Vlinder soorten in Nederland herkennen | ECOstyle Vlinder soorten in Nederland herkennen | ECOstyle

Verschillende vlinder soorten herkennen in de tuin

  • , door Isabelle van Geenen
vlinders herkennen

Tijdens de warme zomerdagen zie je ze veel om kleurrijke bloemen heen fladderen: vlinders. De een met en nog mooier patroon dan de ander. Nederland herbergt een diverse populatie van vlindersoorten. Het herkennen van deze mooie insecten kan een geweldige ervaring zijn. In dit blog zullen we een aantal van de meest voorkomende vlinders in Nederland bespreken en tips geven over hoe je ze kunt herkennen.


Verschillende soorten vlinders

In Nederland zijn er meer dan 2.400 verschillende soorten vlinders. Dit aantal omvat zowel inheemse soorten als enkele zeldzame migrerende gasten. We hebben een grote diversiteit aan vlinders in ons kleine landje, maar helaas gaat het met een hoop niet goed door het verdwijnen van leefomgeving en het gebruik van pesticiden. Het herkennen van vlinders in de tuin zorgt voor meer bewustwording, daarom leren we je de verschillen herkenen.

Waar moet je op letten bij het herkennen van vlinders?

Het herkennen van vlinders in je tuin kan een verrassen ervaring zijn. Om dit met succes te doen, zijn er enkele belangrijke aspecten om op te letten

  • Vleugelpatronen en kleuren: Het meest voor de hand liggende kenmerk om naar te kijken is de kleur en het patroon van de vleugels. Let op de combinatie van kleuren, de aanwezigheid van stippen, strepen, en eventuele unieke kenmerken zoals oogvlekken of andere markeringen.
  • Vleugelvorm: Sommige vlinders hebben karakteristieke vleugelvormen. Denk aan de lange en spitse vleugels van de zandoogjes of de gekartelde randen van de gehakkelde aurelia.
  • Grootte: Hoewel de grootte van vlinders sterk kan variëren, kan het een nuttige aanwijzing zijn bij het identificeren. Houd een schatting van de vleugelspanwijdte in gedachten.
  • Gedrag: Observeer hoe de vlinder zich gedraagt. Sommige soorten vliegen snel en onrustig, terwijl anderen rustig rond bloemen fladderen of zelfs op de grond in de zon zitten.
  • Leefomgeving en voedselplanten: Bepaalde vlindersoorten hebben en sterke vorkeur en voeden zich met specifieke planten. Door te letten op waar je de vlinder ziet en welke planten daar in de buurt groeien, kun je vaak nauwkeuriger identificeren.
  • Vliegtijd: De periode waarin vlinders actief zijn, kan ook een handige aanwijzing zijn voor identificatie. Sommige soorten verschijnen alleen in specifieke maanden.

Nu we de basisprincipes van het herkennen van vlinders hebben besproken, verdiepen we ons graag verder in enkele van de meest voorkomende vlindersoorten die je in Nederlandse tuinen tegenkomt.

Vlinder soorten herkennen

Hoe herken je verschillende soorten vlinders? We lichten 6 soorten uit.

Dagpauwoog

De dagpauwoog is een opvallende vlinder. Zijn prachtige vleugels zijn versierd met vlekken die lijken op de ogen van een pauw, vandaar de naam. De bovenkant van de vleugels is helder oranje met zwarte strepen, terwijl de onderkant een donkere, schutkleur heeft. Deze vlinder is vaak te vinden in tuinen, vooral in de buurt van brandnetels, waar de rupsen zich voeden.

Klein koolwitje

Het klein koolwitje is een veel voorkomende verschijning in Nederlandse tuinen. Deze vlinder is wit/geel met zwarte vlekken op de vleugels. Het mannetje heeft één zwarte stip op elke vleugel, terwijl het vrouwtje twee stippen heeft. Ze voeden zich met koolsoorten en andere kruisbloemige planten, wat ze een bekende verschijning maakt in moestuinen.

Oranjetipje

Het oranjetipje is een prachtige lentevlinder die je vaak tegenkomt. De bovenkant van de vleugels van het mannetje is wit met een opvallende oranje vlek aan de bovenkant van de voorvleugels, terwijl de vrouwtjes geen oranje hebben en iets kleiner zijn. Deze vlinders worden vaak gezien terwijl ze nectar verzamelen uit wilde bloemen zoals pinksterbloemen.

Gehakkelde Aurelia

De gehakkelde aurelia is een vlinder die je vaak aantreft in bosrijke tuinen en parken. De vlinder dankt zijn naam aan de grof gekartelde (gehakkelde) vleugelrand. De bovenkant van de vleugels heeft een oranje kleur met donkere vlekken, wat ze een prachtige verschijning maakt. Je komt de vlinder veel voor op brandnetel maar ook in bosrijke omgevingen.

Kleine vos

De kleine vos is een veelvoorkomende tuinbezoeker in Nederland. Ze hebben oranje vleugels met zwarte stippen en een zwarte rand. De onderkant van de vleugels heeft een diepe roodbruine kleur. Deze vlinders brengen de winter door als volwassenen en zijn vaak een van de eerste die je ziet in de lente, als teken dat de warmere dagen eraan komen.

Atalanta

De Atalanta, of Admiraalvlinder, is een opvallende verschijning met zijn diepbruine vleugels met rode en witte vlekken. De Atalanta is een migrerende vlindersoort die in de late zomer en herfst naar Nederland komt. Deze vlinders staan erom bekend lange afstanden, ze vliegen helemaal vanuit Zuid-Europa naar Nederland om hier nieuwe generaties groot te brengen.

Tips voor vlinders herkennen

Aan het begin kan het herkennen van vlinders erg lastig zijn, ze lijken tenslotte best veel op elkaar. Maar oefening baart kunst. Gelukkig zijn er tal van veldgidsen en mobiele apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het identificeren van vlinders. Met behulp van foto's en beschrijvingen kun je snel de juiste soort vinden. Ook is het belangrijk om goed op te letten op de vliegtijden gedurende het jaar te letten. Door te weten wanneer bepaalde soorten actief zijn, kun je je kansen vergroten om ze te zien.

Belang van vlinders in de tuin

Vlinders spelen een cruciale rol in de tuin. Ze zijn niet alleen een bron van schoonheid, maar vervullen ook belangrijke functies zoals de bestuiving van bloemen. Door nectar te verzamelen terwijl ze van bloem tot bloem fladderen, dragen vlinders bij aan de voortplanting van planten. Dit proces is belangrijk voor de productie van groenten, fruit en bloemen. Bovendien dienen rupsen als belangrijk voedsel voor andere dieren, zoals vogels en andere insecten. Zo vormen ze een onmisbare schakel in de voedselketen. Het aantrekken van vlinders is ontzettend belangrijk voor een goede, biodiverse tuin.


Toe aan nog meer groene content?

  • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

    Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

    Lees meer 

  • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

    Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

    Lees meer 

  • Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

    Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.