

Stokrozen zijn echte sfeermakers. Ze groeien slank omhoog langs gevels, schuttingen of tuinpaden, en toveren een kale muur om tot een bloemenparade. Of je nu gaat voor zachte pasteltinten of felle kleuren: stokrozen zaaien is verrassend makkelijk. In dit blog lees je hoe je van een klein zaadje deze metershoge bloem kweekt.
Wanneer kun je stokroos zaaien?
Stokrozen kun je zaaien van mei tot juli – rechtstreeks in de volle grond. Je kunt ook eerder beginnen en binnen voorzaaien vanaf maart of april, om later uit te planten na IJsheiligen. Stokrozen zijn tweejarige planten en bloeien daarom pas in het tweede jaar. Dus een beetje geduld wordt beloond met een zomers bloemenfestijn.
Zo begin je: stokroos zaaien in de volle grond
- Kies een zonnige plek, bijvoorbeeld tegen een gevel of schutting.
- Maak de grond los en meng er wat compost of bodemverbeteraar door.
- Zaai de zaadjes op 1 tot 2 cm diepte, met zo’n 30 cm tussenruimte.
- Druk de aarde licht aan en geef water.
💡 Tip: Zaai je tegen een muur? Laat dan 10–15 cm ruimte tussen muur en zaailingen, zodat regenwater erbij kan en de wortels lucht krijgen.
Stokroos kweken: van blad naar bloem
In het eerste jaar maakt je stokroos vooral bladeren aan – een mooi, stevig rozet laag bij de grond. Dat lijkt misschien saai, maar het is een goede voorbereiding voor een gezonde bloei in het jaar erop.
- Geef regelmatig water, vooral in droge periodes.
- Voeg af en toe wat organische mest toe om sterke en weerbare planten te krijgen.
- Verwijder onkruid, zodat je stokroos alle ruimte krijgt.
💡 Let op: Slakken zijn dol op jonge stokrozen. Bescherm je zaailingen met een natuurlijke slakkenbarrière zoals Escar-No.
In het tweede jaar: stokroos in bloei
Vanaf juni in het tweede jaar begint je stokroos met bloeien. De bloemen verschijnen in de bladoksels van de hoge stengels en bloeien van onder naar boven. Ze kunnen makkelijk 2 meter hoog worden, dus steun kan nodig zijn bij veel wind.
- Bind hoge planten aan een bamboestok of metalen steun
- Laat uitgebloeide bloemen zitten als je zelf zaad wilt oogsten
- Knip ze juist weg als je langer bloei wilt stimuleren
Stokrozen verzorgen: zo houd je ze sterk en gezond
Stokrozen zijn behoorlijk makkelijk, maar met een beetje aandacht blijven ze langer mooi. Geef water bij droogte, vooral als ze net opkomen of volop bloeien. Verwijder regelmatig onkruid rond de plant om concurrentie om voedingsstoffen te voorkomen. Staan ze op een winderige plek? Geef dan wat steun met een stok of bind ze losjes vast aan een hekwerk. Heb je last van roest (een veelvoorkomende schimmel bij stokrozen)? Knip aangetaste bladeren weg en zorg voor voldoende luchtcirculatie rond de plant. Zo blijft je stokroos gezond én prachtig om naar te kijken.
Elk jaar weer stokrozen?
Laat je de uitgebloeide bloemen zitten? Dan zaait de stokroos zichzelf uit – handig! Je kunt ook in het najaar de zaadjes verzamelen en zelf bewaren tot volgend voorjaar. Zo houd je elk jaar die vrolijke bloemenzee in je tuin.
Met stokrozen breng je hoogte, kleur en charme op beperkte ruimte.. Dus pak een zakje zaad en fleur die gevel op: jouw bloemenmuur wacht! Succes met zaaien! Lees ook onze andere blogs voor meer tuininspiratie.
Moestuin verzorgen met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
Stokroos zaaien? Zo fleur je elke muur of gevel op
-
Paardenbloem verwijderen: hardnekkig onkruid of gewoon heel waardevol?
-
Bananenplant stekken: handig stappenplan