

Vlierbloesem staat in mei en juni volop in bloei en is niet alleen prachtig om te zien, maar ook heerlijk om te verwerken in een frisse, zelfgemaakte siroop. Vlierbloesemsiroop is perfect voor in bruiswater, over pannenkoeken of in een zomerse cocktail. Zelf maken is eenvoudig, als je weet waar je op moet letten.
Wanneer kun je vlierbloesem plukken?
Vlierstruiken bloeien meestal vanaf eind mei tot begin juli, afhankelijk van het weer. Kies een droge, zonnige dag om te plukken. Dan zijn de schermen vol open en bevatten ze de meeste geur en smaak. Pluk bij voorkeur ’s ochtends, ver weg van drukke wegen of vervuilde plekken.
Let op: pluk alleen de bloesems van de gewone vlier (Sambucus nigra), niet van de sierstruik rode vlier (Sambucus racemosa) – die is licht giftig.
Recept voor vlierbloesemsiroop
Voor ongeveer 1,5 liter siroop heb je nodig:
- 20 Ã 25 schermen verse vlierbloesem
- 1 liter water
- 1 kg kristalsuiker
- 2 biologische citroenen (in plakjes)
Zo maak je vlierbloesem siroop
- Inspecteer de bloesems: Schud de schermen voorzichtig uit zodat beestjes verdwijnen. Niet wassen – dan spoel je het stuifmeel (en dus de smaak) weg.
- Laat trekken: Breng het water aan de kook en giet het over de bloesems en citroenplakjes in een grote kom of pan. Dek af en laat 24 uur trekken op een koele plek.
- Zeef en kook: Zeef het mengsel door een schone theedoek of fijne zeef. Voeg de suiker en eventueel nog wat citroensap toe. Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot alles is opgelost (ongeveer 10 minuten).
- Giet in flessen:Â Giet de hete siroop in gesteriliseerde glazen flessen. Sluit direct af. Laat afkoelen en bewaar op een koele, donkere plek.
Hoe lang blijft vlierbloesemsiroop goed?
In goed afgesloten, schone flessen blijft de siroop tot wel een jaar houdbaar. Na openen bewaar je 'm in de koelkast. Wil je minder suiker gebruiken? Dan is de siroop korter houdbaar – invriezen in ijsblokjesvorm kan dan een goed alternatief zijn.
Lekkere recepten met vlierbloesem
- Mix 1 deel siroop met 5 delen (bruis)water en wat citroensap
- Gebruik als basis voor een Hugo-cocktail met prosecco en munt
- Over pannenkoeken, yoghurt of in cakebeslag
- Maak er waterijsjes van met citroen en munt
💡 Tip: Vlierbloesems drogen - Pluk extra en droog de bloesems op een droge, luchtige plek. Zo kun je later in het jaar alsnog thee of siroop maken, of een geurige siroop op basis van gedroogde bloesems.
Kortom, vlierbloesem siroop maken is een leuke en smakelijke manier om de unieke smaak van vlierbloesem te ervaren. Probeer dit recept uit en laat je verrassen. Veel succes met het maken van je eigen vlierbloesem siroop. Op zoek naar meer tuininspiratie? Lees ook onze andere blogs.
Moestuin verzorgen met ECOstyle
Toe aan nog meer groene content?
-
Lupine zaaien: kleur, hoogte en biodiversiteit in je tuin
-
Planten afharden: een sterke start voor een gezonde groei
-
Bessenstruik snoeien: zo zorg je voor een overvloed aan bessen