Zelf een wormenhotel maken voor compost | ECOstyle Zelf een wormenhotel maken voor compost | ECOstyle
Isabelle van Geenen21/08/2023

Duurzaamheid en milieubewust zijn worden steeds belangrijker. Een van de manieren die hieraan bijdraagt is het maken van een wormenhotel, een ingenieuze manier om keukenafval om te zetten in vruchtbare compost met de hulp van deze kleine, maar krachtige wezentjes. In dit blog nemen we je mee door het proces van het maken van je eigen wormenhotel, stap voor stap.


Stap 1: Begrijp de voordelen

Voordat je begint, is het belangrijk om te begrijpen waarom een wormenhotel een slimme keuze is. Wormen zijn uitstekende composteerders. Ze breken organisch materiaal af tot rijke compost, dit kun je toepassen om de bodemkwaliteit te verbeteren en planten van voedingsstoffen te voorzien. Door je eigen wormenhotel te creëren, verminder je niet alleen de hoeveelheid keukenafval die naar de stortplaats gaat, maar je produceert ook hoogwaardige compost voor je tuin.

Stap 2: Kies de locatie

Kies een geschikte locatie voor je wormenhotel. Het moet een plek zijn die niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht of extreme temperaturen. Een schaduwrijke plek in de buurt van je keuken is ideaal. Zorg er ook voor dat de locatie beschermd is tegen regen om overmatige bevochtiging te voorkomen.

wormen compost

Stap 3: Bouw of koop een wormenbak

Je hebt nu een keuze: bouw je je eigen wormenbak of koop je er een? Als je handig bent, kun je er zelf een maken met behulp van houten pallets of planken. Als je liever een kant-en-klare optie wilt, dan zijn er verschillende winkels waar je kant-en-klare wormenbakken kunt kopen.

Stap 4: Hotel vullen met laagjes

Vul het hotel met lagen organisch materiaal zoals bladeren, keukenafval en snoeiafval. Dit biedt de wormen een comfortabel thuis en voldoende voeding.⁠ Zorg voor afwisseling tussen de lagen voor een diverse composthoop.⁠

Stap 5: Voeg de wormen toe

Nadat je wormenbak gereed is, is het tijd om de sterren van de show toe te voegen: de wormen! Je kunt speciale compostwormen heel gemakkelijk online kopen. Begin met een bescheiden hoeveelheid, 1 kilo is bijvoorbeeld perfect om mee te beginnen. Laat de compostwormen wennen aan hun nieuwe omgeving voordat je er meer toevoegt.

Bestel compostwormen

wormenhotel maken

Stap 6: Voed de wormen

Wormen zijn echte fijnproevers en ze hebben een uitgebalanceerd dieet nodig. Misschien vraag jij je af: 'Wat mag er allemaal in een wormenhotel?'. Voer de compostwormen groente-, fruit- en tuinafval, thee, koffiedik, vermalen eierschalen en kleine hoeveelheden papier. Vermijd vlees, zuivel, gekookt voedsel en olie, omdat dit de wormenbak kan verstoren en voor onaangename geuren kan zorgen.

Stap 7: Onderhouden en ervaring opdoen

Een wormenhotel vergt enig onderhoud. Zorg ervoor dat de inhoud van de wormenbak vochtig blijft, maar niet te nat. Schep de bovenste laag af en toe om met een mestvork. Zo zorg je voor voldoende lucht in de bak. Na verloop van tijd zul je meer ervaring opdoen en steeds beter begrijpen hoe de wormenbak in elkaar steekt.

Stap 9: Oogst de compost

Na enkele weken heb je al gebruiksklare compost die mooi donker is en rijk aan voeding. Scheid de wormen voorzichtig van de compost en gebruik de compost in je tuin om de bodemvruchtbaarheid te verrijken. Vanaf hier kun je weer opnieuw beginnen met composteren.

Het creëren van een wormenhotel is niet alleen een verantwoorde stap, maar ook een fascinerende taak om mee bezig te zijn. Het stelt je in staat om actief bij te dragen aan het verminderen van afval en tegelijk aan het verbeteren van de bodemkwaliteit. Dus, ga aan de slag en geef die kleine composteermachines een comfortabel thuis in je eigen wormenhotel!


Toe aan nog meer groene content?

 • Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Salvia snoeien: een handige gids voor tuinliefhebbers

  Lees meer 

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift