4x zelf plantenvoeding maken voor kamerplanten | ECOstyle 🪴 4x zelf plantenvoeding maken voor kamerplanten | ECOstyle 🪴

DIY: zelf plantenvoeding maken op 4 simpele manieren

 • , door Isabelle van Geenen
DIY: zelf plantenvoeding maken op 4 simpele manieren

Net als mensen hebben planten voeding nodig om te groeien. Kamerplanten, in het bijzonder, hebben deze voeding nog harder nodig. Aangezien ze niet alle essentiële stoffen uit de potgrond kunnen halen. Daarom is het zaak om je planten bij te voeden, bijvoorbeeld met plantenvoeding. Maar: wist je dat je zelf ook heel eenvoudig plantenvoeding kunt maken? Met ingrediënten die bijna iedereen wel in huis heeft of anders wordt weggegooid. Duurzaam én effectief dus.


Restproducten inzetten als plantenvoeding

Wil je zelf plantenvoeding maken? Goed nieuws: daar heb je niet veel voor nodig. Het enige dat je nodig hebt om zelf plantenvoeding te maken zijn restproducten, materialen die je in veel gevallen zou weggooien. Denk bijvoorbeeld aan bananenschillen, eierschalen, thee of koffieprut. Zonde om weg te gooien, want er zit nog enorm veel voeding in. Je kan deze producten dus nog prima kunt benutten voor je planten. Dit is niet alleen de ultieme vorm van recyclen, maar het bespaart je ook geld.

kamerplant verpotten

4 manieren voor zelf plantenvoeding maken

Door jouw restroducten om te zetten in zelfgemaakte plantenvoeding geef je jouw planten op een duurzame manier voeding. Natuurlijk kan dit door een compostbak te gebruiken en de compost aan je planten te geven. Maar heb je nu geen ruimte voor een compostbak, dan kun je op deze 4 manieren zelf plantenvoeding maken:

1. Bananen

Bananen blijken niet alleen heerlijk te zijn, maar ze zijn ook een geheim wapen voor je planten. In een bananenschil vind je een schat aan fosfor, calcium, en kalium. Cruciale elementen voor zowel wortel- als stengelgroei. Maar hoe onttrek je al deze waardevolle stoffen uit een simpele bananenschil? Het is eigenlijk heel eenvoudig: leg de bananenschil een paar dagen in wat water. Alle voedingsstoffen trekken dan in het water. Verdun de vloeistof vervolgens met wat water, anders kan het te krachtig zijn, en giet dit bij jouw plant.

2. Koffie

Bijna iedereen heeft wel een koffiezetapparaat thuis. Gooi het koffiedik niet zomaar in de afvalbak, want het bevat een essentieel element voor je planten: stikstof! Zorg ervoor dat het koffiedik droog is en verdun het altijd met wat potgrond. Door een dun laagje van dit mengsel boven op de potgrond van je planten te leggen, geef je ze een stikstofboost.

3. Thee

In thee zit het stofje tannine, dat niet alleen de groei van je planten stimuleert, maar ze ook een prachtige glans geeft. Je kan de losse blaadjes van een theezakje direct op de grond leggen; bij het bewateren trekken de voedingsstoffen de grond in. Een andere methode is om overgebleven thee af te laten koelen en te verdunnen met water.

4. Eierschalen

Een eierschaal bestaat voornamelijk uit calcium. Maal de eierschalen fijn en strooi dit over de grond van je plant. Deze natuurlijke calciumboost helpt bij het versterken van de celwanden van de planten, waardoor ze beter bestand zijn tegen ziekten. Gooi ook zeker het kookvocht van eieren niet weg: Zodra je eieren kookt geven ze calcium af. Laat het water afkoelen en geef het water aan je planten. Ook kun je ervoor kiezen om de eierschalen goed fijn te stampen en dit te mengen met kokend water. Laat het mengsel een nacht intrekken en gebruik het de volgende dag als plantenvoeding. Opties genoeg!

Hieronder vind je een handig how-to filmpje:

Wil je nu je planten een écht een groot plezier doen? Dan kun je natuurlijk ook een mixdrankje voor je plant maken. Geef je plant zowel het bananenwater, de koffieprut, thee en eierschalen. Zie het als een soort cocktail voor je plant. Zo krijgt het verschillende belangrijke voedingsmiddelen binnen waardoor je plant gezond verder kan groeien. Dus, waar wacht je nog op? Duik je keuken in, recycle je keukenresten en zie hoe je planten tot nieuwe hoogten groeien met liefde uit eigen keuken!


Toe aan nog meer groene content?

 • Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Pruimenboom snoeien: hoe, wanneer en waarom?

  Lees meer 

 • Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Hoe kies je de juiste potmaat voor je kamerplant?

  Lees meer 

 • Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

  Frambozen snoeien: een handig stappenplan voor een gezonde oogst

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.