Plantenbieb A-Z
De cactus is een echte overlever! Deze prikkelende plant komt oorspronkelijk uit de droge woestijnen van Noord- en Zuid-Amerika en staat bekend om zijn unieke vermogen om water op te slaan. Met hun stekelige uiterlijk en soms verrassend mooie bloemen zijn cactussen zowel robuust als decoratief. Wist je dat sommige cactussen wel tientallen liters water kunnen opslaan? De saguaro-cactus, bijvoorbeeld, kan tijdens een flinke regenbui zoveel water opnemen dat hij tot 90 kilo zwaarder wordt! Dankzij deze indrukwekkende wateropslag kunnen cactussen jarenlang overleven zonder dat er een druppel regen valt. Dat is nog eens een slimme manier om te overleven in de woestijn!
De cactus in het kort
Water geven
1x per maand
Standplaats
Zonnig - Schaduw
Verpotten
Om de 5 jaar
Stekken
Ja, via toppen of zijscheuten
Giftig
Ja
Luchtzuiverend
Matig luchtzuiverend
Alles over Cactus verzorgen 🌵
Oorsprong
De cactus komt oorspronkelijk voor in Afrika, evenals in Midden- en Zuid-Amerika. Zowel hoog op koude gebergtes als op tropische Cariben. Er zijn velen honderden soorten bekend, waarvan de meeste soorten scherpe doorns hebben. Cactussen behoren tot de familie Cactacae. Hoewel cactussen succulenten zijn, zijn niet alle succulenten cactussen. Snap jij het nog...?
Water geven
Cactussen kunnen lange tijd zonder water. Dit komt doordat maar weinig huidmondjes hebben, waardoor het verdampen van water via hun ‘bladeren’ minimaal is. Daarnaast zijn cactussen in staat om meerdere keren hun eigen gewicht aan water op te nemen. Bij lagere temperaturen in de winter kunnen cactussen zelfs tot drie maanden zonder water, hoewel sommige soorten dan een beetje kunnen inkrimpen. In deze periode is het belangrijk om de grond droog te houden. Staat de cactus echter in een zonnige huiskamer of boven een radiator, dan is het aan te raden om hem eenmaal per maand water te geven.
Licht en standplaats
De meeste cactussoorten hebben weinig eisen wat betreft lichtintensiteit. Ze kunnen zowel op een zonnige als op een meer schaduwrijke plek staan. De stekels van deze cactussen hebben als functie een natuurlijke Uv-filter. Bij andere soorten beschermen de haren tegen schadelijke Uv-straling. Over het algemeen heeft een cactus minstens vijf uur direct zonlicht per dag nodig. Het is daarom het beste om een cactus vlak voor een raam te plaatsen. In de schaduw kan ook, je zult alleen merken dat de plant dan nog minder groeit.
Voeding geven
Cactussen groeien van nature langzaam, waardoor ze weinig voedingsstoffen nodig hebben. In de winter is bemesting helemaal niet nodig, en ook in de herfst is het meestal niet noodzakelijk om de plant te voeden. Je kan een meststof speciaal ontwikkeld voor cactussen gebruiken, kies bijvoorbeeld voor PrikVoer. Zo krijgt de plant alle voedingsstoffen die het nodig heeft.
Verpotten
Jouw Cactus hoef je niet vaak te verpotten. Merk je dat de plant wel erg krap gaat staan? Dan kun je de plant verpotten. Kies altijd voor een pot die iets groter is dan de huidige pot, en gebruik een goed doorlatende potgrond, bijvoorbeeld GroeiGrond Kamerplanten.
Ziektes
Een te hoge luchtvochtigheid kan schimmelproblemen veroorzaken bij cactussen. Ook kunnen ze soms last krijgen van wolluis. In dat geval kan een krachtige waterstraal helpen om de plant schoon te maken, maar wees voorzichtig zodat je de cactus niet beschadigt en let natuurlijk goed op je eigen huid. De cactus kan gemeen prikken!