Tomaten dieven - houd je tomatenplant gezond en gelukkig! – ECOstyle Tomaten dieven - houd je tomatenplant gezond en gelukkig!
Tomaten dieven - houd je tomatenplant gezond en gelukkig!

Tomaten dieven - houd je tomatenplant gezond en gelukkig!

Isabelle van Geenen22/02/2024

Misschien heb je wel eens van het fenomeen 'tomaten dieven' gehoord. Nee, het heeft niks met het stelen van tomatenplanten te maken. Tomaten dieven klinkt misschien een beetje gek, maar vertrouw ons! Het biedt onwijs veel voordelen! Vandaag vertellen we je wat het is en waarom het nodig is. Ook geven we je natuurlijk een handig stappenplan zodat je meteen aan de slag kan met het dieven van je tomaten.


Wat is tomaten dieven en waarom is het nodig?

Tomaten dieven is een eeuwenoude methode waarbij de overbodige zijtakken, bekend als 'dieven', van tomatenplanten worden verwijdert. Deze dieven groeien in de oksels van de hoofdtakken en kunnen kostbare voedingsstoffen en energie wegnemen van de vruchten. Door deze dieven te verwijderen, wordt de plant gestimuleerd om zijn energie te concentreren op de ontwikkeling van sappige tomaten. Bovendien verbetert het ook nog eens luchtcirculatie rond de plant, waardoor het risico op ziekten en schimmels wordt vermindert.

Stappenplan voor tomaten dieven

Nu je weet waarom het nodig is om je tomaten te dieven is het tijd om aan de slag te gaan. Volg dit stappenplan voor tomaten dieven:

 1. Ken de plant: Voordat je begint met dieven, is het essentieel om de tomatenplant goed te kennen. Bekijk goed wat de hoofdtakken zijn en identificeer de oksels waaruit de zijtakken kunnen groeien. Zo voorkom je dat je per ongeluk de verkeerde scheuten weghaalt. 
 2. Verwijderen: Gebruik een scherpe snoeischaar of je handen om de dieven voorzichtig te verwijderen. Zoek naar de kleine zijtakken die groeien in de oksels van de hoofdtakken. Knip of breek ze voorzichtig af om te zorgen dat je de hoofdtakken niet beschadigt.
 3. Geduld: Neem de tijd bij het verwijderen van de dieven. Doe dit het liefst wanneer ze nog klein zijn, meestal niet meer dan een paar centimeter lang. Zo is het makkelijker om ze te verwijderen en heb je tevens meer profijt van de extra energie die je plant er van krijgt.
 4. Blijf herhalen: Tomaten dieven doe je niet slechts een keer, het is een doorlopende taak gedurende het hele groeiseizoen. Blijf regelmatig controleren of er nieuwe dieven groeien en verwijder ze wanneer je ze inspecteert.

Met deze eenvoudige stappen kun je de gezondheid van je tomatenplanten maximaliseren en bovendien zorgen voor een overvloedige oogst van heerlijke tomaten. 


Moestuin keuzehulp 💡 Moestuin keuzehulp 💡

Moestuin keuzehulp 💡

Hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jouw moestuin probleem?

Toe aan nog meer groene content?

 • 5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin

  5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin

  Lees meer 

 • Waarom stinzenplanten een must-have zijn voor je voorjaarstuin

  Waarom stinzenplanten een must-have zijn voor je voorjaarstuin

  Lees meer 

 • Alles wat je moet weten over het snoeien van clematis

  Alles wat je moet weten over het snoeien van clematis

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.