Calathea verzorging - tips & advies | ECOstyle 🪴
calathea verzorgen

Calathea verzorging

De calathea is een kamerplant met unieke eigenschappen. Het is een diva eerste klas, maar we vergeven het haar. Ze is namelijk een juweel om in huis te halen. Zodra de zon ondergaat kun je wel eens wat geritsel en gefriemel horen. Het is namelijk zo dat wanneer het begint te schemeren ze haar bladeren dichtvouwt. In de ochtend slaat ze haar vleugels weer open, ze is klaar voor een nieuwe dag.

Plantenbieb A-Z

Calathea verzorging

De calathea is er in heel wat vormen, maten en kleuren. Golvend blad? Check! Sorry, gestreept blad zei je? Geen probleem, is er ook! De calathea is een echte blikvanger in huis! Maar laat je niet verleiden door haar looks, want ze heeft wel een handleiding. Die delen we maar al te graag met je! Maak je geen zorgen als je geen groene vingers hebt. Gelukkig zijn die te kweken! Om je calathea in topvorm te houden, hebben wij onze beste verzorgingstips voor je verzameld. Jij blij, calathea blij!

Calathea verzorging in het kort

plant hoevaak water geven

Water geven

1x per week

plant zonlicht

Standplaats

Schaduw

wanneer kamerplant verpotten

Verpotten

Om de 2 - 3 jaar

plant stekken

Stekken

Ja, via scheuren

kamerplanten giftig voor huisdieren

Giftig

Nee

luchtzuiverende planten

Luchtzuiverend

Sterk luchtzuiverend

Alles over calathea verzorging 🪴

Oorsprong

De roots van de calathea liggen in de tropen. Je vindt haar in de oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Daar leeft ze in de schaduw onder de grote bomen. Die houden zonlicht tegen. Ze is dus niet gewend aan veel licht.

Water geven

De calathea is een dorstig type, wekelijks een slokje water is voldoende. Haar voorkeur gaat uit naar kleine beetjes water. Dus geef vooral niet te veel in één keer! In de warme zomermaanden geef je haar het best twee keer per week een slokje water. Doordat de calathea in de tropen op de bodem staat, heeft ze een continue vochtige omgeving. Boots dit ook binnenshuis na. Maar zorg ook weer niet voor een kletsnatte grond. Dan is de kans groot dat haar wortels beginnen te rotten. Een lichtvochtige grond is de sleutel tot succes.

Wil je de calathea écht een plezier doen? Geef haar dan ook een wekelijkse sproeibeurt. Een welverdiend wellness momentje met de plantenspuit. Zo krijg je minder bruine plekken en verdroogde bladpunten.

Licht en standplaats

Zet jouw calathea binnenshuis op een schaduwrijke stek. Geef haar een plekje wat verder bij het raam vandaan met veel indirect zonlicht. Krijgt de calathea te veel licht? Dan laat ze dit duidelijk zien. De bladeren krullen in dit geval op of verkleuren. Eigenlijk best handig, die plantentaal.

Weet je niet zo goed welke plek je het best kunt kiezen? Houd dan de afstanden hieronder aan:

  • Heb je een raam op het zuiden? Zet de plant dan op drie tot vier meter afstand van het raam.
  • Heb je een raam op het noorden, oosten of westen? Zet haar dan op zo’n twee tot drie meter bij het raam vandaan.

Vergeet ook de luchtvochtigheid niet. De calathea is een plant die uit de tropen komt en is dus gek op een vochtige omgeving. Zet haar daarom nooit in de buurt bij een kachel, daar is de lucht te droog. Hierdoor krijgt je plant lelijke, verdroogde plekken.

Voeding geven

Tussen maart en oktober geef je de calathea elke week vloeibare plantenvoeding. In de herfst- en wintermaanden hoef je haar niet te voeden. De plant is dan in winterslaap, daarom groeit zij niet of nauwelijks. Gebruik GroenVoer om jouw calathea van de nodige vitamientjes te voorzien. Je zult zien dat de calathea snel nieuwe bladeren aanmaakt. De calathea voeden is heel makkelijk: pomp drie keer voor de juiste hoeveelheid plantenvoeding voor een halve liter water. Geef niet meer voeding dan nodig is.

Verpotten

Verpot jouw calathea elke twee tot drie jaar. Doe dit bij voorkeur in de lente, dan is de kans het grootst dat beschadigde wortels herstellen. Geef de calathea een upgrade van een pot die zo’n15% groter is dan de huidige pot. Dan heeft ze snel de kans om weer verder te groeien. Laat je de calathea te lang in een kleine pot? Dan is de kans op uitdroging groot. Dat wil je niet, verpotten dus!

Ziektes

De calathea is best gevoelig voor ziektes. We noemen een aantal voorbeelden op die kunnen voorkomen:

  • Bruine randen: Heeft jouw calathea bruine randen? Dan heeft dit vaak te maken met te weinig water of een te lage luchtvochtigheid. Is de aarde erg droog? Dan geef je haar waarschijnlijk te weinig water. Is dit niet het geval? Ga dan de standplaats nog een keer na.
  • Gele bladeren: Gele bladeren of gele vlekken? Die ontstaan vaak doordat je te veel water hebt gegeven. Ook duidt het op beestjes zoals trips of spint. Check goed of de grond te nat is. Is dit het geval? Geef haar de komende tijd dan minder water. Check anders de bladeren goed op ongedierte.
  • Grijze vlekken: Dit is een teken dat er ongedierte aanwezig is. Kijk heel goed of je trips of spint ziet, ze houden zich vaak goed schuil.
  • Hangende bladeren: Heb je een calathea met hangende bladeren? Dan heeft ze waarschijnlijk dorst. Geef haar in dat geval wat extra water. Is de grond juist goed nat? Dan zijn je wortels waarschijnlijk rot. Snijd in dit geval het rotte deel weg en geef de plant voorlopig minder water.

Calathea stekken

De calathea stek je net een tikkeltje anders dan de rest. Wil je de calathea stekken? Dan moet je haar scheuren. De calathea groeit namelijk regelmatig nieuwe scheuten aan de zijkant en wordt op deze manier steeds breder.

Om aan de slag te gaan haal je de calathea uit haar pot. Vervolgens haal je wat aarde van de plant af, zo zie je duidelijk waar de wortels van de plant zitten. Deze wil je zo min mogelijk beschadigen. Vervolgens deel je de plant in tweeën of in meerdere kleine delen. Dit doe je door een groepje van de moederplant af te snijden of knippen. Daarvoor is het belangrijk dat de stek wel al zijn eigen wortels heeft. Vervolgens stop je het stekje direct in de aarde, hij is klaar voor zijn eigen avontuur.

Planten verzorgen met ECOstyle

Bekijk alle meststoffen 

  • KamerplantenVoer - Kamerplanten voeding KamerplantenVoer - Kamerplanten voeding

    6,49

  • Hortensia-AZ Hortensia-AZ

    Vanaf6,79

  • Citrus & Olijf Voeding Citrus & Olijf Voeding

    Vanaf6,99

  • Rozen-AZ Rozen-AZ

    Vanaf6,79

  • BloeiVoer - Bloeiende planten voeding BloeiVoer - Bloeiende planten voeding

    6,49

  • Klimplanten-AZ organische mest kopen

    6,79

  • PlantKracht Voedingssticks PlantKracht Voedingssticks

    4,29

  • Moestuin voeding Moestuin voeding

    Vanaf6,99

Bekijk alle meststoffen 

bloemen tuin

Blader verder door onze plantenbieb

Op zoek naar informatie over tuin- of kamerplanten? Vind hier alle soorten terug.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.