordelen voor zowel het milieu als onszelf. Van het beter isoleren tot het verbeteren van de luchtkwaliteit. Een sedumdak is een duurzame keuze. In dit blog zullen we de voordelen van een groen dak bespreken en je een handig stappenplan geven om er zelf een aan te leggen.
De voordelen van een sedumdak
- Milieuvriendelijk: Groene daken verminderen de uitstoot van broeikasgassen doordat ze het gebouw beter isoleren. Hierdoor blijft het in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel. Bovendien absorbeert een sedumdak CO2 en verbetert het de luchtkwaliteit.
- Waterbeheer: Ze absorberen regenwater en verminderen zo de kans van wateroverlast.
- Verlengde levensduur van het dak: Sedumplanten beschermen het dak tegen UV-straling en extreme weersomstandigheden, wat de levensduur van het dak verlengt.
- Goed voor de biodiversiteit: Een groen dak creëert een fijne leefomgeving. De sedumplantjes trekken verschillende insecten aan.
- Aantrekkelijke leefomgeving: Een groen dak vormt een oase van groen. Dit maakt het in vergelijking met eenvoudige daken prettiger om naar te kijken.
Nu je de voordelen van een groen dak hebt gelezen is het tijd om aan de slag te gaan. Laten we eens kijken naar het stappenplan om zelf een groen dak aan te leggen
Stappenplan voor het aanleggen van een sedumdak
Voordat je gaat beginnen met de aanleg van je sedumdak is het verstandig om de volgende tips goed door te nemen. Zo kan je niet alleen gerust aan de slag gaan. Ga na of je dak het gewicht van de sedumlaag aan kan, neem mogelijke sneeuwval hierin ook mee. Zorg daarnaast dat je de juiste veiligheidsmaatregelen treft, het dak op gaan gaat niet zonder risico's. Veiligheid voorop!
Als je voldoende voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om aan de slag te gaan met ons stappenplan:
Stap 1: Bereid het dak voor
- Reinig het dakoppervlak grondig om eventuele vuil en ongewenste planten te verwijderen.
- Controleer het dak op lekkages en repareer deze indien nodig. Het is erg belangrijk dat je zeker weet dat het dak waterdicht is.
- Plaats een stevig worteldoek om te voorkomen dat planten de dakbedekking beschadigen. Leg meerdere vellen en laat ze overlappen. Zet materialen op het worteldoek om te voorkomen dat het worteldoek wegwaait. Zorg dat je het worteldoek zo legt dat er nog stukken uitsteken over de dakrand.
- Snijd het worteldoek waar zich een dakafvoer bevindt. Plaats een boldraadrooster in de afvoer, zo voorkom je dat deze verstopt
Stap 2: Breng grind aan
- Breng een strook grind of steentjes aan rondom de dakranden. Houd een hoogte van ongeveer 5 tot 9 centimeter aan. Het is belangrijk dat de grindlaag op gelijke hoogte ligt als met het sedum.
- Heb je een dakraam of schoorsteen? Leg daaromheen dan ook grind.
Stap 3: Substraat leggen en planten
- Ga je een sedum leggen op een plat dak? Verdeel dan een laag hydrokorrels van 3 á 5 centimeter over het worteldoek. Zo voorkom je dat het sedum te nat wordt.
- Ga je een sedum dak leggen op een schuin dak? Dan hoef je geen hydrokorrels te leggen, het water kan namelijk weglopen. Het sedum kun je dus direct op het worteldoek leggen.
- Plant de sedummatten op het dak, zorg dat ze strak tegen elkaar aanliggen. Herhaal tot het dak volledig bedekt is. Snijd indien nodig op maat. Snij tot slot de uitstekende worteldoek ter hoogte van de dakrand af. Niet te kort, want dan kan er geen water overheen stromen.
- Snijd het uitstekende worteldoek ter hoogte van de dakrand af. Snijd het niet te kort af en let op dat je het dak niet beschadigd.
Stap 4: Onderhouden
Vooral na het aanleggen is het belangrijk om de sedumplanten goed water te geven, zodat ze goed kunnen wortelen. Controleer de eerste 2 maanden regelmatig of het groene dak nog vochtig genoeg is.
Wanneer de planten beginnen te groeien is het belangrijk om het sedumdak te bemesten met Sedum & Groene daken-AZ. Het is het raadzaam om twee keer per jaar bemesten, zo voorkom je dat de sedum rood gaat kleuren. Regelmatig onderhoud is essentieel. Verwijder onkruid, snoei planten indien nodig.
Het aanleggen van een sedumdak vergt wat planning en inspanning, maar de voordelen op lange termijn voor het milieu en je leefomgeving zijn de moeite waard. Een groen dak biedt niet alleen een prachtig groen uitzicht, maar draagt ook bij aan een duurzamere en gezondere planeet. Ga dus aan de slag en maak van je dak een groene dak!
Tuin onderhouden met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
Bamboe snoeien: zo houd je deze groene gigant in bedwang
-
Fruitbomen snoeien: zo snoei je jouw fruitbomen als een pro!
-
Egels naar de tuin lokken: egelhuisje plaatsen