gras-gazon-lawn

Groen gras in de tuin? Start met gazon bemesten!

Wil je ook een mooi, groen en sterk gazon? Gras heeft naast water en een wekelijkse maaibeurt ook voldoende voeding en kalk nodig. Maar ook de bodem is heel belangrijk - dit is namelijk de basis voor een sterk gazon. Hier lees je alles over het bemesten van het gazon.

Shop meststoffen

Veelgestelde vragen over gazonbemesting

Gazonmest is speciale voeding voor het, jawel, gazon. Klinkt logisch. Door deze voeding toe te dienen wordt het gras vitaler, sterker en vooral een heel stuk mooier. Dat heeft een gazon nodig, net zoals wij zelf. Op alleen water red je het niet!

Gras heeft onder meer de voedingsstoffen stikstof, fosfor en kalium nodig om mooi te groeien. Wanneer er één van deze stoffen ontbreekt, leidt dit tot een slechte en onregelmatige groei of een lichtgroene kleur. Ook krijgt het gras minder weerstand, waardoor het vatbaarder is voor ziekten en plagen. Dat wil je niet hebben dus. Daarom is het zaak om het gras te bemesten. 

Er wordt vaak gedacht dat het bemesten van een gazon niet nodig is. Maar niets is minder waar. Hieronder vind je vijf redenen waarom je een gazon bemest.

Vijf redenen om je gazon te bemesten

  1. Een organische meststof zorgt voor gezond en groen gras.
  2. Voldoende voeding beschermt het gras beter tegen ziekten, de weerstand is namelijk beter.
  3. Het gras verkleurt minder snel in drogere periodes.
  4. De wortels worden ondergronds sterker, wat een positief effect bovengronds op het gras heeft.
  5. Bovendien zorgen voldoende natuurlijke voedingsstoffen voor een goed en snel herstel van het gazon na de winter.
  6. Je hoeft minder snel te verticuteren. Een goed bemest gazon heeft namelijk minder snel last van mos. Het gras groeit dichter waardoor er, vooral in de winter, minder snel mos ontstaat.

Het is aan te raden om eerst de zuurgraad van de bodem te testen. Dit doe je eenvoudig en snel met de pH-Bodemtest. Is je bodem te zuur? Bekalk dan eerst je gazon met AZ-Kalk voordat je aan de slag gaat met bemesten. Een bodem in balans neemt meststoffen beter op waardoor het gras ook beter groeit.

Doordat onze AZ-Kalk de unieke eigenschap heeft om te binden met het water in de bodem spoelt onze kalk niet uit. De bodem gebruikt de kalk die het nodig heeft, de rest blijft liggen totdat deze weer nodig is. Je hoeft dus niet te wachten totdat de kalk zijn werk heeft gedaan voordat je gaat bemesten. Hierdoor kun je met ECOstyle kalken en bemesten op 1 dag. 

Bodem in orde? Aan de slag met de gazonmest. Ga met de hand te werk of gebruik een strooiwagen als je een groter gazon hebt. Gebruik ongeveer één kilo per tien vierkante meter.

Tip: Is er veel grond te zien tussen het gras of zijn er zelfs kale plekken? Gebruik dan, voordat je kalk en voeding strooit, wat Graszaad-Herstel om de grasmat snel dicht te laten trekken. Zo voorkom je dat onkruid deze open ruimtes opeist. 

In deze how-to video laten we zien hoe je het gazon moet bemesten:

 

Gazon bemesten is jaarlijks terugkerend onderhoud. Hieronder een overzicht met wanneer je je gazon moet bemesten:

  1. Geef het gazon tijdens de eerste bemesting in het voorjaar een boost om te herstellen na de winter, dat is zo tussen maart en juni.
  2. In de zomer bemest je het gazon voor de tweede keer, want dan is de voeding verbruikt. Dat is zo tussen juni en augustus. Dan kan het gras mooi dicht en sterk doorgroeien en kun je ook de rest van de zomer volop genieten van een mooie grasmat.
  3. In het najaar geef je het gazon een laatste keer voeding, zo tussen september en november. Zo is je gazon klaar om de koude winter te trotseren.

Gazon bemesten bij droog weer of bij regen?

Houd het weerbericht goed in de gaten. Het best bemest je namelijk vlak voordat het gaat regenen, dan komt de meststof goed in de bodem terecht. Is je gazon droog tijdens het bemesten en gaat het erna ook niet regenen? Besproei het gazon dan na het bemesten zodat de mest goed in de bodem terecht komt.

Kies voor organische mest

Gazon-AZ mest

Kies altijd voor een organische meststof en niet voor kunstmest (chemische meststof).  Een organische meststof bestaat namelijk uit alleen natuurlijke elementen en bevat geen chemische stoffen. De meststof wordt hierdoor in de bodem door het bodemleven verwerkt tot voeding die door het gras is op te nemen. Met een organische meststof zorg je voor een actief bodemleven - dit zie je terug in de gezondheid van de plant. Je krijgt weerbare planten met gezonde wortels. 

Wanneer moet ik kunstmest strooien?

Een kunstmest of minerale meststof lost op in water en spoelt daarom dus weg de bodem in bij een regenbui. Dit betekent dat kunstmest minder lang werkt waardoor je veel vaker moet strooien. Daarbij is de plant ‘verplicht’ de kunstmest op te nemen, omdat het in het water zit; nodig of niet. Er ontstaat vaak een groeispurt, die ook snel weer afvlakt. Daarnaast is dit type meststof een stuk ‘scherper’ en zouter. Daardoor verstoort de meststof het bodemleven. Daarom ben je dus alleen maar verder van huis. 

💡 Daarom zeggen wij: werk vooral samen mét de natuur en niét tegen – en gebruik dus alleen een organische meststof, zoals Gazon-AZ+.

Hoe herken je organische mest?

Organische mest herken je vaak aan de bruine en rustieke korrel. Kunstmestkorrels zijn vaak blauw of geel en hebben een perfecte ronde vorm. 

gazon-nieuwe-website-4

De verschillende gazon meststoffen

Wat zijn de verschillen tussen onze gazon meststoffen en wanneer gebruik je welke?

Ground

GazonStart-AZ

Nieuw gazon? Geef je nieuwe gazon een goede start door het de juiste basis te geven met GazonStart-AZ.

Grass

Gazon-AZ+

Geef je gazon twee keer per jaar Gazon-AZ om het alle voedingsstoffen te geven. Zo blijft het weerbaar en diepgroen.

Yellow leaf

Gazon-AZ+ Najaar

Geef je gazon een derde bemesting met Gazon-AZ+ Najaar, zo gaat het sterk de winter in.

GazonStart-AZ

€15,99 / 1.6 kg

GazonStart-AZ is een volledig organische meststof speciaal voor de aanleg van een nieuw gazon met graszaad of graszoden. Zo kunnen de wortels van het gras zich goed ontwikkelen waardoor je snel een dichte grasmat hebt.

GazonStart-AZ bestellen
Samenstelling
Feature Included
Organische meststof Yes
Bevat minerale meststof No
Werkzame stof NPK 7-7-5
Samenstelling Beendermeel, haarmeel, hoefmeel, hoornmeel, meel van oliekoeken (druivenpitten, soja, shea bonen), moutkiemen, vinasse-extract en vleesbeendermeel.
Bacteriën Bacillus sp
Schimmels RhizaMax®
Protozoa ProtoPlus®
Toepassing
Feature Included
Toepassing Voor het bemesten van nieuwe graszoden of nieuw ingezaaid gras.
Toepassingsperiode Het hele jaar toe te passen bij aanleg van een nieuw gazon. De beste periode hiervoor is tussen maart en juni of tussen juli en september.
Dosering 30 gram per m2

Gazon-AZ+

€12,99 / 2 kg

Gazon-AZ+ is een natuurlijke en organische meststof met een unieke mix van bacteriën, schimmels en protozoa. Door het gazon voldoende voeding te geven is het beter bestand tegen weersomstandigheden, waardoor het er topfit en groen uit blijft zien.

Gazon-AZ bestellen
Samenstelling
Feature Included
Organische meststof Yes
Bevat minerale meststof No
Werkzame stof NPK 7-3-4
Samenstelling Compost, haarmeel, meel van oliekoeken (druivenpitten, soja, shea bonen), vinasse-extract en vleesbeendermeel.
Bacteriën Bacillus sp
Schimmels RhizaMax®
Protozoa ProtoPlus®
Toepassing
Feature Included
Toepassing Voor het bemesten van alle soorten gazon.
Toepassingsperiode Bemest je gazon twee keer per jaar met Gazon-AZ+. Optimale periode is in het vroege voorjaar en in juni.
Dosering 75 gram per m2

Gazon-AZ+ Najaar

€12,99 / 2 kg

Geeft je gazon de voedingsstoffen die het nodig heeft om sterk de winter in te gaan. Gazon-AZ+ Najaar is rijk aan kalium voor extra bescherming tegen de koude winter en bevat kalk. Dit voorkomt de verzuring van de bodem en werkt tegen mos.

Gazon-AZ+ Najaar bestellen
Samenstelling
Feature Included
Organische meststof Yes
Bevat minerale meststof No
Werkzame stof NPK 3-4-10
Samenstelling Meel van oliekoeken (druivenpitten, soja, shea bonen), vinasse-extract en vleesmeel.
Bacteriën Bacillus sp
Schimmels RhizaMax®
Protozoa ProtoPlus®
Toepassing
Feature Included
Toepassing Voor een derde gazonbemesting in het najaar.
Toepassingsperiode Bemest je gazon een keer per jaar met Gazon-AZ+ Najaar. Optimale periode is tussen september en november.
Dosering 40 gram per m2
green-grass-and-clover-1080px

4-stappenplan voor groen gras

Bij het onderhoud van je gazon zijn vier stappen belangrijk: verticuteren, inzaaien, kalk strooien en bemesten.

Bekijk het stappenplan

Word lid van de ECOstyle community!

Ontvang praktische tips, advies en inspiratie rechtstreeks in je inbox! Samen zullen we jouw groene avontuur tot een groot succes maken.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.