Taxus snoeien? Lees hoe en wanneer | ECOstyle Taxus snoeien? Lees hoe en wanneer | ECOstyle
Isabelle van Geenen25/02/2023

De taxus is een van de meest populaire hagen in Nederland en wij begrijpen heel goed waarom! Deze haag blijft namelijk niet alleen een heel jaar door mooi groen, deze oersterke plant gaat ook nog eens met gemak decennialang mee. Naast een mooie verschijning in je tuin is hij dus ontzettend duurzaam. Heb je zelf zo’n prachtige taxus in je tuin staan dan is het belangrijk hem goed te snoeien. En wist je dat je taxus snoeiafval ook nog eens gebruikt kan worden voor het maken van medicijnen? Hoe je snoeit, wat je met je snoeiafval doet en andere tips voor de verzorging van je taxus lees je in dit artikel.


Wanneer taxus snoeien?

Snoei de taxushaag twee keer per jaar om hem mooi dichtbegroeid te houden? Elke snoeibeurt stimuleert namelijk de groei van nieuw blad. De eerste keer snoei je tussen mei tot en met half juli, de tweede keer snoei je het beste in augustus of september. Kies overigens geen zonnige dag uit als je aan de slag gaat met de taxus snoeien. De snoeiwondjes en nieuwe blaadjes kunnen dan makkelijker verbranden. Een bewolkte of zelfs regenachtige dag is beter om aan de slag te gaan.

Hoe taxus snoeien?

Bij het snoeien van de taxushaag is ontzettend belangrijk dat je snoei- of heggenschaar schoon en scherp is. Botte scharen kunnen de takken van je haag namelijk beschadigen! De vorm waarin je je taxus snoeit is ook belangrijk. Zorg dat je hem bovenaan wat smaller snoeit en dat je de onderkant juist wat breder houdt. Zo krijgen alle bladeren voldoende zonlicht.

Heb je een al wat oudere taxus in je tuin en is die te breed geworden? Dan kan je er voor kiezen om hem helemaal tot op de stam terug te snoeien. Houdt er wel rekening mee dat het een paar jaar duurt voor hij weer dichtgegroeid is.

Taxus Baccata tegen kanker

De taxus is een giftige haag voor mens en dier, maar toch kan het snoeiafval van de Taxus Baccata worden gebruikt voor medicijnen! Eenjarige scheuten van deze specifieke taxussoort bevatten namelijk baccatine, een grondstof die gebruikt wordt bij het maken van kankerbestrijdende geneesmiddelen.

Taxus snoeiafval inleveren voor medicijnen

Niet al het snoeiafval is bruikbaar, zamel hiervoor alleen de eenjarige scheuten in die maximaal 30 centimeter lang zijn en houdt het schoon van zand, grind of tuinaarde. Dorre bladeren, takken of volledig gerooide taxusstruiken zijn niet bruikbaar. Door heel Nederland zijn er meerdere initiatieven waarbij je je snoeiafval in kunt leveren of op kunt laten halen. Ga je je Taxus Baccata snoeien, check dan zeker de mogelijkheden bij jou in de buurt.

Taxus bemesten

De taxus is een robuuste haag die goed tegen een flinke snoeibeurt kan. Wel kan hij na het snoeien wat voeding gebruiken voor het groeien van nieuwe bladeren. Het beste is om hem dan te trakteren op natuurvriendelijke en organische mest in de vorm van Coniferen & Taxus-AZ. Deze voeding is speciaal ontwikkeld voor taxussen en coniferen en bevat een unieke mix van bacteriën, schimmels en protozoa die voor sterkere wortels en een betere weerstand zorgen.

Bestel mest voor taxus

Taxushaag voor vogels

De taxus mag dan giftig zijn voor mensen en dieren. Voor vogels geldt dat niet, zij zijn juist gek op de haag. De besjes die sommige soorten zoals de populaire Taxus Baccata hebben vinden ze heerlijk! Daarnaast biedt een dichtbegroeide taxus ook nog eens de perfecte schuilplaats voor kleinere vogelsoorten. Op die manier is deze groenblijvende haag niet alleen een aanwinst voor jou en je tuin, het biedt ook nog eens voedsel en beschutting in de wintermaanden.

Dit zijn ze, onze tips en adviezen om je taxus te snoeien en verzorgen. Nog meer planten, hagen en bomen in de tuin die een goede snoeibeurt kunnen gebruiken? Lees dan zeker onze andere blogs boordevol tips voor snoeiwerkzaamheden in je tuin. Veel succes!


Toe aan nog meer groene content?

  • Vogelvoederplank met walnoten maken: DIY voor vogelliefhebbers

    Vogelvoederplank met walnoten maken: DIY voor vogelliefhebbers

    Lees meer 

  • Toscaanse Jasmijn snoeien: houd deze geurige klimplant gezond

    Toscaanse Jasmijn snoeien: houd deze geurige klimplant gezond

    Lees meer 

  • Wat is het verschil tussen kunstmest en organische mest?

    Wat is het verschil tussen kunstmest en organische mest?

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.