Bladluis bestrijden? We delen onze beste tips & tricks | ECOstyle
bladluis bestrijden

Bladluis gespot? Kom er vanaf met deze tips!

Ai nee, dat is meestal vervelend nieuws! Bladluizen zijn een veel voorkomend probleem bij planten. Enkele bladluizen zijn geen enkel probleem, als je geluk hebt worden ze gevonden door vogels, lieveheersbeestjes of zweefvliegjes. Maar als de bladluizen uitgroeien het een grote familie dan is dat schadelijk voor de planten. Gelukkig kun je er wel wat aan doen Weten hoe je de balans weer terugbrengt in je tuin, maar ook hoe je de luis herkent? We vertellen het je graag!

Bladluis bestrijden met ECOstyle

Shop alles tegen bladluis 

Shop alles tegen bladluis 

Bladluis herkennen

Hoe herken je bladluis? Bladluizen zijn meestal groen, maar in het wit, zwart, geel, rood en paars bestaan ze ook. Ze zijn goed zichtbaar en houden zich schuil in de nieuwe groeipunten van jouw plant, aan bladstelen of ze zitten op de onderkant van een blad. Bladluizen prikken hier kleine gaatjes in de plant en zuigen zo de sapstroom van de plant op, waardoor de plant minder vocht en voedingsstoffen krijgt. Hierdoor groeit je plant niet goed. De bladeren krullen om en er ontstaan gele vlekjes op het blad. Bij een hevige plaag kan de plant er aan onderdoor gaan.

bladluis mieren

Samenwerking mier en bladluis 🐜

Mieren houden van zoet en daarom ook van bladluis. De bladsuikers die de luizen te veel eten, scheiden ze uit. Dit heet ook wel honingdauw, hier zijn mieren gek op. De mieren 'melken' de luizen door het lijf van de luis aan de achterkant met hun poten en sprieten te bevoelen. Zo kunnen ze lekker blijven eten. In ruil voor de honingdauw beschermen de mieren de luizen tegen vijanden, bijvoorbeeld lieveheersbeestjes of gaasvliegen. Zo kan de bladluis dus rustig zijn gangetje gaan. En de aantallen flink laten groeien.

De samenwerking tussen bladluizen en mieren is een intrigerend voorbeeld van symbiose in de natuur. Dit betekent dat verschillende organismen samenwerken. Mieren zullen agressief optreden tegen andere insecten om zo de honingdauw van de luis te blijven eten. Ze verplaatsen zelf hun nesten naar gunstigere delen van de plant om de bladluizen beter van voedsel te voorzien. Daarom is het belangrijk om altijd goed te checken of je ook last hebt van mieren. Zolang mieren aanwezig zijn zal het bladluisprobleem moeilijk te verhelpen zijn. Dus: bestrijdt eerst de mier dan de luis. 

Veelgestelde vragen over bladluis

In welke planten komt bladluis voor?

Bladluis komt in principe het meest buitenshuis voor, maar hij kan ook zeker op kamerplanten overwaaien. Vaak komt dit als de plant dicht bij een raam staat. Ook kunnen andere planten je plant besmetten of worden bladluizen juist aangetrokken door een minder goede verzorging. Hierdoor is de plant minder weerbaar.

Waar komen bladluizen op af?

Wat is de oorzaak van luizen in planten? Bladluizen leven met de wind mee. Daarom kan je plant van de een op andere dag vol zitten met dit gespuis. Een aantal bladluizen hebben vleugels, hierdoor kunnen ze zich makkelijk verplaatsen. Luizen komen vooral op de geur van een plant af. Een plant in slechte conditie wordt sneller gevonden door een bladluis, hij ziet zijn kans en slaat toe. Voor je het weet zit je hele plant er onder, want ze planten zich in rap tempo voort.

Is bladluis schadelijk?

Bladluis is schadelijk voor je planten, zowel binnen als buiten. De bladluis bijt zich in de aderen van de plant, hier zitten de voedingstoffen. Je kunt dit vergelijken met een wond die de luis maakt, hierdoor is de plant een stuk gevoeliger voor andere infecties. Ook kan er schimmel ontstaan op de honingdauw die de luizen op de bladeren achterlaten. Doe je niets aan de bladluizen dan sterft de plant uiteindelijk door een gebrek aan vocht en voeding.

bladluis rozen

Bladluis bestrijden

Wat te doen tegen bladluis? Knip in eerste instantie alle geïnfecteerde bladeren af om zo verdere verspreiding te voorkomen. Ook zijn bladluizen makkelijk af te spuiten met een krachtige, koude straal water. Dat vinden de luizen niet prettig en het doet de plant geen kwaad.

Helpt dit niet? Dan kun je luizen in planten zo bestrijden:

  • Bladluizen hebben tal van natuurlijke vijanden, denk aan de larven van lieveheersbeestjes. Zij, en ook de volwassen kevers, eten de bladluizen het liefst de hele dag door.
  • Ga aan de slag met de larven van gaasvliegjes. De larven eten graag bladluizen, zo maak je snel korte metten met je bladluizenplaag.
  • Gebruik de effectieve spray LuisVrij. Deze spray is op basis van kaliumzouten van vetzuren.
  • Bladluizen komen vaak voor op rozen. Rozen zijn hier erg gevoelig voor maar vragen een zacht product voor een effectieve bestrijding. Gebruik hiervoor Luisvrij Rozen.

Bladluis voorkomen

Gelukkig zijn bladluizen snel aan te pakken. Maar beter is het nog als je een plaag kunt voorkomen.

  • Zorg voor een goede bodemstructuur. Zo hebben ziekten en plagen minder kans omdat je planten gezond en vitaal zijn. Dat is minder aantrekkelijk voor plaagbeestjes zoals luizen.
  • Trek natuurlijke bestrijders aan. Zet bijvoorbeeld afrikaantjes in de tuin, deze planten trekken veel insecten aan.
  • Plaats sterk geurende planten in de tuin, houden bladluizen niet van. Daardoor blijven ze op gepaste afstand. Kies bijvoorbeeld voor lavendel, salie, tijm of knoflook in de tuin.
  • Vermijd mieren!

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.