Skimmia is een geweldige plant voor de tuin: groenblijvend, mooi compact en gevuld met opvallende, dieprode bloemknoppen in de winter die in het voorjaar uitgroeien tot geurige, witte bloemen. Deze plant is vrij onderhoudsarm, maar een goede snoei zo nu en dan zorgt ervoor dat hij zijn mooie, dichte vorm behoudt. Hier lees je alles over het snoeien van skimmia, wanneer het moet en hoe je de plant gezond houdt.
Waarom skimmia snoeien?
Skimmia heeft van nature een compacte en dichte groeivorm. Toch kan hij na verloop van tijd wat kaal of slordig worden, vooral als hij weinig licht krijgt. Snoeien helpt om de plant netjes in model te houden en stimuleert de groei van nieuwe scheuten, waardoor de skimmia gezond en vol blijft. Regelmatig snoeien zorgt er bovendien voor dat de plant energie steekt in de groei van nieuwe knoppen, die voor een extra bloeirijke lente zorgen.
Wanneer skimmia snoeien?
Je kunt skimmia het beste snoeien op een specifiek moment in het jaar, zodat de plant mooi en gezond blijft. Het ideale moment om de skimmia te snoeien is in de maanden april - mei - juni. De struikt bloeit vanaf november tot en met begin van het voorjaar., na de bloei is het ideale moment om skimmia te snoeien. Dit zorgt er namelijk voor dat de plant zich kan focussen op het vormen van nieuwe bloemknoppen.
💡 Let op: er mag geen vorst meer in de grond aanwezig zijn.
Het is niet aan te raden om in het najaar de skimmia te snoeien, omdat de heester dan op zijn mooist is en je de bloemen juist wegsnoeit.
Hoe snoei je een skimmia?
Skimmia snoeien is eenvoudig en vergt geen zware ingrepen. Volg deze stappen voor een goede snoei:
-
Knip uitgebloeide bloemen weg: Begin met het weghalen van de uitgebloeide bloemen, zodat de plant zijn energie kan steken in nieuwe groei. Je kunt de bloemen met een snoeischaar kort afknippen.
-
Verwijder dode en beschadigde takken: Door dode of beschadigde takken weg te snoeien, houd je de plant gezond en stimuleer je de groei van nieuwe, sterke scheuten.
-
Houd de vorm compact: Skimmia groeit in een nette, ronde vorm. Knip uitstekende takken of scheuten lichtjes in om de ronde vorm te behouden. Knip elke tak terug tot net boven een knop, zodat de plant mooi compact blijft.
-
Zwaar snoeien bij verouderde planten: Heeft je skimmia kale plekken of is hij verwilderd? Dan kun je oudere, dikke takken weghalen om de plant te verjongen. Doe dit echter met mate, want skimmia groeit vrij traag. Knip één of twee oude takken per jaar weg, zodat de plant de tijd krijgt om zich te herstellen.
Wat te doen bij een verwilderde skimmia?
Heb je een skimmia die door de jaren heen wat uit model is geraakt? Dan kun je hem in stappen verjongen door de oudste takken geleidelijk terug te snoeien. Snoei niet alles in één keer, want de plant heeft tijd nodig om te herstellen en nieuwe knoppen te vormen. Door jaarlijks een paar van de oudere takken weg te nemen, blijft de plant geleidelijk verjongen en voorkom je kale plekken.
Skimmia bemesten na het snoeien
Na het snoeien is het belangrijk om je skimmia te bemesten. Dit zal de plant voorzien van de voedingsstoffen die hij nodig heeft om snel te herstellen en gezond te blijven. Gebruik een gebalanceerde meststof die geschikt is voor zuurminnende planten zoals de skimmia, neem het liefst Rhododendron & Azalea-AZ. Breng de meststof gelijkmatig aan rond de basis van de struik en geef hierna goed water. Met de juiste verzorging zal je skimmia er snel weer bovenop komen.
Skimmia snoeien is een eenvoudige manier om deze wintergroene plant vol, gezond en bloeirijk te houden. 🌸 Dit zijn alle tips om je skimmia te snoeien. Beginnen je handen te jeuken en wil je ook aan de slag met de andere planten, struiken en bomen in je tuin? Bekijk dan onze andere blogs boordevol tips voor het snoeien en verzorgen van jouw groene vrienden.
Tuin onderhouden met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
5x ideeën voor zelf vogelvoer maken
-
Camelia snoeien: zo houd je deze bloeiende struik in topvorm
-
Kerstboom recyclen: duurzaam genieten van de feestdagen