Bodemstructuur van een gezonde bodem | ECOstyle
Bouwblok 1: Structuur

Bouwblok 1: Structuur

De eerste bouwsteen van een gezonde bodem ligt in grote mate vast en wordt bepaald door de regio waarin je woont of het bouwperceel waarop je tuin ligt. De grondsoort wordt bepaald door het type minerale deeltjes, de hoeveelheid lucht en water. Samen bepalen zij de structuur van een bodem.

Minerale deeltjes

De indeling van de grondsoorten wordt gemaakt op basis van de grootte van de gronddeeltjes ook minerale deeltjes genoemd. Een bodem met overwegend zanddeeltjes noem je een zandgrond, een bodem met overwegend kleideeltjes een kleigrond. Tenslotte is er nog een derde grondsoort, löss genoemd. Deze grondsoort heeft overwegend bodemdeeltjes die fijner zijn dan zandkorrels, maar grover dan kleideeltjes. 

Jouw grondsoort is voor een groot deel bepaald waar je woont. Zo heb je zeeklei op de plekken dicht bij de zee, rivierklei rondom de rivieren en veen.

Wat is het verschil tussen kleigrond en zandgrond?

Kom erachter of jij een zandgrond of kleigrond hebt en leer de verschillen herkennen. Download het themablad via onderstaande knop.

Wat is het verschil tussen kleigrond en zandgrond?

Wat is een goede bodemstructuur?

Een ‘goede’ structuur is een structuur die zorgt voor voldoende lucht en water voor de plant en het bodemleven. Hoe losser de bodemstructuur, hoe luchtiger de bodem. Een goede bodem heeft een kruimelige structuur. Een kruimelige structuur wordt verkregen via de vele holtes en gangen die in de bodem aanwezig zijn. Grote holtes vormen een voorraadkamer van zuurstof en zorgen ervoor dat water gemakkelijk wordt weggevoerd. Kleine holtes zijn nuttig omdat ze goed water kunnen vasthouden wat natuurlijk belangrijk is in tijden van droogte.

  • Zandkorrels zijn groot en vormen dus grote holtes. Water kan snel worden afgevoerd maar in tijden van droogte kan weinig water worden nageleverd.
  • Kleideeltjes zijn daarentegen klein en vormen dus kleine holtes. Plantenwortels kunnen moeilijk de bodem doordringen en water wordt slecht afgevoerd na een flinke regenbui. Dit verschijnsel noemen we ook wel 'verdichting'.
  • Leemgrond is het beste van de 2 werelden. Deze bodem bestaat uit een goed evenwicht van kleine en grote holtes.
turfvrije potgrond kopen

Grondsoort bepalen

De grondsoort kan je eenvoudig zelf bepalen door de ‘worstentest’ uit te voeren... Neem een handvol grond en voeg er wat water aan toe. Knijp de grond samen. Valt de grond na samenknijpen terug uit elkaar, dan heb je een zandgrond. Kan je er een worst van maken, dan heb je leemgrond. Kleigrond heb je als je vervolgens van deze worst een donut kan maken.

Gelukkig kun je de structuur van jouw grond verbeteren. Zandgrond met Zandgrond Verbeteraar en kleigrond met Kleigrond Verbeteraar. Zo makkelijk kan het zijn!

Liever luisteren?

Luister onze podcast over bodemstructuur

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.