Bladluis gespot?

Kom er vanaf met deze tips!

Ai nee, dat is vervelend nieuws! Bladluizen zijn een veel voorkomend probleem bij planten. Gelukkig is het makkelijk te bestrijden, omdat je bladluizen met het blote oog goed ziet. Weten hoe je van deze luis af komt en hoe je hem herkent? We vertellen het je graag!

Aphid

Hoe herken ik bladluis?

Bladluizen zijn meestal groen, maar in het wit, zwart, geel, rood en paars bestaan ze ook. Ze zijn zo’n halve millimeter groot en houden zich schuil in de nieuwe groeipunten van jouw plant, aan bladstelen of ze zitten op de onderkant van een blad. Bladluizen prikken hier kleine gaatjes in de plant en zuigen zo de sapstroom van de plant op. Hierdoor groeit je plant niet goed. De bladeren krullen om en er ontstaan gele vlekjes op het blad.

Mieren bladluis samen

Waar komen bladluizen voor?

De bladluis verspreidt zich door te vliegen of springen. Maar ook door mee te liften op de tocht of op kleding van mensen. In principe komt bladluis het meest buitenshuis voor, maar hij kan ook zeker op kamerplanten overwaaien. Vaak komt dit als de plant dicht bij een raam staat. Ook kunnen andere planten je plant besmetten of worden bladluizen juist aangetrokken door slechte verzorging. Hierdoor is de plant minder weerbaar.

Waar komen bladluizen op af?

Bladluizen leven met de wind mee. Daarom kan je plant van de een op andere dag vol zitten met dit gespuis. Een aantal bladluizen hebben vleugels, hierdoor kunnen ze zich makkelijk verplaatsen. Ook maken ze dankbaar gebruik van de luchtstroom. Luizen komen vooral op de geur van een plant af. Een plant in slechte conditie ruikt sterker. De bladluis ziet zijn kans en slaat toe. Voor je het weet zit je hele plant onder, want ze planten zich in rap tempo voort.

Zijn bladluizen schadelijk?

Bladluizen zijn schadelijk voor je planten, zowel binnen als buiten. Het grootste gevaar schuilt in de virussen die ze overdragen. De bladluis bijt zich in de de aderen van de plant, hier zitten de voedingstoffen. Je kunt dit vergelijken met een wond die de luis maakt, hierdoor is de plant een stuk gevoeliger voor andere infecties. Ook kan er schimmel of roest groeien door de honingdauw die de luizen achterlaten. Doe je niets aan de bladluizen dan sterft de plant uiteindelijk door een gebrek aan voeding.

Wat kan ik doen tegen bladluizen?

Ladybird-1080

Knip in eerste instantie alle geïnfecteerde bladeren af om zo verdere verspreiding te voorkomen. Ook zijn bladluizen makkelijk af te spuiten met een krachtige, koude straal water. Vinden de luizen niet prettig en doet de plant geen kwaad. Helpt dit niet? Dan kun je het wat rigoureuzer aanpakken:

  • Gebruik een effectieve, natuurlijke spray zoals LuisVrij. Deze spray is op basis van vetzuur: een zeepachtige natuurlijke stof. De vetzuren zijn onschadelijk voor het bodemleven maar bestrijden de luizen snel.
  • Ga aan de slag met de larven van gaasvliegjes. De larven eten graag bladluizen, zo maak je snel korte metten met je bladluizenplaag.
  • Bladluizen komen veel voor op rozen. Rozen zijn hier erg gevoelig voor maar vragen een zacht product voor een effectieve bestrijding. Gebruik hier een effectief en natuurlijk middel voor, zoals Luisvrij Rozen.
  • Bladluizen hebben tal van natuurlijke vijanden, denk aan de larven van lieveheersbeestjes. Ze eten de bladluizen het liefst de hele dag door.

Wist je dat een volwassen lieveheersbeestje gemiddeld 80 bladluizen per dag eet?

Hoe voorkom ik bladluis?

mier-gras

Gelukkig zijn bladluizen snel aan te pakken. Zo voorkom je dat de plaag als maar groter wordt.

  • Trek natuurlijke bestrijders aan. Zet bijvoorbeeld Afrikaantjes in de tuin. Deze planten trekken veel insecten aan.
  • Plaats sterk geurende planten in de tuin, houden bladluizen niet van. Daardoor blijven ze op gepaste afstand. Kies bijvoorbeeld voor lavendel, dille, salie, tijm of knoflook in de tuin.
  • Vermijd mieren! Mieren houden luizen als vee. Ja, echt! De bladsuikers die de luizen te veel eten, scheiden ze uit. Dit is honingdauw, hier zijn mieren gek op. De mieren 'melken' de luizen door het lijf van de luis aan de achterkant met hun poten en sprieten te bevoelen. In ruil voor de honingdauw beschermen de mieren de luizen. Zo kan de bladluis rustig zijn gangetje gaan.
  • Lok vogels naar je tuin. Vogels zijn echte bladluiseters.
  • Zorg voor een goede bodemstructuur. Zo hebben ziekten en plagen minder kans omdat je planten gezond en vitaal zijn.

Bestrijd bladluizen op een natuurlijke manier met de producten van ECOstyle

LuisVrij

LuisVrij

ECOstyle LuisVrij bestrijdt insecten zoals luizen, tripsen ...

€ 9.49

Promanal-R gebruiksklaar 500 ml

Promanal-R gebruiksklaar 500 ml

Hardnekkige insecten kunnen het beste worden bestreden met ...

€ 12.49

Larven lieveheersbeestje tegen bladluizen

Larven lieveheersbeestje tegen bladluizen

Last van bladluizen? Bladluizen zorgen voor vervormde ...

vanaf € 18.95

LuisVrij Rozen

LuisVrij Rozen

Wil je bladluizen op rozen bestrijden? ECOstyle LuisVrij ...

€ 9.49

Gaasvlieg tegen bladluis

Gaasvlieg tegen bladluis

Bladluizen in de tuin? Bladluizen zorgen voor vervormde ...

€ 29.95

Duurzaamheid

Ga voor duurzaam

Kies voor ECOstyle

Ga op een natuurlijke en verantwoorde manier de strijd aan tegen slakken. De producten van ECOstyle zijn natuurvriendelijk en zorgen voor een gezonde bodem. Zo profiteren zowel jij als het natuurleven in jouw tuin van een topfit gazon.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Bezoek ons Kenniscentrum en vind het antwoord op jouw vraag, of neem direct contact met ons op.