Buxusmot bestrijden? Zo kom je er effectief vanaf! | ECOstyle Buxusmot bestrijden? Zo kom je er effectief vanaf! | ECOstyle
Buxusmot bestrijden: zo los je het probleem op

Buxusmot bestrijden: zo los je het probleem op

Dorre, dode en aangevreten takken in de buxus? Dan heb je waarschijnlijk bezoek (gehad) van de rupsen van de buxusmot. De rupsen van de buxusmotten lusten jouw buxussen wel rauw. Ze brengen flinke schade aan bij jouw buxus en laten spinselachtige draden achter.

Motten bestrijden met ECOstyle

Shop alles tegen motten 

Shop alles tegen motten 

Schade door buxusmot

Wordt jouw buxus kaalgevreten, zit hij vol met spinsels of worden ze bruin? Grote kans dat de buxusmot actief is. De hoogste tijd om daar iets aan te doen! 

De buxusmot verschijnt in de lente. De motten zetten hun eitjes af op de buxus. De rupsen die uit deze eitjes komen zorgen voor veel schade aan jouw buxus zoals aan elkaar gesponnen bladeren, bladskeletten en aangevreten bladeren. In het ergste geval eten ze je buxus helemaal kaal en is er geen redden meer aan.

Alles over de buxusmot

Wat is een buxusmot?

De buxusmot is een nachtvlinder, die soms ook overdag waar te nemen is. De afgelopen jaren was de schade van de buxusmot groot, dit komt omdat de buxusmot een exoot is in Nederland. Oorspronkelijk komt het insect namelijk uit Azië. Door het importeren van planten naar Europa is de rups hier uiteindelijk terecht gekomen. Hier heeft het insect vrij spel omdat het geen natuurlijke vijand heeft. Hierdoor groeide de rupsen snel uit tot een grote plaag die hele buxusplanten kaalvrat.

Gelukkig speelt de natuur hier op in, na wat tijd hebben ook dieren het insect ontdekt. Hierdoor ontstaat er een betere balans. Er verschijnen de laatste steeds meer waarnemingen dat kauwen, eksters, koolmezen en sluipwespen de rupsen opeten. Dit betekent dat de komende jaren de schade waarschijnlijk steeds minder gaat worden omdat de rups niet meer kan uitgroeien tot plaag. 

Buxusmot plaag voorkomen

Heb je jaarlijks veel last van buxusmot? Pas dan preventief aaltjes toe. Ook een goede bodem en de juiste verzorging van planten is essentieel. Ziekten en plagen krijgen dan veel minder kans.

  • Controleer de struik vroeg in het voorjaar op groen-gele buxus rupsen. Zijn ze aanwezig? Zet dan meteen aaltjes in.
  • Een andere natuurlijke vijand is de sluipwesp. Hiermee bestrijd je de eitjes van de buxusmot. Zo voorkom je dus grotere problemen.
  • Controleer de buxus regelmatig op spinsels en verwijder dit zo snel mogelijk.
  • Zet een buxusmot trechterval in. Je voorkomt hiermee dat de mannelijke motten de vrouwtjes bevruchten.
  • Geef je buxus de juiste voeding met Groene planten-AZ en Groene Planten Bladvoeding, zo is je plant vitaal en kan hij zich goed verweren tegen ongewenste gasten.

Wanneer buxusmot bestrijden?

Net zoals alle andere vlinders verloopt de levenscyclus in fases van: ei, larve, rups, vlinder (buxusmot). Inspecteer regelmatig de planten op aanwezigheid van rupsen en schade. Grijp meteen in! Je kunt goede resultaten boeken door op het juiste moment de rupsen aan te pakken en je buxusplanten weerbaar te maken.

Er zijn 3 periodes in het jaar waarbij je rupsen in de buxus kunt bestrijden.

  • April tot mei: Als de rupsen uit hun overwinteringsplaats tevoorschijn komen en voordat ze verpoppen en zich vasthechten met spinsel in een coconnetje.
  • Juli en augustus: Als de eerste nieuwe lading rupsen uit de eitjes komt en zich op de bladeren stort.
  • September en oktober: Als de 2e lading rupsen uitkomt totdat ze zich inspinnen voor de overwintering. Door in te grijpen op het einde van het seizoen kun je schade in het volgende seizoen beperken.

Buxusmot eitjes bestrijden

Hang een trechterval voor de buxusmot op. Vang je buxusmotten? Dan is er een vlucht bezig en worden er eitjes gelegd. De eitjes zijn zeer kleine stipjes die op het blad van je buxus zitten. Dit is een goed moment om meteen aan de slag te gaan. 

Zet sluipwespen in, deze insecten leggen hun eitjes in de eitjes van de buxusmot. Hierdoor sterft de larve. Na ongeveer 10 dagen groeit er een nieuwe sluipwesp uit dit ei. Deze gaat vervolgens weer op zoek naar nieuwe eitjes om eitjes in te leggen. Op deze manier bestrijd je de plaag op een natuurlijke en effectieve manier.

Buxusmot bestrijden 🐛

Controleer je buxus vroeg in het voorjaar op gele rupsjes van zo’n 2 millimeter. De volgroeide rupsen, ongeveer 4 centimeter, zijn felgroen van kleur met een zwarte kop en zwarte stippen en strepen. Zie je rupsen in je buxus? Bestrijd ze op een natuurlijke manier met aaltjes. 

Aaltjes tegen rupsen buxusmot

Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes en zijn de natuurlijke vijand van onder andere de buxusmot rups. Aaltjes dringen hun prooi binnen en laten een bacterie los. Hierdoor sterft de prooi binnen een paar dagen. De prooi wordt vervolgens als voedselbron en broedkamer gebruikt, waardoor de prooi binnen een paar dagen doodgaat.

Hulp nodig?

We staan voor je klaar.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.