Bodemleven voor een gezonde bodem | ECOstyle Bodemleven voor een gezonde bodem | ECOstyle
Bouwblok 4: Bodemleven

Bouwblok 4: Bodemleven

Met bodemleven bedoelen we alle levende organismen die voorkomen in de bodem. Het meeste bodemleven is heel nuttig voor plantengroei. De minderheid van het bodemleven geeft aanleiding tot ziektes en problemen bij planten.

Soorten bodemleven

Grofweg kunnen we de bodemorganismen indelen in 2 groepen:

  1. Macro-organismen: mollen, woelmuizen, kevers, pissebedden, regenwormen…
  2. Micro-organismen: schimmels, bacteriën, protozoa, nematoden…

De macro-organismen kunnen met het blote oog worden waargenomen, voor micro-organismen heb je een hulpmiddel nodig zoals een microscoop.

Ieder organisme met zijn eigen rol

Kevers, mijten, springstaarten en mieren spelen een belangrijke rol in de organische kringloop omdat ze organische materialen versnipperen en meenemen in de bodem.

Schimmels zijn gespecialiseerd in het afbreken van moeilijk afbreekbaar stoffen in het organisch materiaal. Bacteriën zijn juist gespecialiseerd in het afbreken van makkelijk afbreekbaar stoffen. Samen zorgen ze er dus in de loop der tijd voor dat bladeren en takken worden omgezet tot humus. In de afbraak van organisch materiaal door macro- en micro-organismen staat samenwerking dus centraal.

Samen dragen de organismen bij aan de gezondheid en vruchtbaarheid van de bodem door organisch materiaal om te zetten in voedingsstoffen. Alle organismen in het bodemvoedselweb beïnvloeden elkaar en zijn afhankelijk van elkaar.

Functie van bodemleven

Nergens op aarde vind je meer biodiversiteit dan in de bodem. In één koffielepeltje grond kunnen tot 10 miljard bacteriële cellen aanwezig zijn, maar ook meters fijne schimmeldraden, kleine wormpje en protozoa. Bodemleven hebben verschillende functies:

  • Bacteriën en schimmels kunnen voedingstoffen vrijmaken uit minerale gronddeeltjes.
  • Mycorrhiza-schimmels vormen een symbiose met de wortels van planten en helpen planten zo bij het opnemen van voedingstoffen.
  • Bacteriën en schimmels kun je zien als kleine natuurlijke fabriekjes. Ze produceren tal van stoffen die planten helpen groeien.

Zo zorg je voor meer bodemleven

Om het bodemleven te doen floreren is het belangrijk dat de bodemconditie goed is. Let daarbij vooral op de volgende aspecten:

  • De bodem mag niet dicht zijn
  • De zuurgraad moet in orde te zijn, niet te zuur
  • Chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest vermijden

Kunstmest heeft groot effect op de hoeveelheid bacteriën en schimmels in de bodem. Met name de hoeveelheid schimmels wordt drastisch verlaagd door het gebruik van kunstmest. Wil je het bodemleven een boost geven? Gebruik dan onze AZ-meststoffen met toegevoegd bodemleven en zet wormen voor bodemverbetering in. Maar onthoud ook: wanneer de andere bouwblokken op orde zijn, zal het bodemleven vanzelf steeds rijker worden.

Liever luisteren?

Luister onze podcast over bodemleven

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift