Zelf stekgrond maken voor kamerplanten | ECOstyle Zelf stekgrond maken voor kamerplanten | ECOstyle
Isabelle van Geenen17/10/2023

Stekken of zaaien is een geweldige manier om je plantenverzameling te laten groeien, maar voor succesvolle stekken heb je de juiste stekgrond nodig. In dit artikel laten we je zien hoe je zelf stekgrond kunt maken en welke benodigdheden je nodig hebt. Het is tijd om je groene vingers aan het werk te zetten!


Wat is stekgrond?

Stekgrond of zaaigrond is een speciale potgrondmix die is ontworpen om stekken of zaden de optimale omgeving te bieden voor het ontwikkelen van wortels. Het is licht, goed doorlatend en bevat minder voedingsstoffen. Vaak is er bij zaai- en stekgrond zand door de grond gemengd, zodat deze wat sneller afwatert. De juiste grond is essentieel voor het stekken of zaaien van planten. De grond kan bijvoorbeeld te nat blijven waardoor stekjes of zaden gaan rotten. Daarnaast is gewone potgrond vaak te dicht waardoor stekken of zaden hun wortels maar moeilijk kunnen ontwikkelen.

Hoe maak je zelf stekgrond?

Zelf stekgrond maken is eenvoudig en bespaart je een hoop geld in vergelijking met het kopen van kant-en-klare stekgrond. Er zijn twee opties om stekgrond te maken, een makkelijke en een wat complexere variant.

Hier zijn de stappen om je eigen stekgrond te maken:

 • De makkelijkste variant om je eigen stekgrond te maken is door zand door je turfvrije potgrond te mengen. Neem 3 delen potgrond en 1 deel zand. Let erop dat je zand geen zout bevat, dat kan je stekjes veel schade aandoen. Kies bijvoorbeeld voor brekerszand of speelzand.
 • Wil je een wat luxere variant? Kies dan weer voor turfvrije potgrond als basis. Daar meng je ook vervolgens zand doorheen en voeg je nog extra perliet of hydrokorrels aan toe. Zo zorg je voor een super luchtige mix, ideaal voor beginnende stekjes of zaden. Gebruik als verhouding 3 delen potgrond, 1 deel zand en 1 deel perliet of hydrokorrels.

Stekgrond zonder voeding

In zaaigrond of stekgrond zitten vaak minder voedingsstoffen in. Te veel voedingsstoffen kunnen de kwetsbare wortels van je stekjes of zaadjes beschadigen. Daarom is het belangrijk om in de beginfase minder voeding te geven, geef pas voeding als de plantjes wat groter zijn. Goed nieuws: kokosvezels bevatten van nature geen voeding. Vaak wordt dit wel toegevoegd, maar bij onze compacte kokospotgrond is dit niet het geval, hier moet je het handmatig toevoegen. Dit is dus de ideale basis voor je stekgrond.

Zo gebruik je stekgrond:

 1. Maak de compacte kokosgrond vochtig zodat deze helemaal is uitgezet.
 2. Meng de verschillende ingrediënten bij de kokosgrond in een grote kom of emmer. Roer goed om ervoor te zorgen dat alles gelijkmatig is verdeeld.
 3. Vul kleine potten of zaaitrays met de zelfgemaakte stekgrond. Plaats de zaden of stekjes en wacht geduldig af totdat ze gaan groeien.

Het maken van je eigen stekgrond is een belangrijke stap naar het succesvol vermeerderen van je planten. Met de juiste mix bied je jouw stekken of zaden de juiste basis om goed te groeien. Dus, ga aan de slag met het maken van je eigen stekgrond en het creëren van nieuw plantenleven!


Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift