Een diepgroen gazon?

Start met gazon bemesten!

Wil je ook een mooi, groen en sterk gazon? Je gazon heeft daar naast water en een wekelijkse maaibeurt ook voldoende voeding en kalk voor nodig. . Maar ook de bodem is heel belangrijk. Je vindt hier alle tips & tricks over het onderhouden van jouw gazon.

grass-spring-fertilization-1080px

Wat is gazon bemesten?

Gazonmest is speciale voeding voor, jawel, het gazon. Klinkt logisch. Door deze voeding toe te dienen wordt het gazon vitaler, sterker en vooral een heel stuk mooier. Zie het als een gazon dat extra belangrijke voedingsstoffen krijgt - dat heeft een gazon, net zoals wij zelf, ook nodig.

Gras heeft de stoffen stikstof, fosfor en kalium nodig om mooi te groeien. Wanneer er één van deze stoffen ontbreekt, leidt dit tot een slechte en onregelmatige groei en een lichtgroene kleur. Dat wil je niet hebben dus.

Bemesten van gazon overbodig?

Niets is minder waar. Lees hier waarom!

Waarom gazon bemesten?

Er wordt vaak gedacht dat het bemesten van een gazon niet nodig is. Maar niets is minder waar. De unieke combinatie aan bodembacteriën en -schimmels in Gazon-AZ zorgt voor sterke wortels in een gezonde bodem. Dat zie je ook bovengronds terug. Sterk en groen gras, beter beschermd tegen mos, ziekten en plagen. Maar ook tijdens extreme weersomstandigheden zoals veel water of droogte.

Hieronder vijf redenen waarom je een gazon bemest:

 1. Een organische meststof zorgt voor een gezonde en groene grasmat
 2. Voldoende voeding beschermt het gras beter tegen ziekten, de weerstand is namelijk beter
 3. Het gras verkleurt minder snel in drogere periodes
 4. Bovendien zorgen voldoende natuurlijke voedingsstoffen voor een goed en snel herstel na de winter
 5. Je hoeft minder snel te verticuteren. Een goed bemest gazon heeft namelijk minder snel last van mos en onkruid, het gras groeit dichter waardoor mos en onkruid minder kans heeft.
gardener-weeds-holding-in-hand-1080

Hoe bemest ik mijn gazon?

Het is aan te raden om eerst de zuurgraad van de bodem te testen. Dit doe je eenvoudig en snel met de pH-Bodemtest. Is je bodem te zuur? Bekalk dan eerst je gazon voordat je aan de slag gaat met bemesten. Een bodem in balans neemt meststoffen beter op waardoor het gras ook beter groeit. Bodem in orde? Aan de slag met de gazonmest. Ga met de hand te werk of gebruik een strooiwagen als je een groter gazon hebt. Gebruik ongeveer één kilo per tien vierkante meter. Houd het weerbericht goed in de gaten, het is ideaal als het na het bemesten gaat regenen voor een betere opname. Is je gazon droog tijdens het bemesten en gaat het niet regenen? Sproei het gazon na het bemesten zodat het goed in de bodem terecht komt.

Hoe vaak per jaar moet ik mijn gazon bemesten?

Het bemesten van het gazon kent een jaarlijks terugkerend patroon.

 1. Geef het gazon tijdens de eerste bemesting in het voorjaar een boost om te herstellen na de winter. Dit doe je wanneer het weer omslaat, vaak in maart.
 2. Tussentijds bemest je het gazon na de ongeveer vier maanden. Dan is alle voeding verbruikt. Dat is zo rond juni of juli.
 3. In het najaar geef je het gazon een laatste voeding. Zo is je gazon klaar om de koude winter te trotseren. En zorg je dat je ook volgend jaar weer een mooi gazon hebt. 

Waar moet ik op letten bij het kiezen van gazonmest?

grass-fertilizing-1080px

Kies altijd voor een organische meststof en niet voor kunstmest (chemische meststof). Dit is waarom:

 • Organische meststof: Een organische meststof bestaat uit alleen natuurlijke elementen en bevat geen chemische stoffen. De meststof wordt in de bodem omgewerkt tot bruikbare plantenvoeding. Het bevat alle voedingsstoffen die een plant nodig heeft om lekker te groeien. Deze meststoffen worden door nuttige bacteriën en schimmels omgezet in voedingsstoffen. Het is een geleidelijk proces, waardoor een organische meststof veel langer werkzaam is.
 • Kunstmest: Een kunstmest of minerale meststof lost op in water en spoelt daarom dus weg de bodem in bij een regenbui. Dit betekent dat kunstmest minder lang werkt waardoor je veel vaker moet strooien. Daarnaast is dit type meststof een stuk scherper en verstoort daardoor het bodemleven.
  Daarom zeggen wij: werk vooral samen mét de natuur en niét tegen – en gebruik dus alleen organische meststoffen.

Zó onderhoud je je gazon

Je gazon kan er de komende tijd weer tegenaan. Naast bemesten is het ook belangrijk om je gazon verder te onderhouden. Zo houd je het gezond en groen. Gebruik hiervoor ons handige 4-stappenplan. Zo zie je precies hoe je in vier stappen jouw gazon in topconditie krijgt. Over een groen tapijt gesproken…

Volg ons stappenplan

voor een diepgroen gazon

Houd je gazon langer mooi met de natuurlijke producten van ECOstyle

Blader door onze producten voor het onderhoud van je gazon

Gazon-AZ

Gazon-AZ

Gazon-AZ geeft een diepgroen en blijvend mosvrij gazon. ...

vanaf € 11.49

Gazon Grond 30 ltr

Gazon Grond 30 ltr

Hoogwaardige grondverbeteraar, verrijkt is met ...

€ 9.49

Gazon Gemak 750 g

Gazon Gemak 750 g

Een gazon krijgt het soms zwaar te verduren, met kale ...

€ 7.99

GazonStart-AZ

GazonStart-AZ

GazonStart-AZ is een 100% organische meststof voor de ...

€ 13.99

Gazon-AZ Najaar

Gazon-AZ Najaar

Deze meststof is rijk aan kalium voor extra bescherming ...

vanaf € 11.49

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.