

Winterharde planten zijn echte doorzetters in de tuin. Sommige nemen rust en komen in het voorjaar weer boven en anderen blijven het hele jaar groen. Ze zorgen jaarrond voor een mooie tuin, ze dragen bij aan de biodiversiteit en zorgen ervoor dat de impact op het milieu kleiner is, omdat je niet elk jaar nieuwe planten hoeft te kopen. Lees snel verder en ontdek meer over 10 winterharde planten voor in jouw tuin.Â
10x winterharde vaste planten
Op zoek naar welke winterharde vaste planten je in de tuin kunt zetten? Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met 10 van onze favorieten:
1. Hedera
De Hedera, beter bekend als de klimop, is een bekende en populaire klimplant. Het is een winterharde plant die je vaak ziet tegen muren, schuttingen of als bodembedekker. De plant biedt in de winter schuilplaats aan insecten en vogels. Deze winterharde plant vergt weinig onderhoud naast het af en toe snoeien.
2. Lavendel
De lavendel staat bekend om haar prachtige, paarse, geurende bloemen. Een rustgevende plant die ook nog eens een hoge aantrekkingskracht heeft op insecten. Een winterharde plant die in het voorjaar en de zomer veel vlinders en bijen aantrekt.
3. Kleine maagdenpalm
De Kleine Maagdenpalm is een sterke, winterharde en wintergroene bodembedekker die populair is vanwege zijn sierlijke paarse, blauwe of witte bloemen. De plant kan hele oppervlakken bedekken en is dus ideaal om groen toe te voegen aan jouw tuin in de winter. Ook is dit een goede schuilplaats voor kleine insecten.
4. Glansmispel
De Glansmispel is een sierlijke, wintergroene heester die bekend staat om zijn rode, glanzende jonge bladeren. De Glansmispel wordt gebruikt als haag of als een opzichzelfstaande plant.
5. Hulst
Hulst is een groenblijvende struik of kleine boom die behoort tot de hulstfamilie. Hij is vooral bekend om zijn glanzende, donkergroene balderen met scherpe, stekelige randen en zijn helderrode bessen die in de winter een opvallende contrast vormen tegen het groen van de bladeren.
6. Taxus
De Taxus is een groenblijvende, winterharde struik. De plant staat bekend om zijn donkergroene, naaldachtige bladeren en zijn rode bessen. De Taxus is zeer schaduw- en droogtetolerant waardoor hij goed groeit in diverse omstandigheden. Een echte krachtpatser!
7. Helleborus
De Helleborus. Ook wel de Kerstroos genoemd. Een plant die in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Zet de Helleborus op een plekje in de schaduw of halfschaduw. In de winter is de volle zon niet erg, maar in de zomer vindt de Helleborus dat minder fijn.
8. Lampepoetsergras
Lampepoetsergras is een siergras dat geliefd is vanwege zijn sierlijke, borstelachtige bloempluimen. In de winter behouden de pluimen hun sierwaarde en zijn ze vooral mooi wanneer ze rijp of sneeuw gevangen hebben. In het voorjaar kun je de plant terug knippen tot zo’n 10 centimeter boven de grond.
9. Hosta
De Hosta is een vaste plant die vooral gewaardeerd wordt om zijn mooie, decoratieve bladeren. De plant kan goed tegen schaduw en komt elk jaar in het voorjaar weer boven.
10. Zonnehoed
De zonnehoed (Echinacea) is een populaire, vaste plant die bekend staat om zijn opvallende, margrietachtige bloemen. Zonnehoeden zijn niet alleen geliefd vanwege hun sierwaarde in de tuin, maar ook om hun medicinale eigenschappen.
Waarom kiezen voor winterharde vaste planten of struiken?
Door te kiezen voor winterharde planten die elk jaar weer terugkomen, ben je eigenlijk heel duurzaam bezig. Je hoeft namelijk niet elk jaar nieuwe planten aan te schaffen en daarom heeft dit minder impact op het milieu. Winterharde planten zorgen ervoor dat jouw tuin in de winter niet één kale bedoening is en ze dragen bij aan de biodiversiteit in jouw tuin. Ze trekken bijen, vlinders en andere insecten aan en bieden schuilplaatsen voor insecten en vogels. Winterharde planten zijn dus niet alleen mooi, maar ook nog heel nuttig!
Tuin onderhouden met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
Pannenkoekplant stekken: zo kweek je jouw eigen mini pilea’s
-
DIY: Zo maak je een aardbeien toren in terracotta potten
-
Zo herken je wortelrot: onze beste tips