Vijgenboom snoeien: hoe en wanneer? | ECOstyle 🌱 Vijgenboom snoeien: hoe en wanneer? | ECOstyle 🌱
Isabelle van Geenen13/01/2023

Verse vijgen… Een heerlijke, zoete traktatie in de zomermaanden. Wil je ieder jaar profiteren van een mooie, grote oogst? Dan moet je wel aan de slag gaan met de snoeischaar. Want snoeien doet groeien bij deze boom. Gelukkig is een vijgenboom snoeien niet moeilijk, we vertellen je hoe je aan de slag gaat.


Vijgenboom in de tuin

Hoewel de roots van de vijgenboom in het Mediterrane klimaat ligt, zien we de boom de afgelopen jaren steeds vaker terug in Nederland. Er zijn namelijk meer soorten op de markt gekomen die beter tegen vorst en kou kunnen. Superfijn natuurlijk, want wie wil nou niet zo’n prachtige boom met heerlijke vruchten in de tuin?

De vijgenboom is een snelle groeier en zal je snel verblijden met een mooie oogst. Natuurlijk heb je wel weten hoe je aan de slag gaat en wat benodigdheden je nodig hebt om aan de slag te kunnen. We vertellen je hieronder waarom.

Wanneer vijgenboom snoeien?

De juiste tijd om met het snoeien te beginnen is wanneer de boom volledig in rust is en het niet vriest. Het beste moment om de vijgenboom te snoeien in de late herfst of winter, na de bladval en ver voordat de sapstroom weer op gang komt.

Als je wacht tot februari of maart bestaat de kans dat de sapstroom al op gang is. Snoei je dan? Dan kan de boom sap gaan bloeden en hierdoor sterven. De vijg is in de zomer een snelle groeier, takken die de vruchten in de weg zitten mag je in dit geval ook wegsnoeien.

Benodigdheden voor vijgenboom snoeien

Het sap van een vijgenboom kan irritatie aan huid en ogen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om altijd handschoenen te dragen en je ogen te beschermen.

Daarnaast heb je ook een stevige snoeitang nodig voor het fijnere werk en een takkenzaag voor de grotere takken. Zorg dat deze goed zijn ontsmet voordat je aan de slag gaat, zodat je geen ziektes overbrengt. Maak je gereedschap en handschoenen na gebruik ook weer goed schoon.

Zorg voor scherp gereedschap, dan blijven de wonden kleiner. Wil je de vijgenboom een handje helpen? Gebruik dan snoeibalsem om de wonden dicht te lakken. Zo kunnen ziektes de open snoeiwonden lastiger binnendringen

Hoe vijg snoeien?

Ga je de vijg snoeien? Verwijder dan eerst alle kruisende takken en dood hout. Zorg dat de bovenkant van de plant mooi open is, zo krijgen de vruchten aan de takken voldoende licht om te rijpen. Snoei kleinere takken die te dicht op andere takken groeien ook, zo hebben de vruchten genoeg plek om te groeien.

vijgenboom verzorgen

Vijgenboom verzorgen

Na een snoeibeurt is het belangrijk dat je plant er snel weer bovenop komt. Dit doe je door je vijgenboom de juiste verzorging te geven. Het is aan te raden om Mediterrane planten-AZ of Citrus & Olijf voeding te gebruiken. Deze meststoffen zorgen voor sterke planten, stevige vruchten en een snel herstel na het snoeien. Zo weet je dus zeker dat jouw plant is voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft.

Bestel mest voor vijgenboom


Toe aan nog meer groene content?

 • 5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin

  5x effectieve manieren om water te besparen in je tuin

  Lees meer 

 • Waarom stinzenplanten een must-have zijn voor je voorjaarstuin

  Waarom stinzenplanten een must-have zijn voor je voorjaarstuin

  Lees meer 

 • Alles wat je moet weten over het snoeien van clematis

  Alles wat je moet weten over het snoeien van clematis

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.