Graszoden leggen als een expert.

Bekijk het stappenplan

Je wilt een groene tuin, maar het moet vooral niet te veel tijd en werk kosten. In dat geval zijn kant-en-klare graszoden jou op het lijf geschreven. Geen geneuzel met kale plekken of dor gras. Het gras wordt namelijk gezaaid en gekweekt door bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn. Hoef jij de grasmat alleen nog maar uit te rollen op een geschikte ondergrond. Zo gepiept!

Graszoden

Waarom graszoden leggen?

Is het gras bij jou altijd groener dan bij de buren? Zo gepiept, want je legt zelf gemakkelijk een groene oase aan in de tuin. Een compleet nieuw gazon aanleggen kan op twee manieren. Met behulp van graszoden of door het zelf in te zaaien. Wil jij een groen gazon, zonder te veel poespas? In dit geval zijn graszoden een goede uitkomst voor jou. Je maakt zo gelijk een onkruidvrije start met dicht en donkergroen gras. We vertellen je graag álles over het aanleggen van een gazon met graszoden. 

Wanneer kun je het beste graszoden leggen? 

Een gazon aanleggen met graszoden kan het hele jaar rond. Zolang het niet vriest en er geen sneeuw ligt. Toch is de optimale periode om graszoden te leggen tijdens het groeiseizoen, tussen maart en oktober. De bodemtemperatuur is hoog genoeg, de wortels groeien zo beter in de bodem. Ook is er in het groeiseizoen meer licht wat de wortelgroei bevordert. Gras heeft een vochtige grond nodig om te groeien, let daarom bij droogte en hitte goed op dat de bodem vochtig blijft. Geef het gazon in dit geval regelmatig wat te drinken tijdens warme zomerdagen.  

Zorg voordat je begint voor een voedingrijke bodem.

Dat zet pas écht zoden aan de dijk.

Graszoden-1080px

In 5 stappen naar een groen gazon

Zeg maar gedag tegen die kale bedoeling. Je hoeft je hier niet langer meer aan te ergeren. We gaan aan de slag met het aanleggen van de graszoden. Leid alles in groene banen met behulp van dit handige stappenplan: 

  1. De ondergrond vormt de basis van je project. Daarom is het erg belangrijk deze goed op te schonen voordat je de graszoden legt. Maak de ondergrond goed los, gooi oud gras of onkruid direct in de kliko. Die hebben we niet meer nodig. 
  2. Hobbels en bobbels? Nee, dankje. Bij het leggen van graszoden moet de ondergrond helemaal vlak en egaal zijn. Gebruik je voeten om de ondergrond goed aan te drukken of gebruik een wals. Voor een optimaal resultaat kun je de bodem ook afrijen. Schaaf de grond in dit geval af met een plank, zo voorkom je oneffenheden en putten. 
  3. Gras is iets dat leeft, zo dus ook een graszode. Daarom is het belangrijk dat deze gelegd wordt op een voedingsrijke bodem. De wortels hechten zo sneller aan de ondergrond. Gebruik in dit geval een organische meststof voor een bodem van optimale kwaliteit. 
  4. Zo, het voorbereidende werk is gedaan. Nu kan het echte werk beginnen. Zorg ervoor dat de graszoden direct 24 uur na aanschaf worden gelegd. De kwaliteit van het gras gaat achteruit als het te lang blijft liggen. De ondergrond moet bij het leggen altijd vochtig te zijn, maar niet kletsnat. Leg de grasmatten hutje mutje tegen elkaar. Wals of stamp de zoden vervolgens voorzichtig aan. 
  5. Ga de eerste weken voorzichtig met jouw gras, behandel het als porselein. De wortels zijn namelijk erg fragiel en niet gehecht aan de ondergrond. Betreed het nieuwe gazon zo min mogelijk, dit brengt alleen maar extra schade. Zorg deze periode voor voldoende water. Na ongeveer 14 dagen zijn de graszoden vergroeid met de grond. Nu kun je genieten van jouw groene tapijt! 

En hoe nu verder?

TurfGraszoden

Natuurlijk is onderhoud belangrijk om je gazon fit te houden. Door de intensieve bewatering na de aanleg kunnen er in de eerste weken paddenstoelen in het gazon groeien. De zwammen verdwijnen weer wanneer het gazon in balans is en je minder water hoeft te geven.  

Geef na de aanleg van het gazon GazonStart-AZ, hiermee heeft je gazon 120 dagen goede voeding. Het stimuleert de wortelgroei waardoor de graszoden sneller aanslaan. Geef jouw gazon twee á drie keer per jaar een oppepper door het bij te voeden. Zorg voor een bodem in balans door het regelmatig te bekalken en de zuurgraad te checken. Een gezonde bodem houdt de kwaliteit van jouw gazon hoog en weert plaagdieren af. 

 

Hoe onderhoud ik mijn graszoden na aanleg?

Zo, klaar is Kees. Je gazon ligt er piekfijn bij, daar kunnen je buren nog een puntje aan zuigen. Het grootste werk is nu gedaan, wel moet je zo nu en dan jouw gras onderhouden. Hiervoor hebben we een handig stappenplan gemaakt. In vier stappen leggen we uit hoe je jouw gazon in de watten legt. Blijft dat gras toch groener bij jou dan bij de buren… 

Hoe vaak moet je nieuwe graszoden sproeien?

Sproei de eerste vier weken regelmatig, soms wel een paar keer per dag.

Zo lang mogelijk een diepgroen gazon? Start met de producten van ECOstyle.

Blader door onze producten voor je gazon

Gazon-AZ

Gazon-AZ

Gazon-AZ geeft een diepgroen en blijvend mosvrij gazon. ...

vanaf € 11.49

Gazon Grond 30 ltr

Gazon Grond 30 ltr

Hoogwaardige grondverbeteraar, verrijkt is met ...

€ 9.49

Gazon Gemak 750 g

Gazon Gemak 750 g

Een gazon krijgt het soms zwaar te verduren, met kale ...

€ 7.99

Gazon 4-in-1 totaalpakket

Gazon 4-in-1 totaalpakket

Gazon 4-in-1 herstelt snel en optimaal kale plekken in het ...

vanaf € 10.99

pH-Bodemtest

pH-Bodemtest

Meten is weten! De juiste pH-waarde van tuingrond is van ...

€ 9.99

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga voor een natuurlijke en verantwoorde behandeling van je gazon. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.