

Het is alles behalve leuk als je planten groeien en bloeien en er dan opeens een plaag de kop opsteekt. Luizen, slakken, mieren of nog andere beestjes… ze hebben allemaal een functie in de natuur. Maar als het er heel veel worden en je planten of groenten lopen gevaar, dan wil je toch graag iets doen om ze te beschermen.
Een gezonde plant in een gezonde bodem
Dat is de basis. Als dit klopt dan ontstaat er een natuurlijke balans in je tuin, waardoor veel minder kans op ziekten en plagen. Maar hoe doe je dat?
Een gezonde bodem heeft een goede structuur, juiste zuurgraad en actief bodemleven. Laat in de herfst het blad liggen in je borders, dat verteert tot waardvolle humus. Gratis en voor niets. Ook kun je speciale bodemverbeteraars en compost toevoegen om de grond lekker rul en waterdoorlatend te maken. Als tweede: in een zure grond kunnen planten slecht groeien, daarom is de zuurgraad zo belangrijk. Deze test je eenvoudig met een pH-Bodemtest en kun je zo nodig corrigeren met (AZ+) Kalk. Daarnaast moet je bodem én planten, net als bij mensen, voorzien van voeding. Doe dit met een goede, organische meststof met toegevoegd bodemleven; zo geef je alles wat in de grond leeft een boost en dat zie je terug in een weelderige plantengroei. Een gezonde, actieve bodem geeft sterke en weerbare planten. Dat is de basis voor een gezonde tuin.
Tip: Zet planten altijd op een voor hen passende plek; plaats bijvoorbeeld geen zon minnende plant in de schaduw en geen planten die van een zure grond houden in een kalkrijke bodem. Goed om daar op te letten bij aankoop of stekken, als dat niet klopt krijgen planten het sowieso moeilijk en zijn ze extra vatbaar voor ziekten.
Biodiversiteit
Hoe meer soorten (bloeiende) planten in de tuin, hoe groter de biodiversiteit van zowel plant als dier. Dat is niet alleen een mooi gezicht, maar heeft ook grote voordelen. Elk beestje heeft namelijk een eigen voorkeur voor een bepaalde plant; dus hoe meer soorten planten in je tuin staan, hoe groter de variatie aan beestjes. Waar de biodiversiteit hoog is, ontstaan er minder plagen. Want elk beestje heeft ook een eigen natuurlijke vijand. Zij zorgen ervoor dat het aantal plaagbeestjes binnen de perken blijft. In zo’n tuin is er een natuurlijk evenwicht.
Kortom, een gezonde bodem en biodiversiteit zijn bepalend voor een gezonde, weerbare tuin. Op die manier kun je veel doen om plagen zo veel mogelijk te voorkomen. Maar helaas … soms gaat het ondanks alles toch mis. Verschillende omstandigheden kunnen roet in het eten gooien. In bijvoorbeeld natte periodes is het een uitdaging om een slakkeninvasie voor te blijven. Dan is het natuurlijk heel fijn als je weet wat je kunt doen!
Om je daarbij te helpen heeft ECOstyle nu de handige Plaag-Wegwijzer. Deze neemt je bij de hand om de voor jou passende oplossing te vinden. Zo mogelijk om plagen te voorkomen, zo nodig om op natuurlijke wijze actie te ondernemen. Voor een tuin in balans waar je het hele jaar door plezier van hebt.
Nieuw van ECOstyle: de Plaag-Wegwijzer
Stapsgewijs van duurzame preventie tot een directe, natuurlijke oplossing:
1. Versterken
Een gezonde plant in een gezonde bodem. Verrijk je planten én de bodem met organische (AZ+)meststoffen met toegevoegd bodemleven. Samen met (AZ+) Kalk en zo nodig unieke bodemverbeteraars zorgt dit voor een levende bodem en weerbare planten.
2. Voorkomen
Effectieve inzet van preventieve en effectieve ecologische producten maakt planten sterk en houdt daardoor ongewenste insecten beter op afstand. Door biodiversiteit in de tuin blijft het aantal plaagbeestjes beperkt, waardoor het nemen van maatregelen veel vaker voorkomen kan worden.
3. Verjagen
Door middel van ultrasoon geluid, inventieve vallen en barrières biedt ECOstyle oplossingen voor het verjagen van plaagdieren, zoals muizen, ratten, marters, mieren, wespen en slakken. Zo wordt een plaag voorkomen.
4. Samenwerken
Als er toch een plaag dreigt te ontstaan dan is de meest natuurlijke manier van bestrijden het inzetten van de natuurlijke vijand van het betreffende plaagbeestje. Deze zgn. ‘nuttige insecten’ en aaltjes brengen de balans in de tuin terug. Voorbeelden zijn: lieveheersbeestjes tegen luizen, aaltjes tegen taxuskevers, emelten en engerlingen en sluipwespen tegen wol- of dopluis. ECOstyle heeft een groot assortiment verschillende natuurlijke bestrijders.
5. Natuurlijk bestrijden
Soms lukt het uiteindelijk toch niet om een plaag te voorkomen of te beperken. Dan wil je iets doen om te voorkomen dat je planten het loodje leggen of opgegeten worden. ECOstyle biedt daarvoor een assortiment bestrijdingsmiddelen met natuurlijke werkzame stoffen om het probleem gericht op te lossen en het evenwicht in de tuin terug te brengen.
Op deze handige Plaag-Wegwijzer kun je vooral zien wat je kunt doen om plagen te voorkomen, maar zo nodig, ook op maat in te grijpen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dan gaat het om het pure genieten van je tuin zoals het bedoeld is, het hele jaar door!
Meer informatie over de stappen en de producten vind je op ecostyle.nl en in de tuincentra.
Toe aan nog meer groene content?
-
Paardenbloem verwijderen: hardnekkig onkruid of gewoon heel waardevol?
-
Bananenplant stekken: handig stappenplan
-
Cactus stekken: alles wat je moet weten