Bloemen zaaien? Check dit stappenplan voor een bloeiende tuin! | ECOstyle Bloemen zaaien? Check dit stappenplan voor een bloeiende tuin! | ECOstyle
Bloemen zaaien: creëer een kleurrijke en biodiverse tuin

Bloemen zaaien: creëer een kleurrijke en biodiverse tuin

Bloemen zaaien is niet alleen een prachtige manier om je tuin te verfraaien, maar het is ook een geweldige manier om bij te dragen aan de biodiversiteit. Het zaaien van bloemen is een eenvoudige taak die je tuin tot leven brengt met kleur en geur. We vertellen je graag alles over het zaaien van bloemen.

Wat zijn veldbloemen of wilde bloemen? 🌷

Veldbloemen, ook wel wilde bloemen genoemd, zijn bloemen die van nature voorkomen in open velden, weilanden en langs wegen. Ze zijn vaak robuust, gemakkelijk te kweken en bieden een overvloed aan nectar en pollen voor bijen, vlinders en andere bestuivers. Deze bloemen variëren in grootte, vorm en kleur, waardoor ze een prachtige toevoeging zijn aan elke tuin en tegelijkertijd een belangrijke rol spelen voor de insecten. Ook hebben veldbloemen verschillende bloeimomenten waardoor je lang kan genieten van bloemen in de tuin

Wanneer bloemen zaaien?

Het beste moment om bloemen te zaaien is afhankelijk van het specifieke type bloem en de temperatuur. Over het algemeen kun je de meeste bloemen zaaien in het voorjaar, nadat de ergste vorst voorbij is en de grond wat opgewarmd is. Check voordat je gaat zaaien altijd goed de aanbevolen zaaiperiode op de achterkant van de verpakking.

Hoe bloemen zaaien in volle grond?

 1. Bereid de grond voor: Maak de grond los en verwijder eventuele onkruiden. Zorg voor een goede drainage door compost of organische meststoffen toe te voegen.
 2. Kies de juiste locatie: Selecteer een zonnige en beschutte plek in je tuin waar de bloemen voldoende zonlicht kunnen krijgen maar waar niet te veel wind staat.
 3. Zaaien: Volg de instructies op de verpakking voor de juiste zaaidiepte en -afstand. Bedek de zaden lichtjes met aarde en geef ze water.
 4. Onderhoud: Houd de grond vochtig totdat de zaden ontkiemen en beginnen te groeien.

Hoe bloemen voorzaaien?

Voorzaaien is een handige techniek om bloemen binnenshuis eerder op te starten voordat je ze naar buiten verplaatst. Dit kan vooral handig zijn als je snel wilt genieten van bloemen in het voorjaar.

 1. Kies de juiste containers: Gebruik kleine potten of zaadbakjes gevuld met turfvrije potgrond.
 2. Zaaien: Plant de zaden volgens de instructies op de verpakking. Zorg voor voldoende licht, vocht en warmte.
 3. Verplanten: Zodra de zaailingen groot genoeg zijn, kunnen ze naar grotere potten worden verplaatst of rechtstreeks in de volle grond worden geplant wanneer het warm genoeg is.

Zelf wilde bloemen zaaien was nog nooit zo makkelijk 🌸

Met de SowEazy veldbloemen inzaairol zaai je gemakkelijk een prachtig bloemenveld in. De bloemzaden zijn gelijkmatig verdeeld en optimaal op een rol geplaatst waardoor je een mooi gelijkmatig bloemenveld krijgt. De bloemzaden op rol zijn een effectief alternatief voor het strooien van bloemenzaad. Het is een ideale manier om bijvoorbeeld mooie straatjes te zaaien of schuine gedeeltes zoals heuvels. 

De bloemenzaden in de mat zijn volgens de seed-embedding technology optimaal geplaatst zodat je een mooi, dicht bloemenveld krijgt. De speciale coating zorgt voor een optimale, gelijkmatige ontkieming. Doordat de bloemenzaden in de mat vastzitten, heb je geen last van het wegwaaien van de zaden, wegspoelen van de zaden door regen of wegpikken van de zaden door vogels. Dit zorgt voor een optimaal resultaat. 

Bloemen verspenen

Vaak worden zaden te dicht op elkaar gezaaid, met het verspenen van zaailingen zorg je dat ze worden verplaatst om zo meer ruimte te bieden voor gezonde groei. Dit helpt ook om de concurrentie tussen zaailingen te verminderen en hun ontwikkeling te bevorderen.

 1. Selecteer gezonde zaailingen: Kies de sterkste zaailingen om te verspenen.
 2. Vul individuele potten: Vul kleine potten met potgrond en maak ruimte voor elke zaailing. Direct uitplanten in de volle grond op voldoende afstand is ook mogelijk.
 3. Verplaatsen: Verplaats de zaailingen voorzichtig uit de gemeenschappelijke bak en zorg dat je de wortels zo min mogelijk beschadigt.

Verspenen is een risicovolle klus, aangezien de zaailingen vaak nog erg fragiel zijn. De SowEazy bloemenzaden zijn op de optimale afstand geplaatst waardoor er geen onderlinge concurrentie is en waardoor je niet hoeft te verspenen. Wel zo fijn!

Tips voor bloemen zaaien voor beginners
 • Begin klein

  Heb je nog weinig ervaring? Begin met enkele gemakkelijk te kweken bloemen en breid geleidelijk uit naarmate je meer ervaring opdoet.

 • Lees de instructies goed

  Volg altijd de instructies op de verpakking als het gaat om zaaiperiode, -diepte en -afstand voor de beste resultaten.

 • Geef regelmatig water

  Houd de grond vochtig, maar vermijd dat de grond doorweekt raakt. Bij kleine zaailingen kun je water beter sproeien dan gieten.

 • Wees geduldig

  Geef de bloemen de tijd om te groeien en te bloeien. Elke bloem heeft zijn eigen bloeiperiode.

Voordelen van wilde bloemen zaaien voor de biodiversiteit 🐝

Het zaaien van veldbloemen in je tuin heeft tal van voordelen voor de biodiversiteit, waaronder:

 • Voedsel voor bestuivers: Wilde bloemen voorzien bijen, vlinders en andere bestuivers van voedsel in de vorm van nectar en pollen.
 • Habitat voor insecten: Bloemen trekken een breed scala aan insecten aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin.
 • Ecologisch evenwicht: Het creëren van een diverse mix van bloemen helpt bij het bevorderen van een gezond ecologisch evenwicht in je tuin.

Door bloemen te zaaien, creëer je niet alleen een prachtige bloeiende tuin. Maar draag je ook bij aan het behoud van insecten en geniet je tegelijkertijd van de schoonheid en het leven dat ze brengen in je buitenruimte. Ga aan de slag en creëer een prachtig bloemenveld in je eigen tuin - groot of klein.

HULP NODIG?

WE STAAN VOOR JE KLAAR.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.