Zuurtegraad van een gezonde bodem | ECOstyle Zuurtegraad van een gezonde bodem | ECOstyle
Bouwblok 3: Zuurtegraad

Bouwblok 3: Zuurtegraad

De zuurgraad van de bodem wordt gemeten op een pH-schaal van 1 tot 14. In de bodem vinden we pH-waarden van grofweg 4,5 tot 7,5. Een lage pH-waarde betekent dat de bodem zuur is, een hoge pH-waarde dat de bodem basisch (kalkrijk) is. Sommige planten groeien van nature graag op een zure bodem, zoals de rododendron en heide. Andere planten, zoals de lavendel, groeien juist graag op een kalkrijke bodem.

Belang van zuurtegraad

De zuurgraad is belangrijk omdat het de samenstelling van het bodemleven beïnvloedt. Een zure bodem wordt bijvoorbeeld eerder gedomineerd door schimmel, een basische grond eerder door bacteriën. Een goede balans van bodemleven is belangrijk, maar daarover in het volgende bouwblok meer...

Bovendien beïnvloedt de zuurgraad de beschikbaarheid van voedingsstoffen. De pH bepaalt hoe voedingsstoffen zich gedragen. Dit verklaart ook waarom rododendrons liever op een zure bodem groeien en de lavendel liever op een basische bodem.

Zonder organische stof zou het bodemleven verdwijnen en dus niet haar belangrijke taak uit kunnen voeren. Bovendien komen door de afbraak van organische stof tal van voedingsstoffen vrij voor planten.

De zuurtegraad meten

De zuurtegraad van de bodem kun je gemakkelijk testen met een pH-bodemtest. Dit doe je door het reageerbuisje te vullen met 1 centimeter grond, gedestilleerd water en het testpoeder. Aan de hand van de kleur van de vloeistof kun je vervolgens aflezen wat de zuurtegraad van de grond is. Daaruit kun je bepalen hoeveel AZ-Kalk je moet strooien.

Liever luisteren?

Luister onze podcast over zuurtegraad van de bodem

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.