Je tuin tegelvrij maken in 4 stappen! | ECOstyle 🌷 Je tuin tegelvrij maken in 4 stappen! | ECOstyle 🌷
Isabelle van Geenen15/03/2023

Op 21 maart begint in Nederland het NK Tegelwippen. Door heel Nederland strijden verschillende gemeenten met elkaar om zo veel mogelijk tegels in te ruilen voor groen. Waarom? Minder tegels zorgt onder andere voor minder wateroverlast en meer biodiversiteit. Eén tegel eruit levert al winst op! Doe jij ook mee? Benieuwd hoe je jouw grond helemaal klaar maakt voor een stukje natuur na het verwijderen van tegels? We delen onze tips graag met je.


Waarom tegels eruit?

Tegels uit de tuin halen heeft heel wat voordelen. We zetten de drie belangrijkste redenen even voor je op een rijtje:

  • Heb je een tuin met weinig tegels? Dan kan het water veel beter wegzakken, wat wateroverlast voorkomt. Het zorgt ook voor minder plassen op straat en stenen die verzakken.
  • Meer groen zorgt natuurlijk ook voor meer biodiversiteit. Insecten zoals vlinders en bijen worden aangetrokken door de bloemen, vogels maken een nest in de boom in je tuin en egels overwinteren in een hoekje achter een struik. In een groene tuin hebben dieren genoeg te eten en plek om zich terug te trekken. Prachtig om te zien!
  • Ook zorgt een groene tuin in hete zomers voor een stuk meer koelte. Wist je bijvoorbeeld dat de temperatuur in een tuin met tegels al snel tien graden hoger is dan in een tuin met veel groen?

Hoe ga je te werk?

Het is handig om van tevoren te weten hoe je aan de slag gaat. Waar wil je een terras of tuinpad? En vooral, welke tegels kunnen eruit om plaats te maken voor een stukje natuur? Weg met die tegels uit de voor- of achtertuin die je makkelijk kunt missen! Of maak de straat juist een stukje groener door een geveltuin aan te leggen.

Wat voor tuin je ook maakt, hanteer voor het verwijderen van tegels uit de tuin deze vier stappen:

#1 Maak een plan om aan de slag te gaan in de tuin

Breng je wensen, de omstandigheden in je tuin en de beschikbare oppervlakte in kaart. Kies bijvoorbeeld voor onderhoudsarme planten, als je jezelf wat moeite wilt besparen. Heb je een zonnige tuin of juist meer schaduw? Houd daar goed rekening mee bij het uitkiezen van planten. Heb je liever zo min mogelijk onkruid? Neem dan ook wat sterke bodembedekkers. Of ga juist voor bij- en insectvriendelijke planten als je extra biodiversiteit in je tuin wilt bevorderen.

Alles in kaart gebracht? Zorg dat je Aanplant Grond en tuinplanten in huis haalt. Deze grond bevat geen turf maar rulle kokosvezels, wat extra milieuvriendelijk is. De meeste aarde of grond is namelijk op basis van turf. Bij het afgraven van turf komt ontzettend veel CO2vrij wat slecht is voor het milieu. Alles in huis? Dan is het de hoogste tijd om aan de slag te gaan met het tegelwippen...

Bestel AanplantGrond

#2 Verwijder de tegels uit de tuin

We gaan de handen uit de mouwen steken. We gaan tegelwippen! Kun je bij de zijkant van de tegels? Dan wip je de tegel er gemakkelijk uit door een schep tegen de tegel aan te zetten en deze zo omhoog te duwen. Als de eerste tegel eruit is, zijn de aangrenzende tegels een fluitje van een cent. Wil je een tegel vanuit het midden verwijderen? Steek de hele rand dan rondom de tegel schoon met een sterk onkruidmes of paletmes. Steek het gereedschap aan twee kanten tussen de tegel. Wrik zo de eerste tegel eruit. Hierna wip je gemakkelijk de andere tegels uit de tuin. Maak vervolgens een opstaand randje door de tegels verticaal terug te plaatsen. Zo hoef je de tegels ook niet weg te gooien. Helemaal belangrijk als je een geveltuintje maakt, want zo blijft de bestrating gewoon op zijn plek liggen.

#3 Verbeter de bodem na het verwijderen van de tegels

Een gezonde bodem is de basis van alles: het zorgt voor een sterke en vitale tuin. De grond onder de tegels is vaak erg compact geworden en laat maar weinig lucht en water door. Planten doe je daar geen groot plezier mee... Daarom is het belangrijk dat je de grond goed omwoelt. Onder tegels zit vaak een flinke laag zand. Meng dit goed door de aarde om het wat luchtiger en minder compact te maken. Vul de tuin vervolgens verder aan met Aanplant Grond en meng dit door de bovenlaag. De kans is groot dat de bodem te zuur is. Strooi dan ook wat kalk om de zuurgraad in balans te krijgen. Veel planten groeien namelijk niet goed in een zure grond, zij kunnen dan geen voeding opnemen en blijven daardoor achter in groei. AZ-Kalk corrigeert de grond op maat. Deze duurzame kalk uit de Nederlandse waterwinning spoelt niet weg bij regen. Zo krijg je de perfecte basis voor gezonde planten.

Bestel AZ-Kalk

#4 Ga aan de slag met het planten

Zo, nu kan een van de leukste klussen beginnen: het uitplanten van de planten. Egaliseer eerst de grond goed. Graaf vervolgens voor elke plant een apart gat. Dompel de plantjes met pot en al onder in een emmer water. De aarde zuigt zich vervolgens vol met water. Haal de potjes van de planten af en zet de plant in het gegraven gat neer. Vul aan met extra aanplantaarde en druk de grond rondom stevig aan. Herhaal dit met alle planten totdat de oppervlakte beplant is zoals je wilt. Geef de planten tot slot voeding in de vorm van een natuurlijke meststof, heel geschikt is Vaste Planten-AZ. Zo krijgen je planten sterke wortels en dat zie je bovengronds terug aan een gezonde groei en prachtige bloei. Dat wordt genieten van een gezonde, groene tuin!

Bestel Vaste planten-AZ

Over het NK Tegelwippen

Jouw voor-, achter-, of geveltuin is af! Goed bezig, met het NK Tegelwippen maken we met elkaar de Nederlandse tuinen een stukje groener…Door het hele land strijden gemeenten tegen elkaar. Met als einddoel: wie wipt de meeste tegels? Benieuwd hoe je kan bijdragen of meedoen? Lees alles over het NK Tegelwippen


Toe aan nog meer groene content?

  • Vogelvoederplank met walnoten maken: DIY voor vogelliefhebbers

    Vogelvoederplank met walnoten maken: DIY voor vogelliefhebbers

    Lees meer 

  • Toscaanse Jasmijn snoeien: houd deze geurige klimplant gezond

    Toscaanse Jasmijn snoeien: houd deze geurige klimplant gezond

    Lees meer 

  • Wat is het verschil tussen kunstmest en organische mest?

    Wat is het verschil tussen kunstmest en organische mest?

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.