Organische stof voor een gezonde bodem | ECOstyle Organische stof voor een gezonde bodem | ECOstyle
Bouwblok 2: Organische stof

Bouwblok 2: Organische stof

Organische stof is een breed begrip dat verwijst naar materiaal dat afkomstig is van levende organismen. Organische stof kan bestaan uit plantaardige of dierlijke resten die zowel levend als in verschillende stadia van afbraak zijn. Denk aan onkruid, afgevallen bladeren, maar ook levende en dode bodemdiertjes...

herfst bladeren in tuin

Belang van organische stof

Wanneer dit organische materiaal ver verteerd is en niet meer te herkennen is als blad of tak, noemen we het ook wel humus. Organische stof speelt een hele belangrijke rol in de bodem. Zo verbetert het de structuur door te voorkomen dat kleideeltjes te dicht op elkaar gaan zitten waardoor de holtes in de bodem zouden verdwijnen en de bodem dus zou verdichten. Bij zandgronden vult het de grote holtes zodat er meer kleine holtes ontstaan en de bodem beter zijn vocht kan vasthouden. Het heeft daarnaast net als kleideeltjes een 'lading' waardoor het voedingsstoffen kan binden. Zo kun je met organische stof zelfs een arme zandgrond weer vruchtbaar maken. Daarnaast bevat het voeding voor het bodemleven.

Zonder organische stof zou het bodemleven verdwijnen en dus niet haar belangrijke taak uit kunnen voeren. Bovendien komen door de afbraak van organische stof tal van voedingsstoffen vrij voor planten.

Bodem rijk aan organische stof herkennen

Een bodem rijk aan organische stof herken je aan:

  1. De donkerbruine tot zwarte kleur: dit is de kleur van humus.
  2. De aangename bosgeur: een bosbodem is rijk aan organische stof omdat hier nooit organisch materiaal wordt weggehaald. Alles wat op de grond valt blijft liggen en wordt verteerd. Denk je dus de geur van een bos te herkennen in de bodem dan zit je goed.
  3. Kruimelige losse structuur: organische stof maakt van de bodemdeeltjes aggregaten of kruimels.

Verschil compost en humus

Twee woorden die vaak door elkaar worden gebruikt, maar toch net even wat anders betekenen: compost en humus. Met compost bedoelen we organisch materiaal, wat deels verteerd is en waarin je dus nog stukjes oorspronkelijk materiaal terugvindt, zoals takjes.

Volledig verteerd materiaal noemen we humus, hierin herken je niks meer in terug en dit lijkt net op potgrond. Het is donker bijna zwart van kleur en stabiel. Compost is dus eigenlijk het voorstadium van humus. 

Liever luisteren?

Luister onze podcast over bodemstructuur

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.