Meer vogels naar de tuin lokken | ECOstyle Meer vogels naar de tuin lokken | ECOstyle
Lok meer vogels naar de tuin met deze tips

Lok meer vogels naar de tuin met deze tips

Isabelle van Geenen20/10/2023

Vogels brengen een hoop leven in de tuin en helpen deze in balans te houden. Zo houden vogels plagen zoals slakken of rupsen aardig in bedwang. Met een paar simpele stappen zorg je er in korte tijd voor dat je meer vogels naar de tuin lokt. In dit blog ontdek je enkele eenvoudige maar effectieve manieren om een waar vogelparadijs te creëren in je eigen achtertuin. Van voedselbronnen tot nestkastjes.


#1 Zorg voor toegang tot water

Door te zorgen dat vogels in de tuin voldoende toegang hebben tot water, kun je een stuk meer vogels naar de tuin lokken. Er zijn tot 50% meer vogels in tuinen waar toegang is tot water. De vogels hebben drinkwater nodig en tegelijkertijd hebben ze de mogelijkheid om zich te wassen. Het allerbeste voor de biodiversiteit in de tuin is het aanleggen van een vijver; daar hebben veel dieren en insecten profijt van. Als alternatief kun je natuurlijk ook een vogelbadje plaatsen als je niet zoveel ruimte hebt.

#2 Vogelhuisjes plaatsen

Vogelhuisjes zijn niet alleen een mooie decoratie in de tuin, maar trekken ook meer vogels naar de tuin. Je kunt een kant-en-klaar vogelhuisje kopen of er zelf een maken. Wel is het belangrijk om ervan bewust te zijn dat de locatie, de grootte en het aantal van het vogelhuisje niet geheel onbelangrijk is. Als je bijvoorbeeld meer spreeuwen wilt, zorg er dan voor dat je meerdere huizen voor spreeuwen boven elkaar en dicht op elkaar hangt. Spreeuwen zijn ongelooflijk sociaal en leven het liefst in 'stapelbedden'. Onderzoek daarom voordat je begint welke vogels je voornamelijk wilt aantrekken.

#3 Voer de vogels

Als je meer vogels in de tuin wilt, is een eenvoudige en voor de hand liggende oplossing om voer neer te zetten; vooral in de winter. Koop vogelvoer of maak je eigen vetbollen.

Vergeet niet dat het beter is om meerdere keren per week kleinere porties te geven, dan één grote portie. Als je eenmaal begint met het voeren van vogels, zullen ze hier gewend aan raken. Stop daarom bij voorkeur niet opeens met het neerzetten van voer in de winter. In de lente of zomer kunnen vogels voldoende eigen voedsel vinden. Als je de vogels dagelijks voert, zullen velen van hen vaste gasten in je tuin worden. Hoe gezellig! Tip: Voer de vogels 's ochtends, wanneer ze ook het meest hongerig zijn.

Vogels hebben ieder hun voorkeuren. Ben je benieuwd wat vogels eten? Hieronder een aantal algemene tips voor vogelvoer:

 • Algemene favorieten zijn zonnebloempitten, hennepzaad, noten en goede kwaliteit vetbollen. Ze trekken allemaal veel vogels aan.
 • Lijsters, merels en kwikstaarten zijn dol op appels, het liefst halfrottende.<>
 • Vermijd vogelvoermengsels met veel graan en maïs, omdat deze veel kraaien aantrekken.

💡 Tip: Plaats voederplanken, vogelballen en voer binnen 1-2 meter van bomen, struiken etc. Dan kunnen de vogels snel een schuilplaats zoeken als ze zich bedreigd voelen.

Veel succes en plezier, hopelijk kun je snel meer vogels in de tuin verwelkomen.


Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift